E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED zaman kazandırdı---

FED zaman kazandırdı

FED zaman kazandırdı
22 Ağustos 2013 - 08:46 borsagundem.com

Piyasalar artık kararlılık, karar, faiz politikasında daha anlaşılırlık ve ortodoks para politikası istiyor

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:
"PİYASA KAZANIRSA !
Dün, TC Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yaptığı yazılı açıklama ile 20 Ağustos 2013 tarihli Para Politikası Kurulu’nda belirlenen fakat 20 Agustos'ta açıklanmayan strateji doğrultusunda yapılacak ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırma her gün uygulanmaya devam edileceğini (piyasa yapıcı bankalar dahil, TCMB efektif fonlama faizini piyasada dün gerçekleşen %6,61 seviyesinden gecelik borçlanma faizi olan %7,75’e çıkarmıştır ve düzenli istisnai gün uygulaması %4,50 olan haftalık repo faizinin politika faizi
olmaktan çıkması demektir) , daha önce ek sıkılaştırma günlerinde döviz satışı yapılmayacağı yönündeki uygulamanın değiştirilerek ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde saat 16.30’da en az 100 milyon ABD doları tutarında bir döviz satım ihalesi açılacağı duyurması( Rezervleri artık kullanma zamanı diyerek rezerv toplama'yı ikinci plana atmıştır ama en az 100 yeterlimidir? ) , dün piyasa test eder başlıklı yazımızın ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Gerçek parasal sıkılaştırma dün başlamıştır. Ve piyasa artık 1-0 öndedir. Merkez'in atacağı adımlarla bir bire getirmesi artık yeterli anlamı taşımayacaktır.
Dün'ün diğer bir algısı'da Fed kaynaklı likidite kaygısının gecelik borç verme faizindeki mevcut seviyelerin kur üzerindeki baskıları yatıştırmakta yeterli olamayabileceği ( açıklama ile birlikte kısmi gerilemenin ardından gelen olumlu abd mevcut konut satışları datası kurun 1.97 direncini kırdığını ve FOMC tutanaklarının açıklanması ise akşam 1.9820'lere kadar yükseldiğini gördük ki 1,97'nin yukarı yönlü kırılması artık 2'li seviyelerin görülmesini yakınlaşmıştır) ve gecelik borçverme faizinde yeni artırımların gelebileceği olmuştur. Sonuç olarak baktığımızda piyasa artık kararlılık, karar, faiz politikasında daha anlaşılırlık ve ortodoks para politikası istemektedir.
Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre yetkililer, Başkan Ben S. Bernanke'nin ekonomi beklentiler doğrultusunda gelişmeye devam ederse bu yıl içerisinde tahvil alımlarını azaltmaya başlayıp 2014 yılının ortalarında sonlandırma şeklinde çizdiği takvim konusunda "genel olarak destekleyici" oldular. Zaman ve miktara yönelik ibarelerin tutanaklarda görülmemesi belirsizliğin artmasına diğer taraftan da herkesin önlemini alması için zaman kazanmasına neden oldu. Dün akşam saatlerinde marketwatch'da yer alan makale'de FED’in yarattığı türbülansın seyredildiği kaydedilirken küresel piyasalarda para akışından değişikliğin Hindistan, Taylan ve Türkiye’de daha net bir şekilde hissedileceğine vurgu yapılması bizim olaylara çok daha hassas ve net yaklaşmamızı zorunlu kılmaktadır ki yabancı basında bu tür yorumların sıklıkla yer almaya başlaması da dikkat çekicidir.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)