E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed yatırımcıları tedirgin eden programı bu yıl sonlandırıyor---

Fed yatırımcıları tedirgin eden programı bu yıl sonlandırıyor

Fed yatırımcıları tedirgin eden programı bu yıl sonlandırıyor
19 Şubat 2019 - 08:48 borsagundem.com

Financial Times'ın haberine göre, Fed yatırımcıları tedirgin eden bilanço daraltma programını sonlandırmaya yaklaşıyor

Fed yetkilileri, piyasanın duyarlı olduğu bir konu olan bilanço daraltma programına ne zaman son vereceklerini belirlemeye oldukça yakınlar. Bazı yetkililer, bilanço küçültmesyi sonlandırmanın, finans sisteminde bol likidite bırakmayı tercih etmelerinden dolayı bu yıl gerçekleşebileceğini işaret ediyor.

Financial Times'ın haberine göre, analistler, aralarında Fed guvernörü Lael Brainard ve Philadelphia Fed başkanı Pat Harker'ın da bulunduğu yetkililerden son dönemde gelen yorumların, 1 trilyon doların üzerinde ticari banka rezervlerinin sürdürüleceğini işaret ettiğini kaydediyorlar.

Fed bilanço daraltma programını ne zaman sonlandıracağına karar verse bile, Fed'in tuttuğu varlıkların gelecekteki kompozisyonuna ilişkin sorular devam edecek. Zira bu kompozisyonun piyasa üzerinde kendi başına önemli etkileri olabilir.

Fed, finansal kriz ve ekonomik gerileme ile mücadele etmek için, Hazine tahvilleri ve mortgage bazlı menkul kıymetler satın alarak bilançosunu 4.5 trilyon dolara kadar çıkardı. Önceki Fed Başkanı Janet Yellen ise bu programı 2017'de tersine çevirdi ve Fed'in, ekonomiye yönelik parasal desteğini çekmesi ile birlikte, bilanço varlıklarının kademeli olarak azaltılmasına izin verdi.

Yatırımcılar geçen yıl, hisse senedi piyasalarına hasar verdiği iddiasıyla, Fed'in bilanço varlıklarını azaltmasına karşı çıkmaya başladılar. Fed yetkilileri bu şikayetlere kuşkuyla yaklaşırken, Fed Başkanı Jay Powell geçen ay, merkez bankasının finansal ya da ekonomik koşulların gerektirmrsi durumunda tutumunu değiştirebileceğini kaydederek Wal Street'in tedirginliğini azaltmaya çalıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)