E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed üyelerine göre, ABD ekonomisi hala hedeften uzak---

Fed üyelerine göre, ABD ekonomisi hala hedeften uzak

Fed üyelerine göre, ABD ekonomisi hala hedeften uzak
08 Temmuz 2021 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, dün yayınlanan FOMC tutanaklarının piyasalar açısısından önemi inceleniyor.

Dün gece FED’in 15 – 16 Haziran tarihli FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısının tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda önem derecesi yüksek ifadeleri maddeler halinde yorumlamak gerekirse;

FED üyelerinin Haziran ayındaki toplantıda özellikle varlık alımını azaltmaya yönelik tartışmaya girdikleri görüldü. Yalnız üyelerin çoğu varlık alımlarının azaltılması için ortaya konan hedeflerde daha fazla ilerleme sağlanması şartının henüz yerine gelmediği tespitinde bulunmuş. Bu cümleyi tutanaklardaki en önemli görüş olarak nitelendirirsek yanlış olmaz. Üyeler net olarak hala ekonomik hedeflerden uzakta olduklarını düşünüyorlar. Dolayısıyla yıl içerisinde varlık alım miktarının azaltılması ihtimali bir hayli düşmüş oldu.

Üyelerden bazısı; konut piyasalarındaki değerlenme baskıları ışığında mortgage destekli menkul kıymet alımının hazine kağıdı alımına göre daha erken veya daha çabuk azaltılmasında fayda gördüklerini belirtmişler. Konut fiyatlarında küresel ölçekte yükseliş olduğu gerçek. Dolayısıyla FED, büyük ihtimal ilk olarak aylık 40 milyar dolar olan mortgage tahvil alımında ayarlamaya gidecek.

Bir kaç üyenin FED’in Mart ayında belirlediği tahminlere ön görülenden daha erken ulaşılabileceğini belirtmelerine karşılık, daha büyük bir çoğunluk ekonomik görünüm etrafındaki belirsizliğin arttığını ve istihdam piyasası ile enflasyonun izleyecekleri patika konusunda güçlü sonuçlara varmak için çok erken olduğuna vurgu yapmışlar.

Enflasyona yönelik olarak da birçok üyenin enflasyon oranlarının yüksek kalmaya devam etmesi durumunda uzun vadeli enflasyon beklentilerinin uygun olmayan seviyelere yükselebileceğine yönelik endişe duyduklarını gördük. Bazı üyeler ise enflasyonda hala aşağı yönde risklerin mevut olduğunu savunmuşlar.

Tutanaklar FED üyelerinin ekonominin seyri ve özellikle de enflasyon ve istihdam piyasası açısından ortak bir görüşte buluşamadığını gösteriyor. Yalnız ağırlık verilen yorum; mevcut veriler dahilinde erken bir tarihte varlık alımı miktarını azaltmaya gerek olmadığı şeklinde. Dolayısıyla piyasalar gibi FED üyeleri de ABD verilerini yakından takip edecek. Tutanaklarda geçen ifadeler sürpriz değil. Aynı zamanda piyasalar adına pozitif olduğunu da söyleyebiliriz. ABD 10 yıllıklarının %1.40 seviyesinin altında bulunduğunu görmekteyiz. Bu fiyatlama piyasanın FED’e yönelik endişelerini ciddi ölçüde düşürdüğünü göstermesi açısından önemli…

Öne Çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde Hong Kong'da listelenen Çinli teknoloji şirketlerinin üzerindeki düzenlemelere baskılarıyla karışık bir görünüm seyretti. Hong Kong'da işlem gören Tencent hisseleri yüzde 2,5'dan fazla gerilerken, Alibaba'da kayıplar yüzde 2'nin üzerine çıktı, Meituan hissesi ise yüzde 5'e yakın düştü. Hang Seng endeksi ise yüzde 1.57 azaldı.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endekslerindeki kayıplara, Güney Kore'de eşlik etti. Avustralya'da ise pozitif seyrediyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Haziran ayı toplantı tutanakları, Fed üyelerinin varlık alımlarında bir azaltımın değerlendirilmeye başlanması için ortaya konan Fed'in hedeflerine doğru önemli ilerleme şartının henüz yerine gelmediğini ortaya koydu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 15-16 Haziran toplantı tutanaklarını değerlendiren Goldman Sachs, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlamasının çok uzakta olmadığını gösterdiğini savundu.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltmaya başlamanın zamanının yaklaştığını söyledi. Ancak Bostic, varlık alımı azaltımının ne zaman gerçekleşeceği konusunda tarih vermedi.

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Japon hükümetinin yeni koronavirüs dalgasının önüne geçmek için Tokyo bölgesinde olağanüstü hal ilan etmeye hazırlandığını söyledi.

Dünyanın önde gelen endeks yayıncılarından FTSE Russell, Amerikalıların Çin ordusu ile bağlantılı şirketlere yatırım yapmalarını yasaklayan kararnamede yapılan güncelleme sonrasında 20 kadar Çin şirketini daha endekslerinden çıkaracağını açıkladı.

Beyaz Saray'dan bir yetkili, Biden yönetiminin uluslararası seyahat sınırlamalarını, ABD iş dünyasından ve Kongre üyelerinin artan baskılarına rağmen, yakın zamanda kaldırmayacağını söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Delta varyantı nedeniyle koronavirüs vaka sayılarında yeni bir artış yaşanmasının tüketicilerin geri çekilmelenine ve ABD ekonomisinde toparlanmanın yavaşlamasına neden olabileceğini söyledi.

ECB'nin yeni strateji kapsamında enflasyon hedefini %2 olarak belirleyeceği iddia edildi. Strateji kapsamında enflasyon hedefinin bir miktar aşılmasına da imkan tanınacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Atama Kararı'na göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığına Fatin Rüştü Karakaş, TMSF üyeliğine ise Yunus Öksüzömer atandı.

AC Asia ex, Japan % -1,29 satıcılı

S&P 500 % -0,18 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,06 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 08/07/2021

Japonya yeniden kapanıyor

Banka hisselerindeki oynaklık artışları dikkat çekiyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)