E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED yavaş da olsa faizleri artıracak---

FED yavaş da olsa faizleri artıracak

FED yavaş da olsa faizleri artıracak
25 Kasım 2022 - 14:56 borsagundem.com

ABD’de resesyon endişeleri her geçen gün daha fazla etkisini hissettirse de FED yönetimi faiz artışları konusunda kararlılığını koruyor. Yine de bir sonraki toplantıda faiz artışı hızının düşürülmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) resesyon tehdidinin yükselmesine rağmen daha düşük miktarda da faiz artışlarının ‘yakında uygun hale geleceğini’ umuyorlar. Her ne kadar FED hâlâ faiz oranlarının daha önce tahmin edilenden daha da fazla yükselmesini beklese de FED yetkilileri de ne kadar ileri gideceklerinden emin değil. Zira ABD ekonomisinde resesyon gerginliği artarken FED faiz artışlarının ‘gecikmeli’ etkilerini değerlendirmek için daha yavaş faiz artışlarıyla zaman kazanmayı hedefliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta içerisinde açıklanan ve FED’in ekim ayı toplantısı tutanaklarında gelecek yıla ilişkin ilk kez bir resesyon ihtimalinden bahsedildi. Bankanın bir önceki toplantısında ise resesyon ihtimaline yer verilmemişti.

ABD Merkez Bankası yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmek amacıyla politika faizlerini yıl başında sıfıra yakın olan bir seviyeden %4’lük bir üst seviyeye çıkardı. Yükselen faizlerin ekonomiyi yavaşlatarak, mal ve işgücü talebini azaltarak enflasyonu düşürmesi bekleniyor.

Yine de bazı ekonomistler ve FED’in bazı kıdemli yetkilileri merkez bankasının faizleri aşırı yükseltmesi durumunda bir durgunluğa veya uzun süreli bir ekonomik zayıflık dönemine yol açabileceğinden endişe ediyor. Bazı FED üyeleri sıkı para politikasının enflasyonu kabul edilebilir seviyelere düşürmek için gerekli olan seviyeden çok daha fazla ileri gittiğinden yakınıyor.

Birçok ünlü ekonomist yakın zamandaki açıklamasında ekonominin ne durumda olduğunu görmek için gelecek yılın başlarına kadar faiz artışlarında bir ‘duraklamanın’ garanti edilebileceğini öne sürdü. Hızlı bir şekilde düşen enflasyon baskıları da bu fikri destekleyebilir.

ABD’de pandeminin başında neredeyse sıfıra yakın olan enflasyon rakamları, 2022’nin başlarında %9,1’e yükselerek 40 yılın en yüksek seviyesine dayanmıştı. En son açıklanan tüketici fiyat endeksi rakamlarında ise enflasyonun yavaşlayarak yıllık bazda %7,7’ye gerilediği görüldü.

Bu ayın başlarında FED faiz oranını 75 baz puan yükselterek %3,75 ila %4 aralığına getirdi ve üçüncü kez üst üste bu denli büyük bir faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. ABD’de mortgage oranlarından otomotiv kredilerine kadar birçok önemli kredi biçimi FED’in politika faizlerine bağlı hareket ediyor.

Aralık ayında FED’in faiz oranlarını yeniden yükseltmesi muhtemel. Ancak piyasalar 50 baz puanlık daha düşük bir faiz artışı gelmesini bekliyor.

MarketWatch’un haberine göre BMO Capital Markets’ın Kıdemli Ekonomisti Jennifer Lee konuyla ilgili açıklamasında, “Bir sonraki toplantıdan önceki önemli enflasyon raporları ışığında aralık ayında 50 baz puanlık artış çok makul geliyor. Ancak FED’in işinin henüz bitmediği açık” ifadelerine yer verdi.

Üst düzey FED yetkilileri, 2023'te oranları daha da yükseltmeyi ve daha sonra enflasyonun düşmesini sağlamak için belirsiz bir süre boyunca yüksek tutmayı planladıklarını defalarca açıkladı. Ancak oranların daha ne kadar yükseleceği konusunda henüz birleşik bir görüş bulunmuyor. Bazı FED yetkilileri %5’te durmak isterken diğerleri ise daha yüksek seviyelere çıkmak gerekebileceğini öne sürüyor. Wall Street de nihai faiz artışının %5’te kalmasını bekliyor.

FED’in agresif duruşu, 1980'lerin başından bu yana enflasyondaki en büyük artıştan kaynaklanıyor. ABD Merkez Bankası tüketici fiyat artışlarını pandemi öncesi %2 seviyelerine indirmeyi planlıyor ancak bunun zaman gerektirebileceğini de kabul ediyor.

Ayrıca bazı FED üyeleri geleneksel olmayan finansal kurumların, daha yüksek faiz oranları nedeniyle istikrarsızlığa maruz kalabileceğine ve ABD ekonomisi için sorunları artırabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Kripto para birimi firması FTX'teki sorunlar, FED toplantısının gerçekleştiği sırada ortaya çıkmaktaydı.

Borsalarda ruh hali olumlu, nereye yatırım yapmalı?

 

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak

 

Küresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Kasım 2022 22:41

    EKONOMİ PİYASALARINDA BAKALIM KIŞ AYLARI DEDİKLERİ GİBİ  BÜYÜK SIKINTILAR ÇIKACAK MI.ŞUNUN SURASINDA İKİ ÜÇ AY ÇOK KRİTİK GİBİ.YARIN TSK ASKERİ OPERESYONLARI BAŞLAR İSE BENİ HİÇ ŞAŞIRTMAZ .

  • Bankalar25 Kasım 2022 17:13

    Ben şahsen terimlerin ne anlama geldiğini ve borsadaki işctr ve diğer bankaların neye göre fiyatlandığını anlamış değilim. Ülkenin tüm finansal sistemini kontrol ederek yatırım, teşvik yaparak büyüyecek, tüm insanları ve sektörleri destekleyen bu kuruluşların fiyatları bu seviyelerde tutulacak. Kardeşim xbankı, enerji, sınai, GYO, vs.vs endeksinden ayıran nedir? Türkiyenin dünyaya açılan penceresine yapılan bu haksızlığı ihanet olarak değerlendiriyorum. 15 yıldır neyin intikamı alınıyor? Ayıp bu kadarı da pes artık! Bıktırdınız tadımızı tuzumuzu kaçırdınız. Açıkcası Hazirana kadar satmıyorum. Siz hakkınız olmadığı halde sömürmeye devam edin.

  • Bankalar 25 Kasım 2022 17:53

    Bankalar, gemiyi yüzdüren Kaptan gibiler. Ancak sebebini bilmediğimiz şekilde baskılanıyorlar. Diğer sektörlere bakınca, yatırımcıları gerçekten haksızlığa uğruyor. Umarım bu güzide şirketleri heba etmezler. Bilançolar, karlar ve f/k lara göre hiçbir tedbir alınmıyor. Daha doğrusu yatırımcıları umursadıklarını düşünmüyorum. Allah büyük liyakatsizliğin eseri bu tablo değişir umarım.

  • Pala25 Kasım 2022 16:12

    Sonuçta çift haneye gitmeyecek