E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed'in gözü tarım dışı istihdam verisinde---

Fed'in gözü tarım dışı istihdam verisinde

Fed'in gözü tarım dışı istihdam verisinde
02 Aralık 2022 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD’de Jolts  açık pozisyonlar ekimde 353 bin azalarak 10.3 milyona düşmesine karşın, açık pozisyonların 10 milyonun üzerinde kaldığı art arda 16.’ncı ayı geride bırakmış olduk. Sıkı işgücü piyasası, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya devam etme rotasında kalmasını sağlayarak gelecek yıl resesyon risklerini artırırken, işgücü piyasasının gücü, genel ekonomiyi destekleyerek tüketici harcamalarını artırmaya yardımcı oluyor.

ABD, üçüncü çeyrek GSYİH’sına ilişkin ikinci tahmininde, gayri safi yurtiçi hasılanın yıllık yüzde 2,6’dan yüzde 2,9 oranında çıktı. Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 0,6 oranında daralmıştı. Yukarı yönlü revizyon, tüketici ve iş harcamalarındaki büyümenin yanı sıra ihracattaki artışları yansıttı ve bu da daha yavaş bir stok birikiminden kaynaklanan engeli dengeledi.

Verilerin yansıması ise vadeli işlemlerde, aralıktaki politika toplantısında 50 baz puanlık bir artış için yüzde 78’lik ihtimalle fiyatlanırken, oranların daha önceki yüzde 5 ila yüzde 5,25’e kıyasla şimdi yüzde 4,75 ila yüzde 5 civarında olması ve önümüzdeki yılın ortalarında zirve yapması beklenir durumda.

ABD doları, ABD tüketici harcamalarının ekim ayında sağlam bir şekilde arttığını gösteren verilerin ardından önde gelen para birimleri sepetine karşı 16 haftanın en düşük seviyelerine geriledikten sonra hafifçe yükseldi.

Asya borsaları sabah ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde satıcılı seyrederken, Hazine tahvilleri kazançlarını korudu. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  yüzde 0.2 kaybetti. Bununla birlikte, endeks Eylül ayından bu yana en yüksek seviye civarında seyrederek hafta boyunca yüzde 4.2 artış kaydetmiş durumda. Japon Nikkei yüzde 1.5 , S&P 500 vadelileri yüzde 0.3 , Nasdaq vadelileri yüzde 0.4 negatif seyirde.

Tahvil piyasalarında, Hazine tahvilleri iki günlük yükselişin ardından kazançlarını korudu. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine bonolarının getirileri, yüzde 3,527’lik ABD kapanışına kıyasla yüzde 3,5303’te büyük ölçüde sabit kalırken, Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentisiyle yükselen iki yıllık getiri, yüzde 4.254’lük ABD kapanışına kıyasla yüzde 4.2584’te çok az değişiklik gösterirken, Euro, 1.0539$ ile beş ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Japon yeni de ABD doları karşısında üç ayın yeni en yüksek seviyesine tırmandı.

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Asya borsaları Çin'in 'sıfır Kovid'den çıkış sinyalleriyle düştü

 

Avrupa imalat sektöründe daralma sürüyor

 

Petrol fiyatları, ABD dolarınını kayıplarını hafifletmesi ve Çin’in iki şehrinde Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin kayıpları sınırlamasıyla  hafif düşüş yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,1 düşüşle varil başına 86,77 dolardan ve  ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,2 düşüşle varil başına 81,08 dolara geriledi.

Bu arada, diplomatlara dayandırılan haberlere göre , Avrupa Birliği hükümetleri Rus deniz petrolünün varil başına 60 dolarlık üst sınırını piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutacak bir ayarlama mekanizmasıyla geçici olarak kabul etti. Anlaşmanın Cuma gününe kadar tüm AB hükümetlerinin yazılı bir prosedürle onayı gerekiyor. Geçen haftaki ilk G7 teklifi, herhangi bir ayarlama mekanizması olmaksızın varil başına 65-70 $’lık bir fiyat tavanı içindi. Anlaşma, ülkelerin varil başına üzerinde anlaşmaya varılan limitten daha fazlasını ödemedikleri sürece, Batılı sigorta ve denizcilik hizmetlerini kullanarak Rus ham petrolünü ithal etmeye devam etmelerine izin verecek. Rus Uralları ham petrolü halihazırda daha düşük seviyelerden işlem gördüğü için, Polonya, Litvanya ve Estonya, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşını finanse etme kabiliyetini azaltma ana hedefine ulaşamadığı için varil başına 65-70 $’lık yüksek fiyatı reddetmişlerdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)