E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed’de sürpriz yok: İş tamamlanana kadar devam---

Fed’de sürpriz yok: İş tamamlanana kadar devam

Fed’de sürpriz yok: İş tamamlanana kadar devam
22 Eylül 2022 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Son enflasyon verileri, Fed’in agresif sıkılaştırmasına rağmen çok az veya hiç iyileşme göstermediğini  ve işgücü piyasası, ücretlerin artmasıyla birlikte sağlamlığını korumaya devam edince ve de FED, politika faizinin beklenenden daha hızlı ve beklenenden daha yüksek bir seviyeye yükselmesini, ekonominin yavaşladığını ve işsizliğin tarihsel olarak resesyonlarla ilişkili bir dereceye kadar artmasını öngörünce Sonuç olarak  Fed, iki günlük toplantısının sonunda politika faizini üçüncü kez 75 baz puan artırarak %3,00-3,25 aralığına yükseltti. Yani manşette sonuçta sürpriz yok.

Powell, artan işsizlikten bahsederek ve yükselen tüketici enflasyonunun kalıcı bir kaynağı olan konut piyasasını büyük olasılıkla bir “düzeltme” ihtiyacı olarak göstererek, gelecek “acı” konusunda açık sözlüydü.

FED politika faizinin 2023’te %4,60’a çıkmadan önce, bu yılın sonuna kadar %4,40’a yükseleceğini gösteren yeni tahminlerde daha büyük artışların geleceğinin sinyallerini verdi ki bu, Haziran ayındaki sırasıyla %3,4 ve %3,8’lik tahminlerden daha yüksek. Bu da Fed’in 2022’deki kalan iki politika toplantısında faiz artırımlarında yüzde 1,25’lik bir artışa daha işaret ediyor ve bu, faizde 75 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.

Fed’in hedef politika faizi şu anda 2008’den bu yana en yüksek seviyesinde ve yeni tahminler bu yılın sonuna kadar %4,25-4,50 aralığına yükseldiğini ve 2023’ü %4,50-4,75 ile kapattığını gösteriyor.

FED, 2024 yılına kadar faiz indirimlerinin öngörülmediğini belirterek, Fed’in yakın vadede enflasyonu kontrol altına alacağını öngörülerini boşa çıkardı. Powel’da Jackson Hole’daki söylemi olan  “Enflasyonu kırk yılın en yüksek seviyelerinden aşağı indirmeye “güçlü bir şekilde kararlı” olduklarını ve “iş tamamlanana kadar devam edeceklerini” tekrarladı

Fed, “son göstergeler harcama ve üretimde mütevazı bir büyümeye işaret ediyor” dedi, ancak yeni tahminler 2022 için yıl sonu ekonomik büyümesini %0,2’ye, 2023’te ise ekonominin potansiyelinin çok altında %1,2’ye yükseltti.

Şu anda %3,7 olan işsizlik oranının bu yıl %3,8’e, 2023’te ise %4,4’e yükselmesi bekleniyor. Bu, geçmiş durgunluklarla ilişkilendirilen işsizlikteki yarım puanlık artışın üzerinde olacak.

Fed politika kararlarının reel ekonomiye aktarılmasında kilit rol oynayan ABD Hazine piyasasında, 2 yıllık tahvil getirileri 2007’den bu yana en yüksek seviyesi olan %4’ün üzerine çıktı.

Dolar, %1’den fazla değer kazanarak, bir döviz sepeti karşısında yirmi yılın yeni zirvesine çıktı. Dolardaki bu güçlenme dünya çapındaki merkez bankalarında potansiyel döviz kuru ve diğer finansal şoklar hakkında endişe yarattı.

ABD ve Avrupa vadelilerde negatif seyir

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Powell: Enflasyonu yüzde 2'lik hedefe getirmekte kararlıyız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)