E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed'in 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali masada---

Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali masada

Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali masada
19 Nisan 2022 - 22:55 borsagundem.com

St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın da ifadeleriyle Fed’in düşmek bilmeyen enflasyonu kontrol altına alabilmesi için mayıs toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitme olasılığı da masada.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahin yöneticilerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard, mart toplantısında faiz artışlarına 25 baz puanla başlayan bankanın bir sonraki faiz artırımı için 75 baz puanlık artışın da masada olduğunu söyledi.

St. Louis Fed Bankası Başkanı James Bullard, ABD’li sivil toplum kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nin bir etkinliğinde yaptığı sunumda ABD enflasyonunun "çok yüksek" olduğunu söyledi ve 40 yılın en yüksek seviyesini gören enflasyondaki artışı yavaşlatmak için faizleri yıl sonuna kadar %3.5'e yükseltme konusundaki görüşünü tekrarladı. Japonya merkezli yatırım bankası Nomura Baş Yatırım Stratejisti Gareth Nicholson Fed’in önümüzdeki aylardaki patikasının “1994 yılında dönemin Fed Başkanı Alan Greenspan’in yönetiminde yapılan hızlı faiz artış sürecine benzeyeceği” görüşünde ve Bloomberg’e verdiği demeçte “Muhtemelen 94’te Greenspan’in yaptığı gibi hızlı yükseltecekler faizleri” diyor.

Fed’in faizi ‘önden yüklemeli’ bir şekilde artıracağına ilişkin iddiaların artmasındaki ana neden, enfl asyonun da Ukrayna savaşı nedeniyle beklentilerin üzerinde artmaya devam etmesi. Geçtiğimiz hafta ABD’de yüzde 8,5’le 40 yılın zirvesini (Aralık 1981’den bu yana en yüksek düzey) gören ABD TÜ-FE, aylık yüzde 1,2’lik artışla Eylül 2005’ten bu yana en hızlı aylık yükselişini kaydetti. Piyasalar IMF ve Dünya Bankası’nın karamsar görünüm raporları ve Bullard’ın açıklamalarının ardından mayıs ve haziran toplantılarında en az 50 baz puanlık artış fiyatlıyor. Fed’in gösterge faiz oranının isr haziranda yüzde 1,30’a, Şubat 2023’te ise yüzde 2,71’e yükseleceğini fiyatlıyor.

Tahvil getirilerinde yükseliş hızlanıyor: 30 yıllıkta %3 görüldü

Dolar endeksi, Fed’in savaş nedeniyle hızlanan enfl asyonu kontrol altına almak için daha da hızlı sıkılaşacağı beklentileriyle TSİ 17:20 itibariyle gün içinde 5 yılın en yüksek seviyesi olan 101 düzeyini de aştı. ABD'nin 30 yıllık hazine tahvil getirisi, yatırımcıların Fed yetkililerinin son dönemdeki para politikasını sıkılaştırma yanlısı söylemlerine tepki göstermesiyle 2019 başından bu yana ilk kez yüzde 3'e çıktı. Tüm dünyada borçlanma maliyetleri için bir gösterge niteliği taşıyan ABD 10 yıllık hazine tahvil getirisi ise %2.93 ile 2018’in ikinci yarısından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Fed enflasyonu yüksek faiz artışıyla frenleyecek

 

Biden, Fed'in boş kalan koltuğu için yeni adayını açıkladı

 

Fed'den bilanço daraltma için haziran sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gargamels20 Nisan 2022 14:30

    Ciddi adamlar olsanız toplantı günü falan beklemez hemen akşam toplanır100 milyar USD küçülme % 1 faiz artışıyla marşa basardınız hepiniz palavracı portföy yöneten işten anlamayan ahmaklarsınız. Umarım ABD yi bir an önce batırır, sizlerden ve dolardan dünya kurtulur. Çok tehlikeli adamlarsınız. Milyarlarca insanı borçlandırdınız  fakirleştirdiniz servet transferi yaptınız ve daha bu filmin başı. 

  • Hans20 Nisan 2022 14:25

    Sözlü yönlendirme dediğiniz masal ve manipülasyonlarla dünyayı paraya ve enflasyona boğdunuz 

  • ERDAL19 Nisan 2022 23:26

    Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimalnin ne gibi sonuçları olabilir?

  • Mucise Reis ;)19 Nisan 2022 23:21

    O tutankları son yazıları okumuştum. 50 ye piyasa alışkın bekliyor. FED rusyanın piyasaları bozdugunu ve Ad ekonomı programını asla engelleyecek bir güçte olmadıgını kendi aralarında mırıldanmışlar.. yani Rusya karşısında ekonomi bozuldu demek yerıne, 75 puan adımı atalım ve ekonomimizin gücünü göstelerelim diyorlar. Bİden de rusya ukrayna gerılımınde başarılı bulunsada, ekonomık alanda büyük eleştri alıyor. biden+fed +abd halkı bu bağlamda 50 yerıne 75 gelsede kabul mesajlarını vermiş durumda. ben 75 adımını beklıyorum. 75 atılacak. çunku çözüm olacak mı? olmaycak mı? şupheler var. bir an önce adım adalım sert adım atalım ve sonucu gorelım iyileşme olmaz bozulma olursa farklı yollar için şansımız var. Şuan ekonomımız çok iyi zaman kazanmış durumda. yani adamlar beklentılerı bunlar