E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed'den 50 baz puan faiz artırımı beklentisi arttı---

Fed'den 50 baz puan faiz artırımı beklentisi arttı

Fed'den 50 baz puan faiz artırımı beklentisi arttı
12 Ağustos 2022 - 08:41 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


TÜFE’nin beklentilerin altında bir sonuç vermesi ve dün açıklanan ÜFE rakamlarının da düşük gelmesiyle FED’in şahinliği bırakıp bırakmayacağı Eylül toplantısı için merak konusu olmaya devam ediyor. Düşük gelen sonuçlar vadeli işlem piyasalarında Fed'in faizleri hafta başında beklendiği gibi 75 baz puan yerine Eylül'de 50 baz puan artıracağı yönündeki beklentileri artırdı. Asya piyasaları belirsizlik karşısında geriledi. Dün yaptığı açıklamada, enflasyon da dahil olmak üzere son ekonomik veriler göz önüne alındığında Eylül ayında 50 baz puanlık faiz artırımının "mantıklı" olduğunu, ancak verilerin garanti etmesi halinde daha büyük bir faiz artırımına açık olduğunu söyleyen San Francisco Fed Başkanı Mary Daly oldu. Bir yetkilide, piyasaların Fed fon oranı beklentilerini tekrar daha yüksek revize etmeleri için biraz alan olduğunu ve bununda ABD dolarının tekrar yükselmesine ve elde edilen TÜFE ve ÜFE rakamlarının ardından tüm kayıpların silinmesine yardımcı olacak şeklinde konuştu. OPEC 2022 yılı için dünya petrol talebi artış beklentisini Nisan'dan bu yana üst üste üçüncü kez düşürdü. 2022'de dünya petrol talebindeki büyüme tahminini günde 260.000 varil (bpd) düşürdü. Buna gerekçe olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ve yüksek enflasyonun ekonomik etkileri ve koronavirüs salgını ile mücadele etmek için uygulanan adımlar gösterildi. Şimdi talebin bu yıl günde 3,1 milyon varil artması beklendiğini belirtti. Petrol tarafında fiyatlar, OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) zıt görüşlerine dayanan talep görünümüne ilişkin belirsizliğin ortasında geriledi, ancak resesyon korkularının hafiflemesi nedeniyle haftalık kazançlar elde edildi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 99,26$'a düşerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 94,00$'a geriledi. Brent, yükselen enflasyon ve faiz artırımlarının ekonomik büyümeyi ve yakıt talebini vuracağı korkusuyla Nisan 2020'den bu yana en büyük haftalık düşüşü olan geçen haftaki %14'lük düşüşün bir kısmını telafi ederek haftalık %4 toparlanma gösterdi. WTI, bir önceki haftaki kaybın yaklaşık yarısını telafi ederek %5'ten fazla bir haftalık kazanç elde etti. Bu duruma bir yetkili şöyle diyor, "Kısa vadede talep konusunda büyük bir belirsizlik var. Bu yerleşene kadar, piyasa bir süre böyle olacak.

Dolar endeksi %0.1 artarak 105.210 seviyesine gelirken, ABD 10 yıllık Hazine getirileri %2.8766 seviyesinde işlem gördü. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,10 düştü. Haftanın son günü yurt içinde sanayi üretimi, perakende satışlar ve Piyasa Katılımcıları Anketi, yurt dışında ise Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek.

Arjantin’den şok faiz artışı: 950 baz puan birden arttırdı!

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Petrol fiyatları geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )12 Ağustos 2022 09:18

    Olay şu. Bizler global dünya zenginleri bir sistemde yıllarca yaşadık. kazandık. ürettin. para park ettik. yaşadık. iyi kötü düzen bulduk, kaybetmeden yaşıyoruz... eyyyyyyyyy FED şimdi sen bişeler yapıyorun .Yaptığın adımlar bizleri nasıl etkıler ? bildiğimiz ticareti nasıl etkıler, bizler korkmalımıyız, endişelenmelimiyiz. ha bire müdehale müdehale vb yapacam diyorsun. ...sonuç, FED eli rahatladı, sert hamle ihtimalı  verile rile azaldı. o bakımdan haaaaaaaaaaaaa param var , fed adım atmayacak durumda olabilir. yada az adım atacak durumda olabilir. gelen veriler bunu gösteriyor. bende rahat nedef aldım dunya ticareti ve dunyanın ekonomı devleti olarak... mantık bu.... FED sert hamleden uzak kalınca, var olan ekonomıye uyum sağlayıp evrimleşen pıyasa kodamanları devletlerı vb durumdan mutlu. havuz suyu sıcaklıgı değişmiyor hadi eğlenceye havuzda devam diyor :D FED suya girip çıksada etkılemez kiii deniliyor...