E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED Wall Street rallisini frenleyecek mi?---

FED Wall Street rallisini frenleyecek mi?

FED Wall Street rallisini frenleyecek mi?
25 Temmuz 2022 - 13:41 borsagundem.com

Piyasalar FED’in hafta içerisindeki faiz toplantısına kilitlendi. Borsa uzmanları düşük ekonomik beklentilerle yükselen borsaların FED sonrasında yükselişini devam ettirip ettiremeyeceğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaz aylarında borsalarda görülen toparlanma, ABD hisse senetlerinde ayı piyasasının en dip seviyelerinin gördüğü umutlarını artırıyor. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) hafta içerisinde gerçekleştireceği para politikası toplantısı boğaların sinirlerini test edebilecek nitelikte.

Marketwatch’un haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi New York Life Investments’ın Ekonomisti ve Portföy Stratejisti Lauren Goodwin 27 Temmuz’da bitecek iki günlük para politikası toplantısına ilişkin açıklamasında, “Yatırımcılar FED’in şahinlik döneminin geride kaldığına dair daha ikna edici kanıtlar görene kadar piyasa volatilitesi izlemeye devam edeceğimizi öngörüyorum ve bunun geleceğe ilişkin mesaj olmasını beklemiyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta dev sosyal medya platformu Snap’in zayıf bilançosu ABD borsalarında hafta boyunca yakalanan ivmenin yitirilmesine sebep oldu. Ancak borsalar haftalık bazda sağlıklı getiriler elde etti. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz haftayı %2,6 oranında yükselişle bitirdi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri ise haftalık bazda sırasıyla %2 ve %3,3 yükseliş kaydetti.

Capital Economics Ekonomisti James Rielly’e göre borsalardaki toparlanma kısmen, yatırımcıların ekonomik cephedeki kötü haberleri hisse senetleri için iyi haber olarak görmesiyle gerçekleşti. Bu ilk bakışta garip gibi görünse de daha zayıf ekonomik veriler FED’in faiz oranlarını daha önce öngörülenden daha arz artmasına yol açacağı görüşü yaygınlaşıyor.

S&P Global Market Intelligence’ın ‘flaş’ anketine göre, ABD hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi Temmuz ayında bir önceki aydaki 51,6 seviyesinden 47’ye gerileyerek 26 ayın en düşük seviyesi ulaştı. Endekste 50’den düşük seviyeler ekonomik aktivitede daralma olduğuna işaret ediyor.

Perşembe günü, haftalık işsizlik başvuruları Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Rakamlar tarihsel seviyelere göre düşük kalmaya devam ediyor. Philadelphia FED Sanayi Endeksi beklenmedik bir şekilde negatif seviyede daha derinlere geriledi. Philadelphia FED Yönetim Kurulu endeksteki son göstergelerin ABD’nin yılın sonunda veya gelecek yılın başında resesyona girme ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ettiğini açıkladı.

Hafta içerisinde açıklanacak ABD ekonomik verileri ikinci çeyrekte gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk tahminlerini gösterecek. Açıklanacak rakamlara göre ABD ekonomisi iki ay üst üste daralmayı gösterebilir. Böyle bir sonuç resesyonun teknik tanımı niteliğinde. Ancak ABD’de istihdam piyasasının güçlü kalması ve bunun gibi diğer ekonomik faktörler göze alındığında ABD Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu’nun ekonomideki durumu resesyon olarak tanımlamayacağı tahmin ediliyor.

FED faiz artışlarını yavaşlatmayabilir

Reilly, yavaşlayan ekonomik aktivitenin FED’in faiz artışlarını yavaşlatacağından şüphe duyduğunu da söyledi. Ekonomist açıklamasında, “Öncelikli tahminimiz, ABD ekonomik büyümesinin zayıf kalacağı yönünde. Ancak bu zayıflığı FED’i bu yılın geri kalanında agresif faiz artışı yapmaktan caydıracak derecede değil. Böyle bir sonuç muhtemelen artan iskonto oranları ve şirket kârlarına ilişkin hayal kırıklıklarının büyümesi anlamına gelecektir. Bu da hisse senetleri fiyatları için zehirli bir kombinasyon” ifadelerine yer verdi.

Bazı eski FED yöneticileri de dahil olmak üzere birçok faiz politikaları uzmanı, FED’in piyasa katılımcılarını enflasyonu düşürme hedeflerine ikna etme niyetinde olduğunu düşünüyor.

Eski Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker Cuma günü yaptığı açıklamada, FED yöneticilerinin resesyon olsa bile faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi. Lacker Bloomberg’te yaptığı açıklamada, “Enflasyon düşmeden ayağınızı frenden çekmek sadece yol boyunca yeni bir resesyona neden olacak bir reçete sağlar” dedi.

Yavaşlayan ekonomi borsalar için de iyi haber değil

Reilly, ABD ekonomisi FED yöneticilerinin geri adım atmasına neden olacak kadar hızlı bir şekilde yavaşlasa dahi bu durumun hisse senetleri için harika bir haber olmayacağını savundu. Borsa uzmanı düşük ekonomik aktivitenin şirket bilançolarının zayıflaması anlamına geleceğini ifade etti. Ayrıca, Reilly’e göre FED’in faiz oranlarını ilişkilerinin beklentilerini ılımlı bir şekilde devam ettirmesi de hisse senetleri için destekleyici bir durum olmayabilir. Zira tarihsel veriler risk iştahının kötüleştiği dönemlerde Hisse değerlerinin düşme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Goodwin ise hisse senetleri piyasalarının daha dayanıklı hale geldiğini belirtiyor. Borsa uzmanı, "Piyasa, ortalama olarak, şu ana kadar gördüğümüzden daha zor bir bilanço sezonu bekliyordu" diyerek şirket beklentilerinin öngörülerden daha iyimser olduğunu söyledi. Goodwin yine de bilanço sezonunun henüz erken dönemlerinde olduğumuzu kabul ediyor.

Ayı piyasasının sona erdiğini nasıl anlarız?

 

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge

 

Avrupa borsaları Fed haftasına karışık seyirle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)