E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek---

FED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek

FED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek
23 Aralık 2021 - 12:31 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın (FED) düzenlemeleri banka hisselerinde yükseliş için fırsat olabilir. Kredi kurumları yükselen faiz oranlarından da fayda görecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önümüzdeki yıl ABD Merkez Bankası’nda (FED) bankacılık denetimlerini bir kez daha demokrat yetkili yürütecek. İçinde bulunduğumuz dönem ABD’nin Eski Başkanı Barack Obama dönemine kıyasla daha gerilimsiz. O dönemde Dodd-Frank yasası ilk kez uygulanmaya başlamış ve zorluk içindeki bankalar odak noktası haline gelmişti. Ancak bu durum banka yatırımcılarının gelişmeleri yakından izlemesi gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre yakın zamanda ortaya çıkan pandemi krizinde büyük bankalar devasa kredi kayıplarından kaçınmayı başardı ve zor dönemlerde kredi sağlama görevlerini yerine getirdi. Bazıları bankaların çekimser davrandığını ve çok daha fazla kredi verebileceğini dahi düşündü. Yine de siyasetin her iki alanı da var olan bankacılık düzenlemelerinde değişikliğe gidilmesini destekliyor. ABD’de bazı demokratlar bir önceki yönetimin düzenlemelerinin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın yakın zamanda atayacağı yeni düzenlemeden sorumlu başkan yardımcısı diğer politika alanlarına öncelik tanıyabilir. Bu alanlar arasında iklim değişikliği ve kripto paraların yükselişi de yer alıyor. FED’in yönetim kurulundaki dengeler de sürekli değiştiği için, bu konuda birçok önemli değişikliğin de gerçekleşmesi gerekiyor. Yine de bankaların sermaye yükümlülüklerini değiştirmek gibi teknik değişiklikler banka hissedarları için oldukça önemli sonuçları ortaya çıkarabilir.

Sermaye kurallarında değişiklikler, hissedarlara yapılan ödemeler konusunda değişimleri de beraberinde getirebilir. Bu ise banka hisseleri için önemli değişkenlerden bir tanesi. Bankalar şimdiden mevcut sermaye yükümlülükleri altında varlık büyüme potansiyelini gerçekleştirebilmek için bazı hamleler yapmak zorunda kalıyor. Autonomous Research Analisti John McDonald’a göre bunlar arasında sermaye geri dönüşlerini yavaşlatmak da bulunuyor.

Halen finalize olması gereken bazı önemli sermaye kuralları da var. Örneğin bankaların operasyonel başarısızlık riskine karşı hamleleri ya da işlem defterlerinde bulunan risklere karşı neler yapacakları konusunda. Trump döneminde yürürlüğe konan stres testi rejiminin ana hatları değişmese dahi, arka planda kalan parametrelerdeki değişimler önemli ölçüde fark yaratabilir. Davis Polk & Wardwell Finansal Kurumlar Eşbaşkanı Margaret Tahyar, bazı durumlarda kaldıraç oranları ve büyük bankaların sermaye yükleri gibi konularda eylemsizliğin dahi fark yaratabileceğini söyledi.

Bankaların pandemi döneminde artan ölçeği şimdiden sermaye oranları üzerinde etkili olmaya başladı. Tüm bunlar teoride büyük bankaların sermaye yükümlülüklerinde anlamlı değişimler sağlayabilir. Wolfe Research Analisti Seteven Chubak, “bu belirsizlik bazı yatırımcıları temkinli olmaya yöneltebilir” dedi. Aynı zamanda borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bankaların birleşme ve satın alımları konusu da giderek önem kazanıyor.

Birçok demokrat, belirli bir ölçeğin üzerindeki bankaların birleşme ve satın alımlarına çok daha katı kuralların getirilmesini savunuyor. En büyük küresel bankalar devasa anlaşmalar yapmıyor olsa da, büyük bölgesel bankalarda konsolidasyon sürüyor. Geçmişten farklı bir şekilde satın alımlar, alımı yapan bankaların hisselerine olumlu yansıyor. Yatırımcılar ise ölçeğin büyümesinin avantaj getireceğini düşünüyor. Bir birleşmeyi önlemek ise FED’in yönetim kurulundan gelecek bir oya bağlı.

Bu olmadığı durumda dahi denetimden sorumlu başkan yardımcısı özel görüşmelerde anlaşmalara engel olabilir. Büyük bankaların hisseleri 2016 yılının başında oldukça çekici yatırım fırsatları sunmaya başladı. Bu dönem ise yatırımcıların faiz oranlarında artış beklentisi içinde olduğu sön dönemdi. Şimdi ise kilit değişken FED’in düzenleme hamleleri.

Opsiyon ticaretinde rekor yılı

 

Piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkan başlıklar

 

Küresel piyasalar Noel tatili öncesi pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2021 12:39

    yatırım olacak ise sanal para reele dönecek ise paradan para kazanılacak ise tedbirler sıcak paraları bankalara sokacak ise nasiplenmek mantıklı :D  ama fed faiz kararları para basması varlık programlarıda önemli. bir haber beklentiyi bıçak gibi kesip değiştire biliyor. uzun vade deıl kısa vade yatırımdan yanayım :D bu aralar...