E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizFED'den 2017 için 2 artırım bekleniyor---

FED'den 2017 için 2 artırım bekleniyor

FED'den 2017 için 2 artırım bekleniyor
14 Aralık 2016 - 08:41 borsagundem.com

Işık FX; piyasaların gözü kulağı artık tamamıyla FED toplantısında olacak yorumunda bulundu

Uzun zamandır faizleri artırma konusunda önemli bir belirsizlik yaratan FED'in Aralık ayında nihayet faiz kararını verecek. Piyasaların gözünde FED'den beklenen Aralık ayında 25 baz puanlık faiz artırımını gerçekleştirmek ve 2017 için 2 faiz artırımı beklentisinin korunması. Ancak FED yükselen enflasyon beklentileri ve iyileşen büyüme rakamlarıyla birlikte, ekonomide kontrol mekanizmasını elden bırakmamak adına faizler konusunda daha agresif bir beklenti de yaratabilir. Şunu da net bir şekilde belirtmek gerekir ki, FED'in Aralık ayında faiz artırımı yapması bir sürpriz değil. Ancak piyasalar 25 baz puan bekliyor. Olası bir şekilde daha yüksek bir adımın gelmesi piyasalarda şok etkisi yaratıp, Dolar'ı aşırı derecede değerlendirebilir. 2017 için kaç faiz artırımı yapacağı da oldukça kritik. Eğer FED nokta tahminlerini revize ederek 2017 için 2'den daha fazla bir faiz artırımı beklentisi ortaya koyarsa bu, Dolar'ı yeniden güçlü tutacak ve gelişmekte olan ülke para birimlerini rahatsız etmeye devam edecektir. Ayrıca bugün ABD'den gelecek perakende satışlar gün içi fiyatlamalarda etkili olabilir.

Yurtiçinde ise önceki gün Bakanlar Kuruluna sunum yapan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, benzer bir sunumu dün Türkiye Bankalar Birliği'nde gerçekleştirdi. Çetinkaya yaşanan dalgalanmalara rağmen, Türkiye'nin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaya devam ettiğini belirtti. Banka Başkanı, 2017 yılında döviz likiditesi yönetimine ilişkin döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla döviz arz ve talep gelişmelerinin yakından takip edilerek gerekli önlemlerin alınmaya devam edileceğini vurguladı. Son dönemdeki oynaklığı yeniden gündemine alan Çetinkaya, spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında döviz piyasalarına müdahale edilebileceğini duyurdu. Çetinkaya ayrıca, altın ccinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerin artırılabileceğini, bu çerçevede TL karşılığında bankalardan ve yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanabileceğini ifade etti.

EURUSD
Geride kalan güne Avrupa'dan açıklanan ZEW ekonomik hissiyatı verisi ile başlangıç yaptık. Veri beklentilerin üzerinde 18.1 olarak açıklandı. Bölge ekonomisine dair olumlu sinyaller almaya devam ediyoruz. Yeni günde ise gözler Fed'den gelecek açıklamalarda olacak. Aralık ayında gelmesi beklenen 25 baz puanlık faiz artışına inanan piyasalar bankanın yeni yıl planının nasıl olacağına odaklanacaktır. Beklentilerin iki faiz artışının üzerine çıkması doların kuvvetlenmesine destek olabilir. Paritede ise 1.0600 seviyesi belirleyici olmaya devam ediyor. 1.0550 ve 1.0520 seviyeleri önemli desteklerimiz. Eğer bu seviyeler geçilecek olursa 1.0460'a kadar düşüş görülebilir. Yukarıda ise 1.0650'nin üzerinde 1.0700 seviyesi bizler için krittik. Eğer toplantının ardından fiyatlama 1.0700'nin üzerinde kalırsa yükseliş 1.0800 seviyesini kısa vadede test etmek isteyebilir.

USDTRY
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya son gelen büyüme rakamlarının ardından GSYİH hesaplamasında yapılan değişiklik ile ilgili sunumlar gerçekleştirmeye dün de devam etti. Aynı zamanda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'de yapmış olduğu açıklamalarda piyasaların dengeyi bulacağını ve döviz kuruna müdahaleye karşı olduğunu dile getirdi. Kurda ise volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Akşam saatlerinde sonuçlanacak olan FOMC toplantısı ile birlikte hali hazırda hareketli olan piyasalar daha da hızlanabilir. Teknik olarak kurda 3.50'nin üzerinde kalmakta zorlanan bir fiyatlama ile karşı karşıyayız. 3.5250 seviyesi karşılaşacağımız ilk direnç olarak gözüküyor. Hareketin devamında ise gözler 3.5500 seviyesinde olacak. Geri çekilmelerde ise 3.4650 ve 3.4320 destekleri takibimizde kalacak.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde açıklanan enflasyon verisine göre İngiltere''de tüketici fiyatlarının Kasım ayında hızlanarak yükseldiği görülüyor. Hızlı yükselen enflasyon birçok kesim için Banka'dan gelebilecek bir faiz artırımı ihtimali nedeniyle endişe kaynağı. İngiltere MB Bankası Başkanı Carney mortgage ile ev sahibi olan kesimlerin önümüzdeki senelerde faiz artırımına karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini daha önceki konuşmalarında ifade etmişti ancak bu Perşembe yapılacak toplantıda Banka'dan bir hamle beklenmiyor. Enflasyonda yıllık bazda yüzde 2 olan hedefin miktar aşılmasının da sorun olmayacağı belirtilmişti. Erken yapılacak bir hamlenin istihdam piyasasında ve ekonomide büyümeye karşı negatif etkileri olabileceğinden korkuluyor. Bugün kurun odağında ise beklenen FOMC toplantısı var. Fed vadelilere göre 25 baz puanlık artış fiyatlanmış durumda ancak kurda hareket üyelerin 2017 beklentilerine göre şekillenecek. 1.26 bölgesinde kararsız duran kurda toparlanmalarda 1.2700 test edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde son iki ayın zirvesi olan 1.2775 ggüçlü direnç konumunda. Bu seviyenin üstünde alıcılı seyir hızlanabilir. Geri çekilmelerde ise 1.2550-1.2500-1.2460 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki olumlu hava, son yapılan anlaşmaların etkisiyle devam ediyor. Anlaşma sonrası uluslararası kuruluşlar da yavaş yavaş piyasa raporlarını revize etmeye başladı. Dün aylık petrol piyasası raporunu yayımlayan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) önceki raporlarının aksine, üretimde yaşanacak daralma ile birlikte petrol piyasalarının beklenenden daha önce dengeye kavuşacağını ifade etti. Ajans, kesintilerin planlanan bir şekilde uygulanması halinde piyasadaki arz fazlasının arz açığına doğru dönebileceğini belirtti. Bugün ise son derece önemli bir gün. ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Piyasa beklentileri stokların bu hafta 1.58 milyon varil azalması yönünde. Akşam saatlerinde ise tüm piyasalarda olduğu gibi petrol piyasalarında da gözler FOMC toplantısında olacak. Karar ve sonrasındaki açıkklamalar ile volatilite artabilir. Teknik olarak ise 55 doların Brent petrolün yönü açısında belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde 56.30-57.00-57.30 görülebilir. 55 doların altına geçilmesi durumunda ise 54.40-54.00-53.60 hedeflenebilir.

ALTIN
Fed'in faiz artırımına gideceği beklentileriyle birlikte son on ayın en düşük seviyesine kadar düşüş gösteren değerli metal, bugünü oldukça hareketli geçebilir. Çok uzun zamandır beklenen Fed'in Aralık toplantısı bu akşam gerçekleşiyor. Faiz artırımına gidilmesine kesin gözüyle bakılan toplantıda, asıl odak 2017 yılı faiz politikasının nasıl olacağı. Fed'in piyasa beklentileri dahilinde iki faiz artırımını kendisine hedef koyması durumunda altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenme görebiliriz. Ancak ikiden fazla faiz hedeflemesi değerli metalde sert satışlar görmemize neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda düşüş trendi içerisinde hareket eden değerli metalin 1150 desteğini aşması durumunda 1144 ve 1135 ddesteklerinin test edildiğini görebiliriz. Yükselişlerde ise 1166 ve 1172 dirençleri oldukça önemli.

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)