E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in borsayı destekleyici politikaları ters tepebilir---

FED’in borsayı destekleyici politikaları ters tepebilir

FED’in borsayı destekleyici politikaları ters tepebilir
18 Haziran 2020 - 13:33 borsagundem.com

ABD borsaları korona virüs sürecinde FED’in piyasa destekleri sayesinde nefes alabiliyor. Fakat ünlü yatırımcı Richard Bernstein bunun uzun dönemde büyük bir risk taşıdığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs kriziyle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) uyguladığı benzersiz politikalar ABD borsalarının 23 Mart tarihli dip seviyesinin ardından güçlü bir yükseliş trendi yakalamasına yardımcı oldu. Fakat Wall Street’in en ünlü kurumsal yatırımcılarından Richard Bernstein bu görülmemiş FED politikalarının borsalara çok ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor.

Bernstein CNBC’ye yaptığı açıklamada rekor düzeye yaklaşan bütçe açığının ve para arzını arttırmak için harcanan agresif çabanın en önemli sorunlar olduğunu söyledi. Ünlü piyasa uzmanı, “ABD’de parasal büyümenin taşıdığı anlam konusunda bunca insanın endişe duymamasını hayretle karşılıyorum” ifadelerinde bulundu.

Piyasa uzmanının en çok kaygılandığı politika ise FED’in yaptığı büyük tahvil alımları. Bernstein, “Tahvil piyasasını adeta ilkokul üçüncü sınıf futbol maçlarına çeviriyorlar. Kazanan ya da kaybeden yok. Herkes katıldığı için madalya alıyor ve birileri bu büyük piyasadaki risk gelirini çıkarmanın ne anlama geldiğini merak etmeli. Sermayenin yanlış dağıtımını, balonun nasıl bir form oluşturacağını ve bunun gibi sorunları merak etmeli” ifadelerinde bulundu.

Ancak Wall Street'te on yıllar geçirmiş piyasa uzmanı, buhran benzeri bir senaryoyu önlemek ve ekonomiyi tekrar rayına oturtmak için aşırı parasal ve mali tedbirlerin çok önemli olduğunu kabul ediyor. Bernstein “Hepimiz şu anda çok kalın yastıklara ihtiyacımız olduğu konusunda hemfikiriz” dedi.

Tecrübeli piyasa uzmanı henüz korona virüs salgını manşetleri doldurmadan bazı temel problemlerin ekonomide gerçekleşmek üzere olduğunu tahmin edip savunmaya geçmişti. Bernstein halen temel tüketici malları ve sağlık sektörü hisselerinde aşırı değerlenme olduğunu belirtiyor. Fakat Bernstein kendi yatırımlarını nisan ayının başından itibaren ekonomik olarak daha kırılgan olan enerji, ara mal, endüstri ve küresel düşük sermayeli şirketlere kaydırdığını belirtiyor.

Kazanmanın anahtarı spekülatif hisselerden uzak durmak

Piyasa uzmanı kazanmanın anahtarının spekülatif oyunlardan uzak durmak olduğunu belirtiyor. Bernstein, “Şu anda oldukça çılgınca şeyler gerçekleşiyor. Böyle bir ortamda aşırı yükselen ve piyasa esaslarıyla hiç ilgisi olmayan hisseler konusunda çok fazla dikkatli olmalıyız. Tüm iş momentum ve teknik analizde” dedi.

Bernstein portföyünün %6 ila %8’ini altında tutarak benzeri görülmemiş belirsizlikler ve uzun vadeli enflasyon riski karşısında kendisini koruyor. Tecrübeli yatırımcı bu kaygılarına ilişkin "Önümüzdeki iki gün içinde bu konuda endişelenmemize gerek yok. Fakat önümüzdeki yıl, iki yıl veya üç yıl içinde, insanların sahip olması gereken büyük bir endişe ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Yeni nesil yatırımcıları bekleyen büyük risk

 

Kâhin ekonomistten yeni balon uyarısı

 

Milyarder Cooperman yeni yatırımcıları uyardı: Kaybedeceksiniz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsaci Osman18 Haziran 2020 18:43

    Yalancı baharın sonuna gelmek üzereyiz,buraya kadar emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkürler 113.000 de ben deniz nakite geçer kalan arkadaşlara bol şanslar dilerim,NOT: Yeni yatırımcı fasaryalarına inanmayın.YTD

  • HÜLYA KOBALT18 Haziran 2020 16:35

    Ben zannetmiyorum dax veya dow da çöküş olsa bile .bizde yabancılar hemen hemen çıktı % 45-50 arasına geldi ve TL ve döviz gelir getirmiyor diye  bizim küçük yatırımcıya yükü yıkıp tamamen çıktılar.diğer kısımlarınıda satsalar sıra da bekleyen 1 000 000 yeni yatırımcı bu hisse senetlerinide almaya iştahlı imiş o yuzden benim endişelerim törpülenmiş durumda.

  • ZELİHA KARAKAŞLI18 Haziran 2020 15:30

    malesef 1994-2001-2008 deki kriz yine gelecek gibi. dikkatli olmakda fayda.var.hisse senetlerini satsanız satamazsınız.taban taban olur ki  hisse senetlerinin kağıt olduğu zamanları bilirim.

  • Vatandaş18 Haziran 2020 16:29

    Zeliha hn siz altın yatırımcısınız herhalde.

  • Bika18 Haziran 2020 14:08

    2020'de korona nedeniyle yoksullaşan bir dünyada yatırım yapmak zorlaşıyor. 

  • SEYTAN18 Haziran 2020 14:01

     (6)