E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in ihtiyacı: Yatırımcıların para kaybetmesi---

Fed’in ihtiyacı: Yatırımcıların para kaybetmesi

Fed’in ihtiyacı: Yatırımcıların para kaybetmesi
30 Eylül 2022 - 17:08 borsagundem.com

Bu aralar borsalarda kaybediyorsanız nedenini anlamak için fazla çaba göstermenize gerek yok çünkü fail Fed. Enflasyonu yavaşlatmak isteyen Fed, kayıpların ekonomiye sızmasını hedefliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun bastırmak isteyen Amerikan Merkez Bankası (Fed), rekor bir sürede gösterge faiz oranını sıfırdan yüzde 3'ün üzerine çıkardı. 21 Eylül'deki son toplantısında ise Fed, önümüzdeki aylarda faiz oranlarını 1,5 puan daha artırmayı hedeflediğini aktardı ve bu haber piyasaları ani bir düşüşe sürükledi.

Bloomberg’den Edward Harrison’ın yazısına göre, resmi olarak, ihtiyatlı yatırımcıların paralarını nereye koyduklarını yeniden değerlendirmek isteyebilecekleri çok farklı bir finansal ortama girmiş bulunuyoruz. Fed'in ana politika kaldıracı olan faiz oranları yükseldiğinde, gelecekteki nakit akışlarının değeri düşüyor ve hisse senetlerinden tahvillere, konuta ve birçok para birimine kadar varlıklara zarar veriyor.

Dolayısıyla, Fed Başkanı Jerome Powell faiz oranlarını artırarak enflasyonu düşürmek istediğini söylediğinde, Merkez Bankası’nın para kaybedecek yatırımcılara ihtiyacı olduğunu da söylemiş oluyor. Fed’in hedefi ise sermaye yatırımı ve tüketimi düştüğünde büyümeyi, talebi ve nihayetinde enflasyonu yavaşlattığında bu kayıpların ekonominin geri kalanına sızması olarak gözüküyor.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu noktaya nasıl gelindiğini anlamak için, Fed'in tam tersini yaptığı 2008 ekonomik krizine geri dönmek gerekiyor. Fed, borçlu hane halklarının ve şirketlerin hissettiği sıkıntıyı hafifletmek için faiz oranlarını sıfıra çekmek zorunda hissetti çünkü daha düşük oranlar, bilançolarını onarmak isteyen borçlular için daha küçük faiz ödemeleri anlamına geliyordu. 2008 yılında hane halkı borcu gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 97'sini aştı. Bugün ise bu oran yaklaşık yüzde 75 civarında seyrediyor ve bu son 20 yılın en düşük seviyesine karşılık geliyor.

Tasarruf edenler için de benzer bir durum gerçekleşti. Buna göre, bir zamanlar yüzde 5 faiz getiren yüksek oranlı hesaplar aniden yüzde 1 getiri vermeye başladı. Yıllık 50.000 dolarlık tasarruf getirisi 2.500 dolardan 500 dolara düştü ve ana gelir kaynağı olarak faize güvenen insanları stratejilerini yeniden düşünmeye zorladı. Bu durum genellikle daha riskli varlıklara yönelmek anlamına geliyordu. Bu nedenle para hisse senetlerine aktı ve S&P 500 endeksini kriz sonrası en düşük seviyesinden yedi kat artırarak Ocak ayındaki zirvesine taşıdı.

Nakit gerçekten de ‘çöp’ mü?

Fed faiz oranı sıfıra yakınken, sıradan tasarruf hesapları minimum faiz ödedi ve bazılarını ‘nakit çöptür’ lafını etmeye teşvik etti. Neredeyse kutsal bir söz olarak kabul edilen bu slogan, Amazon'dan General Motors'a ve Marriott'a kadar şirketlerin sermaye yatırımını artırmalarına izin vererek ekonomi için beklenmedik bir düşüş yaratsa bile kripto varlıklarını ve hatta hisse senetlerini besleyen psikolojinin de tohumlarını atmış oldu.

Ardından ABD ekonomisi tekrar rayına oturdu. İşsizliğin yüzde 4,3'e düşmesiyle, ucuz para amacına hizmet etmiş oldu ve Fed yavaş yavaş faiz oranlarını yükseltmeye başladı. Kısa süre sonra ekonominin bunlarla baş edemeyecek kadar zayıf olduğunu fark etti ve 2019 yılında rotayı tersine çevirdi. Ardından da pandeminin verdiği zararı azaltmak için 2020 yılında başka teşvik edici önlemler almak zorunda kaldı.

Fed acele ediyor

Artık ekonomi daha yüksek faiz oranlarını kaldırabilir durumda ve enflasyon son kırk yıldır ilk kez yüzde 8'in üzerinde seyrediyor ve Fed umutsuzca bunları uygulamak istiyor. Aslında, kaybedilen zamanı telafi etmek için acele ettiğini söylemek bile mümkün. Sonuç olarak, yatırımcılar nakdin artık çöp olmadığını, aksine sığınak işlevi gören bir varlık sınıfı olduğunu keşfediyor.

Birçok Amerikalı, yatırım psikolojisinin ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor. Yavaşlayan ekonomi, enflasyonu daha kabul edilebilir seviyelere düşürürse, bir dizi yatırım fırsatı daha görünür olacak. Hazine getirileri ve tahviller bu dönemde artıyor. Yakında bir noktada, faiz oranları en üst seviyeye çıkacak ve daha az riskli olan seçeneklerin getirileri daha cazip görünecek.

Yatırım psikolojisi değişiyor

Psikolojideki bu değişim, güvenli varlıklarla sınırlı kalmayacak. Ayı piyasasının tam ortasında olan Wall Street’te S&P 500 bu yıl yüzde 20'den fazla düşerken Nasdaq’taki düşüş ise yüzde 30'u aştı. Faiz oranlarının yükselmesi, ekonominin yavaşlaması ve şirket kazançlarının darbe almasıyla bu getiriler daha iyi olmayacak. Investment Company Institute’a göre, yatırımcılar hisse senedi yatırım fonları 32 hafta boyunca kesintisiz çıkış kaydettiği için hisse senetlerinden para çekmeye başladılar bile.

Herkesin karşısına geçip haykırmayacaklar belki ama Fed yetkilileri piyasanın verdiği bu tepkileri gördüğünde muhtemelen bundan memnun kalacaklar. Yatırımcıların teslim olması onların işlerini kolaylaştıracak. Çünkü varlık fiyatları koşulların sıkılaşmasına ne kadar hızlı tepki verirse, enflasyon da bir o kadar hızlı düşecek. Yüksek faiz oranlarının neden olduğu yavaşlamanın ardından satışlar sona erecek ve enflasyon düşecek. On yıldan fazla bir süredir ilk kez yeni bir yatırım rejiminde olacağız. Şimdi ise buna hazırlanma zamanı.

Fed kanadında ilk kez yüzde 5 telaffuz edildi

 

Yapılan açıklamalar ile yeni mod: Fed ile savaşma ve sat

 

Atlanta Fed Başkanı: Jeopolitik belirsizliklere dikkat

 

FED yüzünden hisse satanlara ‘enflasyon illüzyonu’ uyarısı

 

Dalio: FED’in başka çaresi yok

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)