E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed'den son 28 yılın en sert faiz artışı---

Fed'den son 28 yılın en sert faiz artışı

Fed'den son 28 yılın en sert faiz artışı
15 Haziran 2022 - 20:49 borsagundem.com

Fed politika faizini 75 baz puan yükseltti. Böylelikle Fed 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının 1'e karşı 10 oyla alındığı, Kansas City Fed Başkanı Esther George'un 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı aktarıldı.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği bildirildi.

Bankanın haziran toplantısında kararlaştırdığı 75 baz puanlık artış 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı oldu.

İvmelenen enflasyon Fed'in üzerindeki baskıyı artırmıştı

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021'in son çeyreğinde Fed'in para politikası tonu değişmeye başlamıştı.

Geçen yıl kasım toplantısıyla varlık alımlarının hızını düşürmeye başlayan Fed, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı. Banka, mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

Fed, salgın sonrası politika normalleşmesinde bir başka adım olan bilanço küçülmesine ise haziran itibarıyla başlamıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin'de Omicron varyantının tetiklediği Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasına yönelik politikaların tedarik zincirinde sıkıntıları artırmasının etkisiyle yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

ABD'de enflasyon mayısta yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Fed Başkanı Powell'dan 'faiz artışına devam' sinyali

 

ABD'de enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyonu körüklemeye devam ediyor

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

BİST, Ufuk Yatırım hisselerine ek tedbir getirdi

 

ABD'den Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni yardım paketi

 

Avrupa krizle mücadele planı hazırlıyor

 

ABD'de ithalat fiyatları beklentilerin altında kaldı

 

New York Fed imalat endeksi beklentileri karşılayamadı

 

Küresel yatırımcıların korkusu “ani resesyon”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nakit hertürlü zararda15 Haziran 2022 21:51

    Yüzde 8 enflasyonda eriyen Doları yüzde 1,75 faize kim koyar? Yüzde 8'den daha fazla faizle borçlanan Dünya ülkelerine borç vermek daha mantıklı. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 22:55

    Nakit derken, varlıklardaki dengelenmelere bak. ucuzlayan , ani fyat değişen, değişime giren, varlıklarda anlık para hareketleri ile oluşan açıkları sistemsel olarak değerlendiren manasında nakit. yoksa al eve nakit usd koy manası yok. Fırsatları derğelendirmek. USD nin parasal olarak karşılığının ortay açıkması ve güven kazanması manasında nakıt. yoksa TL gibi nakit para manası yok.  örnek. Türkiyede bazen nakit kraldır derler, borsada yani borsada düşen değerini kaybeden kağıtları nakit para ile çat çat alıp toplamak manasındadır . Deyim gibi düşün. 

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 21:46

    Adamların amacı özetle... onu bunu geçtik. herşeyi unut. nakit usd kral EVRESİNİ KURMAK İSTİYOR.. Bu duırumda nakitte boşda dahi dursa usd illaki dunyada karşılığı olan değer olacak FED bu amaç doğrultusunda ekonomiye mudehale edecek. şişen varlıklardan zıyada, nakıt usd kral donemıne geçiş amacı goruyoruz. Boylece şişmiş varlıklar, dengesiz hormonsuz talep ile artan abuk subuk yerler bir şekilde nakıtın gucu karşısında var oldan gerçek değerine donecek. FED adımları bunu hedes seçmiş... Başarabilirler mi ? başarmak için elimizde herşey var bana ınanın dıyorlar... yani o bakımdan şişmiş varlıklar biraz gevşemelei. Kademeli olarak dunya ya yansımaları 1 ay felan bulur. Tabi FEd asıl amacına ulaşabilir mi ? yoksa kontrolsuz enflasyon dunyaya egemen mı olacak ? kontrol altına alınan bişi yok , sadece faiz adımı atıldı. soğuyan duraksayan ekonomi hedefi.. FEd bir faiz ile bu kadar alana hukumu nasıl edebilecek ? herşeyi kontrol edecem diyo.. FAİZ ile. bizde NAS var :D

  • Mucise Reis ;)16 Haziran 2022 08:57

    Şimdi ABD, parasının itibarı ve değerini korumak için FED bütün önlemleri alacağını belirtiyor. USD değerlidir, değeri vardır, itibarlıdır. Bazı düşüş durumlarında usd = der karşılığına eşit alternatiflerde durmak avantajdır mesajı var. USD kral diyince TL de yaşayanlara manasız geliyor. atıyorum, altın= usd hesabı. varlıklar=usd hesabı, bazı tarım üsünleri =usd hesabı, petrol = usd hesabı.. yani usd ile ölçülen herşey, usd tarafından alınabilir/satılabilir ..Bu durumda itibarlı usd her zaman kraldır. nakit ve nakte dönüş usd anlık olarak düşen x noktasında kraldır . anlık avantaj sağlamaya her zaman avantajdır.. bu itibar için FED her adımı kullanabilir. bu mesajı aldık. enflasyon sürecek, kimse iktisaden durduramaz , anca peşinden koşar. dünyada enflasyon sürecek ama FED önlem ala ala takip edecek. faizler artıp, paraya ulaşım zorlaşacak. en alttakiler desteklenen politikalarca yaşamı sürdürecek. usd kral diyince nasıl anladınız ? muhalif olayım diye anlamışsınız :D

  • Mucise Reis ;)16 Haziran 2022 08:48

    Delice, bu karşılıksız basılan dolarlar karşısında TL 17... birde karşılıksız basılan dolarlar piyasadan çekilse bizim ihtiyaç ne olabilir ? :D  dünya devletleri avrupa devletleri usd açıkları ve dengelemeleri için usd ye talepde bulunuyor... TL basan Türkiye nin kullandığı para birimi değil. FED var olan dücünü globalde talep oluşturarak elde ediyor. Türkiyede yaşayan, Tl kullanan dgelişmemiş ülke para birimi olarak bakmamalısın olaya. şuan sadece FED kontrollerde yiz. sorun yok fren yaptık diyip ekonomiyi soğutuk usd itibarının peşinde. usd çöp olursa herşeyi FEd kayebder. mesajda o zaten . yoksa karşılıksız basılan bir şeyi övmenin anlamı yok. ama bile bile kullanmak ... adamlar işi biliyor demek. ENFLASYON koşan at gibi, bir gün koşmadan yürür yada durur, o zaman sen enflasyona yetişirsin.  BEN KAZANCIMA bakarım :D

  • DELICE16 Haziran 2022 01:33

    REİS SEN FED İN KARLIŞIKSIZ NE KADAR  TRİLYONCA DOLAR  BASTIĞINI BİLİYORMUSUN EMİNİMKİ BİLMİYORSUN . İNAN BANA FED BİLE NE KADAR DOLAR BASIP DÜNYAYA DAGITTIGINI KENDİLERİ BİLE BİLMİYOR EN SONUNDA O BASTIGI DOLARLAR BAŞLARINA BELA OLACAK. YOLUN SONU GÖZÜKTÜ.BUNLAR DAHA FRANGMAN  FİLM HENÜZ  BAŞLAMADII. BİR AVUÇ DOLAR İÇİN TÜRKİYE ..filmin adı. NOT.. USD KRAL EVRESİNİ GÖRÜCEKSİN YAKINDA..KRİPTOLAR GİBİ BİRGÜNN..

  • Hakkı15 Haziran 2022 21:28

    Ben sordum, Ondan bişey olmaz dediler.

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 21:24

    yani yine sanal pıyasalara yarayacak bir döneme giriyor olabiliriz.  Birikimler faiz desteği olmadan kredi desteği olmadan bir varlık vb ulaşamıyorsa nereye gider para ? borsalara vb  sanal pıyasalara diyebilirmiyiz? FED tutanaklara bakmadan okumadna toplantıları dinlemeden şuan itibari kestirim imkansız. ama matematiksel denklem öyle diyor sanki ? ip ucu bulursak destek bulursakl durum netleşecektır. bol para olmsada, kredi çekıp varlığa dönemeyen paralar yatırıma güvenli düşmüş limanlara park etmek isteyebilir...Belirsizlikelr sis duman kalksın ama önce bi görelim sonra strateji çizeriz. bakalım notlar neler, açıklamalar neler görelim ajanslara düşen notları....

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU15 Haziran 2022 21:24

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 21:18

    Faiz artışları ekonomiyi soğutmay açalışıyor. Soğyan ekonomide krediye ulaşım kanalları duracak. Yani FED adımlarını hızlandırdı. Hane halkı nerede ise sıfır vadeli paraları aldı. bol bol harcadı. bir sürü varlık değeri şişti evler arsalar, otomobiller, sanal piyasalar... Ama bedava dağıtılan sıfıra inen faizin bir bedeli var. ABD  de enflasyon. Paralar 10 katman dağıtıldı. çok zengin süper zengın orta zengın orta direk fakir çok fakir ezik vb. vb. say aklından :D .. ama sorun şu gelen fiyat artışları herkesi vuruyor , benzın, kiralar, araç fiyatları, ev fiyatları, dolaylı vergiler... burada dibe vuran zamlar artışlar BİDEN yönetimini zora sokuyor. FED görevi ekonomiyi dengelemek. Artık para azaldı kredi masrafı arttı. varlık balonları geri çekilecek.. Yani, evler araçlar faiz masrafları soğuyan ekonomi, değer düşüşü. bu milat oluyor.

  • Korkut tür 15 Haziran 2022 21:10

    Hayırlısı olsun...biz yolumuza devam ederiz..bistte

  • Borsazede15 Haziran 2022 21:56

    Yolun çok uzun maalesef :(