E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz artışlarından kazanan banka hisseleri olacak---

FED’in faiz artışlarından kazanan banka hisseleri olacak

FED’in faiz artışlarından kazanan banka hisseleri olacak
12 Ocak 2022 - 15:12 borsagundem.com

FED’in faiz artışı beklentileriyle birlikte yükselen tahvil faizleri banka hisseleri için kârlı bir yılın işaretlerini veriyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda banka hisseleri yatırımcıları yükselen ABD Hazinesi tahvillerine rağmen güçlü bir pozisyonda kaldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’ndeki finans sektörü hisseleri geçtiğimiz hafta boyunca %5,4 oranında yükseliş yakaladı. Bu yükseliş 2010 yılından bu yana en güçlü takvim yılı başlangıcını işaret ediyor. Banka hisselerinde bu denli bir yükseliş elde edilirken S&P 500 Endeksi ise aynı dönemde %1,9 oranında geri çekildi. S&P 500 Finans Sektörü Endeksi Salı gününü %1,06 oranında yükselişle kapadı. Buna karşın aynı gün Dow Jones Endeksi’nde ise %0,51 oranında yükseliş gözlemlendi.

Geçen hafta banka hisselerindeki artış büyük oranda ABD Merkez Bankası’nın (FED) hafta ortasında açıklanan para politikası toplantısı tutanakları sonrasında gerçekleşmişti. Yatırımcılar FED’in tahmin edilenden daha erken bir tarihte, Mart ayında faiz artırımına gidebileceği sinyalini değerlendirdi. Faiz artışı beklentileri tahvil piyasalarında sert yükselişleri tetikledi. Ocak ayına %1,51 seviyesinde başlayan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Pazartesi günü bir süre %1,80 sınırını geçti. 10 yıllık tahviller Çarşamba günü itibariyle %1,75 seviyesinde işlem görüyor.

Financial News’in haberine göre banka hisseleri, ticaret bankacılığı ve sözleşme bankacılığı gibi alanlarda elde ettikleri yüksek gelirler sayesinde rekor bilanço rakamları elde etmeye hazırlanıyor. Daha yüksek tahvil faizleri ise banka hisseleri için oldukça iyi bir haber. Bankalar mevduat hesaplarına ödediklerine kıyasla kredilerde daha yüksek faiz oranları talep ederek para kazanırlar. Bu sebeple mevduat faizlerini artırmaktan çok kredi faiz oranlarını yükseltmeye eğilimli olurlar.

Mortgage gibi bazı kredi türlerindeki faiz oranları, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ile birlikte hareket etme eğilimindedir. Bankalar ayrıca, daha uzun vadeli getiriler arttığında bazı kurumsal ve ticari gayrimenkul kredilerinde faiz oranlarını yükseltme eğilimindedir.

Bu getiriler FED’in faiz artışları konusunda piyasa beklentileri için bir gösterge niteliği taşır. Merkez bankası gösterge faiz oranını yükselttiğinde, bankalar da kredi kartlarının ve bazı değişken oranlı kredilerin faiz oranlarını artırma eğilimindedir.

Barclays bankacılık analisti Jason Goldberg, "Mevduata ödediğinizle kredilerden alacağınız para arasındaki makas, kurlar yükseldikçe genişlemeye başlayacaktır" dedi. Goldberg yatırımcılara 2022 yılında banka hisselerinde konumlanmayı öneriyor.

Bazı bankalar şimdiden bu piyasa ortamından fayda sağlamaya başladı. Regions Financial, M&T Bank ve Citizens Financial Group gibi şirketlerin hisseleri geçtiğimiz haftaya göre %15 oranında yükseldi. Bankrate.com Baş Finans Analisti Greg McBride, "Finansal hisse senetlerinin zemini oldukça elverişli: Artan faiz oranları banka marjlarını artırabilir ve güçlü bir ekonomi borçlanmanın da artmasına yol açabilir" dedi.

Yatırımcılar şimdilik haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak banka bilançolarını bekliyor. ABD’Nin en büyük bankaları arasında bulunan JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo Cuma günü dördüncü çeyrek bilançolarını açıklayarak bilanço sezonunu başlatacak.

Birçok FED yetkilisi bu yıl en az üç kez faiz artışı görüleceğine işaret ediyor. Ancak hafta boyunca JPMorgan ve Goldman Sachs gibi finans devleri FED’in daha fazlasını da yapabileceğini açıkladılar.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon hafta içerisinde CNBC’ye yaptığı açıklamalarında FED’in faiz kararları için, “Sadece dört faiz artışı olmasına kişisel olarak şaşırırım” demişti.

JPMorgan CEO’su 4 faiz artışına rağmen rekor büyüme bekliyor

 

Fed'den 4 faiz artırımı beklentisi ABD borsalarını vurdu

 

Bitcoin hisse gibi mi hareket ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adem12 Ocak 2022 23:17

    Ulan 1.07 şeker bank mı olur devletin bide ben o zaman devlet batmıs derm abisi batmadı isen bankana sahip cık eyyyy devlet