E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in ‘kıyamet’ senaryosunda piyasalarda ne olacak?---

FED’in ‘kıyamet’ senaryosunda piyasalarda ne olacak?

FED’in ‘kıyamet’ senaryosunda piyasalarda ne olacak?
09 Aralık 2022 - 11:09 borsagundem.com

Piyasalar FED’in faizleri gelecek yıl %6,5’e çıkarması ihtimalini kıyamet senaryosu olarak tanımlıyor. Ancak JPMorgan stratejistlerine göre piyasaların halihazırda dibe yaklaştığını ve bu tür bir tabloda dahi sert düşüşler gerçekleşmeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasını durdurmadan önce politika faizlerini %5’e kadar yükseltmesini bekliyor. Ancak FED’in %5 seviyesini de yeterli görmemesi muhtemel. ABD ekonomisinin sabit bir seyirde büyümeye devam etmesi ve ülkedeki enflasyonun yavaşlamaması halinde FED’in faiz artışlarına devam etmesi ihtimali de bulunuyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası 2022’nin mart ayından bu yana aşırı yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla politika faizlerini yükseltti. ABD enflasyonunun yıl içerisinde son 40 yılın zirvesine yaklaşmasıyla birlikte FED sıfıra yakın tuttuğu faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselterek %3,75 - %4 aralığına getirdi. ABD Merkez Bankası son dört para politikası toplasında 75 baz puanlık faiz artışları gerçekleştirdi. Piyasalar gelecek hafta gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Toplantısı’ndansa (FOMC) 50 baz puanlık faiz artışı gelmesini bekliyor. FED’in nihai faiz artışı seviyesinin ne olacağına ilişkin soru işaretleri ise yatırımcılarda olası bir resesyon endişelerini beraberinde getiriyor.

MarketWatch’un haberine göre, JPMorgan Baş Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou’nun önderliğindeki bankanın strateji ekibi FED’in 2023’ün ikinci yarısında politika faizlerini %6,5’e kadar yükselttiği bir senaryoyu inceledi. JPMorgan ekonomi ekibinin bu senaryoya %28'lik bir olasılık tanıdıklarını belirtiyor. Diğer bir deyişle piyasaların gerçekleşmesi için sadece %10’luk bir ihtimal verdiği bu türden bir senaryonun gerçekleşme olasılığı ciddi derecede yüksek.

Stratejistler, müşterilerle yapılan görüşmelerde, bu senaryonun yaygın olarak kıyamet senaryosu olarak algılandığını söyledi. JPMorgan ekibi, “FED faiz oranı en son 2000 yılında %6,5 seviyesindeydi ve bu politika faizleri seviyesinin görüldüğü dönemi risk piyasaları için çok ağır kayıplar izledi” açıklamasında bulundu.

Ancak JPMorgan ekibi, gerçek kıyametin finansal piyasalarda gerçekleşmesini beklemiyor. Strateji raporunda, “Bizim düşüncemize göre, %6,5'teki FED faizlerinin hisse senetleri, tahviller ve krediler de dahil olmak üzere çoğu varlık sınıfı için olumsuz olacağına dair çok az şüphe olsa da nihai düşüş eğiliminin bir Armageddon'dan beklenenden daha sınırlı olması muhtemeldir" denildi.

Stratejistler, tahvillere olan talebinin halihazırda çöktüğünü ve merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikasını devam ettirmesiyle talebin zayıf kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti. JPMorgan ekibi "2023 için öngörülen bu benzeri görülmemiş derecede zayıf talep, 2023'te talep tarafında başka bir büyük olumsuz sürprizin gerçekleşmesini büyük ölçüde engelliyor ve yukarı yönlü bir sürpriz riskini artırıyor" açıklamasına yer verdi. Stratejistler ayrıca, tahvil arzının gelecek yıl 1,7 trilyon dolar düşeceği tahmin ediliyor.

FED’in faiz oranlarını %6,5'e çıkarmasının ABD Hazinesi getiri eğrisinin kısa vadeli kısmı üzerinde büyük etkileri olacağı kabul edilir. Ancak JPMorgan stratejistleri, uzun vadeli uçtaki getirilerin "çok daha az" artmasını bekliyor. Bu şu anda gördüğümüzden daha keskin bir ters getiri eğrisi anlamına geliyor.

Borsalarda ne olacak?

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu verilerine işaret eden JPMorgan stratejistleri ABD borsaları için de benzeri yönde yorumlar paylaştı. Analistler, “Tüm bu özkaynak talep göstergeleri oldukça düşük seviyelerde duruyor. Bu 2023 için yeni bir sert düşüşe çok daha az ihtimal verildiğini gösteren asimetrik bir zemin oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Stratejistler FED’e ilişkin nihai faiz artışı beklentilerinin mayıs ayındaki %3 seviyesinden %5’e fırlamasına rağmen S&P 500 Endeksi’nin son yedi ay içerisinde çok fazla değişmediğine dikkat çekti.

“Boğa döngüsü başlamak üzere”

 

Piyasalarda gözler ABD'ye çevrildi

 

Ünlü borsa uzmanı uyardı: Kriptonun soyu tükeniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ09 Aralık 2022 14:48

    Daha önce yıllarda fed faizleri % 20 yapmış kıyamet olmamışta 6,5 oluncamı kıyamet kopacak .