E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed tetikte bekliyor, yatırımcılar umursamıyor---

Fed tetikte bekliyor, yatırımcılar umursamıyor

Fed tetikte bekliyor, yatırımcılar umursamıyor
15 Şubat 2023 - 11:09 borsagundem.com

Beklenenden az düşen enflasyon oranları sonrası Fed’in yeni faiz artırımlarının kapıda olduğu görüşü kuvvetleniyor. Ancak borsalara bakıldığında, yatırımcıların bu durumu pek umursamadığı anlaşılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında şirketler tahminlerin altında karlılık açıklasalar da, yatırımcılar tarafından cezalandırılmıyor. Beklenenden az düşen enflasyon oranları da yatırımcıların alım yönlü hareketini engelleyemiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ocak ayı enflasyon verileri sonrası Fed’in Mart ve Mayıs aylarında 25 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali giderek güçleniyor.

Enflasyon oranları beklenenden sıcak

Investor’s Business Daily’den Jed Graham’ın haberine göre, tüketici fiyat endeksi, yıllık enflasyon oranının beklenenden daha az düşmesi nedeniyle Ocak ayında beklenenden daha güçlü geldi. Gıda ve enerjiyi dışarıda bırakan çekirdek enflasyon oranı da tahmin edilenden daha sıcak oldu. S&P 500 Endeksi’nin enflasyon oranlarına tepkisi başlangıçta inişli çıkışlı olsa da nihayetinde Pazartesi günkü ralliyi takip eden Salı günü borsalar çok az değişiklikle kapandı.

TÜFE enflasyon oranı Wall Street'in yüzde 6,2'lik beklentilerine rağmen, bir önceki aya kıyasla yüzde 6,5'ten yüzde 6,4'e geriledi. Tüketici fiyat endeksi, tahminlerle uyumlu olarak ayda yüzde 0,5 oranında arttı ancak artışın önceki iki aya ait yüzde 0,1 ve yüzde 0,2'lik sessiz artışlardan çok daha sıcak olduğu gözlendi.

Çekirdek enflasyon oranı da Aralık ayı seviyelerine göre yüzde 0,3'lük tahminin üzerinde gelerek yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. Yıllık çekirdek enflasyon oranı da yüzde 5,5’lik tahminlere rağmen, Aralık’taki yüzde 5,7’lik seviyesinden yüzde 5,6'ya geriledi. Çekirdek enflasyon oranı Eylül ayında son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,6 ile zirve yapmıştı.

Fed gardını aldı

TÜFE raporunun, Fed politikasının görünümünü değiştirmesi beklenmiyor. Bu nedenle, Mart ve Mayıs aylarında çeyrek puanlık faiz artırımları neredeyse kesin görünüyor. Güçlü bir Ocak ayı istihdam raporu ve iyileşen küresel büyüme, politika yapıcıları, yüksek enflasyonun yerleşik hale gelmesine yol açabilecek fiyat baskılarının yeniden güçlenmesine karşı tetikte tutuyor. Bu arada, durgunluğun daha az olası görünmesiyle, daha kısıtlayıcı para politikasının dezavantajları da ortadan kalkıyor.

TÜFE raporundan sonra, Temmuz ayına kadar üçüncü bir Fed faiz artışı olasılığı, verilerden önceki  olasılık olan yüzde 50’den yüzde 60'a yükseldi. Fed'in bundan sonra faiz oranlarında artışa ne ölçüde devam edeceğinin TÜFE'den çok, hizmet sektörü enflasyonunun görünümü için kilit olan ‘ücret artışı’na bağlı olması bekleniyor. Mevcut S&P 500 ralli girişimini ateşleyen piyasalar için iyi haber ise ücret artışının şaşırtıcı bir yavaşlama göstermesi.

Borsalar yerinde sayıyor

Enflasyon oranlarının aşağı yönlü olsa da beklenenden daha sıcak gelmesi ABD borsalarını genel anlamda etkilememişe benziyor. TÜFE raporunun ardından S&P 500 Endeksi’nin yukarı ve aşağı yönlü sallandığı gözlenirken günü yatay seyrederek kapattığı görülüyor. Dow Jones günü 155 puanlık ve yüzde 0,6’lık düşüşle kapatırken Nasdaq’ın günü yüzde 0,6 oranında artışla kapattığı gözleniyor.

10 yıllık Hazine tahvil getirisi ise enflasyon verilerinin ardından 4 baz puan yükselerek yüzde 3,76 seviyelerine geldi. Daha çok Fed kararlarına bağlı olan 2 yıllık Hazine tahvil getirisi ise 9 baz puan artarak yüzde 4,62'ye yükseldi.

Enflasyon verileri sonrası yatırımcıların, kalıcı enflasyonun yönlendirdiği zorlu makro ortamda hisse senedi fiyatlarına daha fazla müsamaha gösterdiği görülüyor.

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyondaki düşüş sürüyor

 

FED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir

 

Fed/Williams: İşimiz bitene kadar rotamızda kalacağız

 

Biden, Fed'den Brainard'ı baş ekonomi danışmanı olarak atadı

 

Wells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)