E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in toplantısından hangi kararlar çıkacak?---

FED’in toplantısından hangi kararlar çıkacak?

FED’in toplantısından hangi kararlar çıkacak?
15 Mart 2022 - 11:28 borsagundem.com

Piyasalar FED’in Çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararlarına kilitlendi. Piyasa çevrelerinde FED’in şahin bir görüş benimseyeceği ancak sürpriz bir hamlede bulunmayacağı görüşü hakim.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısında pandemi sürecinde sağladığı parasal teşvikleri geri çekmesi bekleniyor. Ancak koşulların ideal olmaktan çok uzak olduğu bir dönemde sıkılaştırma politikası uygulamak FED’i ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.

FED’in iki gün sürecek Çarşamba günü sona erecek para politikası toplantısından faiz artışı kararı çıkması bekleniyor. 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artıracak olan FED bu kararı Ukrayna’daki jeopolitik krizin ortasında, ABD ekonomisinde yavaşlama işaretleri görülürken ve borsalarda çalkantılı bir seyir izlenirken hayata geçirecek.

CNBC’nin haberine göre bahsedilen bu üç unsur korkutucu bir zorluk teşkil ediyor. Ancak FED’in asıl odaklandığı veriyse ABD’de rekor seviyelerde hareket eden enflasyon.

JPMorgan Funds Baş Küresel Stratejisti David Kelly konuyla ilgili açıklamasında, “Ekonomik görünüm FED’in Mart ayında federal politika faiz oranını artırma ve yaz boyunca bilançolarını azaltma planına başlamasını destekliyor. Ancak FED’i sıkılaştırma konusunda biraz daha temkinli hale getirecek bir dizi belirsizlik alanı söz konusu” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in para politikasının belirleneceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artışından daha da fazlasının ele alınması bekleniyor. Zira ekonomi çevreleri aynı zamanda FED’in ekonomik öngörülerindeki değişiklikleri, gelecekteki yol haritasına ilişkin tahminlerini ve merkez bankasının tahvil portföyündeki varlıkları ne zaman azaltmaya başlayacağı gibi ciddi tartışmalara cevap arayacak.

CNBC’nin haberinde Wall Street’teki hakim görüşlere göre FED’in nasıl bir pozisyon alacağı inceleniyor:

Faiz artışı

Piyasaların FED’in bu toplantıda çeyrek yüzdelik puan veya 25 baz puanlık bir artış yapacağından hiçbir şüphesi yok. Merkez bankası genellikle piyasaları şaşırtmayı sevmediğinden bu çeyrek puanlık faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak komitenin bu kararın ardından hangi yöne ilerleyeceğini söylemek zor. Toplantı sonrası komite üyelerinin gelecekteki faiz kararı beklentilerini gösteren noktasal grafiğin güncellenmesi ekonomi çevrelerine FED’in faiz politikası hakkında veri sağlayacak.

Yatırım danışmanlığı şirketi State Street Global Advisors’ın Baş Ekonomisti Simona Mocuta konuyla ilgili açıklamasında, “25 baz puanlık artış kesin. Asıl önemli olansa bundan sonra ne olacağı. Şimdiyle yıl sonu arasında çok fazla şey gerçekleşebilir. Belirsizlik olağanüstü biçimde yükseldi. Ticaret dikkat çekici bir biçimde kötüleşti” ifadelerine yer verdi.

Piyasalardaki cari fiyatlandırmalar bu yıl toplamda yedi faiz artışı yapılacağını gösteriyor. Mocuta’ya göre bu aşırı agresif bir plan. Bununla birlikte, yatırımcılar FOMC'nin Mayıs ayında 25 veya 50 baz puan kur artışı yapıp yapmayacağı konusunda kararsız kalmış durumdalar. Zira enflasyon şu anda 1980'lerin başından bu yana en yüksek seviyesinde. Baskının daha fazla artması faizlerin daha da yükseğe tırmandırılmasını getirebilir.

Piyasaların perspektifinden bakıldığında FED’in ya daha temkinli politikalar uygulayarak güvercin bir görüntü sergileyeceği ya da şahin bir politika benimseyerek ekonomik büyümeye ilişkin tehlikelere rağmen enflasyonla savaşmak için faiz artışlarına devam edeceği görülüyor.

Evercore IS Baş Merkez Bankası Stratejisti Krishna Guha açıklamasında, “Fiyat artışıyla ilgili mesajın en azından biraz şahin olması gerektiğini düşünüyoruz. Asıl soru, FED'in temkinli bir şahin mi yoksa agresif bir şahin mi olduğu ve toplantının herhangi bir sürpriz yapıp yapmadığı olacaktır. Bizim beklentimiz, FED'in temkinli şahin olacağı ve belirsizliğe ve oynaklığa katkıda bulunacak herhangi bir sürpriz yapmaktan kaçınacağıdır” ifadelerine yer verdi.

 

Ekonomi ve enflasyon öngörüleri

FED’in ünlü noktasal grafiği, işsizlik, gayri safi yurtiçi hasıla ve enflasyon için yapılan kabaca tahminleri de içeren ve üç ayda bir güncellenen bir tablo olan Ekonomik Projeksiyonların Özeti'nin (SEP) bir parçasıdır.

Aralık ayında, komitenin enflasyona ilişkin medyan beklentisi 2022'de enflasyonun %2,7'de seyrediyor olacağına işaret ediyordu. Bu tahminler açık bir biçimde başarısız oldu ve ABD’de şubat ayı TÜFE rakamları FED’in beklentilerini %5,2 oranında geçti.

Wall Street ekonomistleri yeni enflasyon görünümünde tam yıl beklentilerinin yaklaşık %4'e yükseltileceğini tahmin ediyor. Ancak Aralık ayındaki %2,3 ve %2,1'lik tahminlerinse çok daha az hareket etmesi öngörülüyor.

Citigroup’tan Ekonomist Andrew Hollenhorst enflasyonda beklentilerinde sert bir artışın FED’in aşırı yüksek enflasyona karşı daha odaklı olmasını sağlayabileceğini söyledi.

Ekonomistler ayrıca FED’in yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla beklentilerine de odaklanmış durumda. Zira Ukrayna’daki savaş, yükselen enflasyon ve sıkılaşan mali şartlar GSYİH rakamlarını fazlasıyla etkileyebilir. Aralık ayında SEP raporunda ABD’de GSYİH’nın yıllık %4 büyümesi bekleniyordu. Goldman Sachs yakın zamanda ABD büyüme tahminlerini %2,9’a kadar geriletti.

Goldman ekonomisti David Mericle hafta sonu yayınladıkları projeksiyona ilişkin açıklamasında, "Savaş, FED kadrosunun jeopolitik risk endeksini Irak Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye itti. Bu kriz gıda ve enerji fiyatlarını şimdiden yükseltti ve yeni tedarik zinciri kesintileri yaratmakla tehdit ediyor" görüşlerine yer verdi.

Bilanço dengesi

FED'in kurlar, enflasyon ve büyümeyle ilgili soruların dışında, yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosundan tahvil varlıklarını ne zaman ayrıştırmaya başlayacağını da tartışması bekleniyor. Bununla birlikte FED’in bu hafta gerçekleşecek toplantıda bilanço düşürme konusunda bir adım atması beklenmiyor.

Parasal genişleme olarak da adlandırılan tahvil alım programı bu ay sona erecek. FED 16,5 milyar dolarlık mortgage destekli varlık alımlarının sonuncusunu gerçekleştirecek. Tahvil alımları sona erdiğinde FOMC’nin varlıklarını azaltmaya başlaması bekleniyor. Bu politika parasal genişlemenin tam tersi olan parasal sıkılaşma politikası olarak da adlandırılıyor.

Citi'den Hollenhorst, "Bilanço küçültme büyük olasılıkla tartışılacak, ancak artan belirsizlik bize resmi normalleşme planlarının Mayıs veya Haziran ayında açıklanacağını düşündürüyor" ifadelerine yer verdi.

Piyasalarda Fed kararı öncesi karışık seyir sürüyor

 

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz

 

Piyasaların gündemindeki iki büyük soru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekci15 Mart 2022 12:37

    Abd borsa dostu bir ülke, ani kararlar alıp borsa yatırımcılarını terse yatirmaz. Beklentiyi 3 ay öncesinden olgunlastirdikar, faiz çeyrek puan artacak.sonraki artış da haziranda

  • Rezervuar üçlüsü15 Mart 2022 12:04

    Yellen,powell, lagarde üçlüsü dünyanın en tehlikeli insanları gece gündüz karşılıksız sınırsız sanal paralar basıp dağıttılar reel harcama talep yarattılar üretim basılan paranın yüzde biri olursa borsacıların cebine para koyup bire yüz kaldıraçlı türev piayasalara salınırsa emtia fiyatları ve enflasyon ne olur dünyada 

  • Mucise Reis ;)15 Mart 2022 11:53

    Avrupa ülkelerini zora sokacak hamleden çekinecek bence. Rus yaptırımlarının uygulanması gerçekleşmesi için biraz daha esnek adımlar atacaktır. Zora giren avrupa devletleri yaptırımları yumuşatacak yada daha derin yaptırımlara destek vermeyecektir. FED bu global durumu da göreceği için savaş öncesi beklentilerin altında bir tonda konuşması beklenmelidir. Yoksa Rusya ambargosu tam desği bulamayabilir. FED globali de düşünerek adım atması olası. FED illaki bir adım atacaktır bence, Rusya bizim planımızı bozdu, ruslar ekonomimizi baltaladı gibi söylemleri ABd hukumetınde kimse kabul edemez. pas geçme vb o bakımdan düşünmüyorum. FEd ciddi rusya bizlerin işini baltaladı mesajı olmasın diye.