E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in enflasyon stratejisi güvenli hisseleri vurdu---

Fed’in enflasyon stratejisi güvenli hisseleri vurdu

Fed’in enflasyon stratejisi güvenli hisseleri vurdu
03 Eylül 2020 - 15:23 borsagundem.com

Korona virüs kriziyle zayıflayan devlet tahvillerine ikinci darbeyi Fed’in enflasyon stratejisindeki değişiklik vurdu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizi devlet tahvillerinin fiyatlarını tarihi zirvelere çıkardı, böylelikle bu tahvillerin güvenilirlik konusundaki şöhreti her zamankinden daha güçlü hale geldi. Ancak tam tersini düşünmek için de çok geçerli sebepler var: ABD Hazine fonları önceden sahip olduğu bazı çeşitlilik avantajlarını kaybetti ve merkez bankasının enflasyonun yükselmesi yönünde aldığı kararla birlikte bu durum hisse sahipleri için yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

En son ekonomik krizde, ABD ekonomisi fırtınanın merkezindeydi. Yine de küresel sermaye ABD Hazinesi’ne aktı ve finansal istikrarın ana kaynağını destekledi. Benzer bir durum da pandemi sırasında yaşandı. Dünyadaki en yüksek vaka sayıları ve hayatını kaybeden insan sayısı ABD’de olmasına rağmen devlet tahvilleri, endişeli uluslararası sermaye için gelenekselleşen güvenli liman rolünü oynamaya devam etti.

Tarihe bakıldığında, “güvenli” devlet tahvillerini tanımlamak için tuhaf bir kelime. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra orta sınıf, ileri yaşlarında gelir sağlaması için devlet tahvillerine yatırım yapmıştı. Zira 1930’ların deflasyonel koşullarından oldukça fazla etkilenmişlerdi. 1960’ların ve 1970’lerin enflasyonu bu kişilerin servetinin büyük bir bölümünü yok etti ve emekliliklerinde sıkıntı yaşamalarına neden oldu.

Bununla birlikte, devlet tahvillerinin vaadi, yüksek enflasyonun yokluğunda, uzun vadede güvenli ve dayanıklı bir hisse olması. Bu tahviller finansal sistemin büyük bir bölümü için gerçekten sarsılmaz bir teminat. Uzun vadede, gelecekteki emekli maaşları için güvenli bir ek gelir oluşturuyor. Ancak bu bir soru ortaya çıkarıyor: Kimin için güvenli? Devlet tahvilleri, yükümlülüklerini sabit faizli varlıklarla garanti altına almak isteyen emeklilik fonu şirketleri için güvenli olabilir. Ancak fon katılımcıları için fiyat artışları enflasyonun üzerine çıktığında herhangi bir güvenlik kalmıyor.

Bu konu geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın açıkladığı çok gevşek parasal politikalar ışığında özellikle öne çıkıyor. Bundan böyle enflasyonun, düşüş dönemlerini telafi etmek için Fed’in uzun süredir sabit tuttuğu enflasyon hedefinin üzerine çıkmasına izin verilecek. Bu durumsa kesinlikle ABD’nin parasal politikalarında enflasyon karşıtı önyargıların yok olduğunu gösteriyor.

Korona virüsün ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle, enflasyonda artış görülmesi ve faiz oranlarının artması zaman alacak. Ancak er ya da geç artacaklar ve bu sözde güvenli, sabit faizli portföylere ciddi bir darbe indirecek. Aynı zamanda, devlet tahvillerinin bu yıl borsalar düştüğünde telafi sağlamaktan geri kalması da dikkat çekici. Pandeminin başından bu yana, hisselerin ve tahvillerin fiyatlarının aynı anda düştüğü durumlar yaşandı. Dolayısıyla daha riskli hisseleri dengelemek için, güvenli olduğu kabul edilen devlet tahvillerini almak şimdilerde şüphe çekiyor.

Bu daha geniş bir hikayenin devamı: Merkez bankaları piyasalara, büyük oranda hisse alarak likidite pompalarken, farklı hisse sınıfları daha homojen tarzda davranış göstermeye başladı. Temel prensipler artık piyasa endeksleri için önemli değil. Longview Economis’in belirttiği gibi, S&P 500’ün vadeli fiyat/kazanç oranı ve Fed’in parasal genişleme stratejisi arasında açık bir korelasyon var. Geçtiğimiz beş ayda, Fed 2009 ve 2014 yılları arasında izlediği parasal genişleme politikasını neredeyse üçte iki oranında arttırdı. Bu açıdan bakıldığında, piyasaların mart ayından bu yana yaşadığı dramatik dönüşüm ve gerçek ekonomiden bağımsız hareket etmesi daha fazla anlam ifade ediyor.

Eğer devlet tahvilleri artık güvenli liman olamayacaksa bunların yerini ne alabilir? Bu yıl piyasa rallisini teknoloji hisseleri yönlendirdi. Birçok hisseye kıyasla Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) ve Facebook’un hisseleri daha güvenli bir yatırım vaadediyor. dot.com balonunun aksine, teknoloji hisseleri şimdi oldukça iyi getiriler sağlıyor. Nobel ödüllü Michael Spence bu şirketlerin, sabitlenmiş fiyatlara ve düşük marjlı harcamalara doğru anormal bir eğilimi olan, yüksek oranda maddi olmayan duran varlıklar ve maliyet yapısına sahip olduğunu söylüyor.

Hisselerin güvenli olduğunu düşünmek sezgilere karşı gelmek olur. Ama eşit bir şekilde, az gelir getiren devlet tahvillerinin bir servet teminatı olduğunu düşünmek de, merkez bankaları enflasyonun yükselmesi için çalışırken oldukça güç. Uzun vade yatırımcıları için bu durumun sonucu devlet tahvillerinin vaatlerine güvenmek ya da gayrimenkul ve altın gibi varlıklara yönelmek arasında bir seçim yapmak.

FED’in yeni stratejisi boğa piyasasını destekliyor

 

Fed piyasa fiyatlamalarında oynaklığı artırdı

 

ABD'de 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi tüm zamanların en dibinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika04 Eylül 2020 09:18

    Türkiye ekonomisi küme değiştirdi, ABD ve Avrupa kökenli fonlar yatırım yapılmaz statüsünde gördüğünden para girişi olmuyor, körfez sermayesi de çıkarsa olumsuz ayrışma devam eder.

  • Borsacı Osman04 Eylül 2020 08:48

    Yaw he he fed miş herifler bir bahane bulur indirir bir bahane bulur çıkartır,dün biz kapandıktan sonra kıp kırmızı oldu heryer bende diyorum ki bu sabah yükseliş ile açacağız bist 100 ü ha ilk dakikada silkeleme olabilir ama düzelecek ve yeşil olacak olmazsa bir daha yorum yapmam.