E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFed sonrası dolar dalgalı seyretti---

Fed sonrası dolar dalgalı seyretti

Fed sonrası dolar dalgalı seyretti
20 Haziran 2019 - 08:26 borsagundem.com

Fed faiz indirimi sinyali ile sert düşüşünün ardından S-400 açıklamaları ile dalgalandı

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine gelecek ay içinde bile hazır olduğu sinyali ile 6 Haziran'dan beri ilk kez 5.7375'e kadar geriledi.

Dolar saat 17:45 itibariyle 5.7723 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7281 lira, en yüksek 5.8184 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5324 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1297 seviyesinde. Gram altın 256.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.22 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yabancı gazetecilere yaptığı açıklamalarda yer alan faiz indirimi talebi içeren açıklamaları kısa süreliğine sert bir dalgalanma yarattı ancak bu dalgalanma da geçici ve sınırlı bir etki oluşturdu.

S-400'lerin geliş tarihini açıkladı

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısı içeren söylemleri satış baskısı yarattı ancak ABD söylemleri olumlu.

Bu kurdaki negatif etkiyi oldukça sınırladı" dedi. Öte yandan bankacılar küresel piyasalardaki risk iştahını da negatif etkileri sınırlayan önemli bir etken olarak nitelendirdiler.

Hem düşüş, hem yükselişte belirleyici etken ABD ile ilişkiler olmuştu. Dün akşam saatlerinde ve bugün ise piyasada belirleyici olan Fed kararı oldu.

Fed, gelecek ay kadar erken bir sürede faiz indirimleriyle küresel ve ülke içindeki ekonomik risklerle mücadele etmeye hazır olduğunu belirtti.

Fed politika faiz oranını yüzde 2.25 ile yüzde 2.5 aralığında sabit bıraksa da, son politika toplantısından bu yana yaklaşımı değişti.

Fed politika yapıcılarının birçoğu, yılın geri kalanına ilişkin faiz görünümlerini yaklaşık yüzde 0.5 puan düşürdü ve Fed Başkanı Jerome Powell diğer politika yapıcıların da faiz oranlarının düşürülmesi için daha güçlü gerekçeler gördüğünü söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da bu hafta gevşeme sinyali vermişti. Küresel merkez bankalarının bu adımları TL'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan para birimlerine olan risk iştahını artırıyor.

Erdoğan bugün yüksek faiz politikalarına karşı olduğunu, Merkez Bankası'nın şu anda uyguladığı politika faizi olan %24 için "böyle birşey olamaz" derken kesin bir çözümü kısa zaman içerisinde getireceklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına katıldığına söyleyen Erdoğan "yüksek faiz politikasına karşıyım" dedi. Erdoğan, yüksek faiz politikasından bir dönüş yapması gerektiğini de söyledi.

Öte yandan Erdoğan S-400 konusunun Rusya ve Türkiye için bitmiş bir konu olduğunu ve bu alım konusunda ABD'nin Türkiye'ye yaptırım getirebileceğine hiç ihtimal vermediğini de söyledi.

"Amerika'nın bir sıkıntısı var, bizim sayın Trump ile olan ilişkilerimiz çok çok farklı, ama sayın Trump'ın altındakilerle olan ilişkilerimiz çok çok farklı. Dolayısıyla yaptırımların filan olacağına hiç mi hiç ihtimal vermiyorum" dedi.

Bugün Reuters'da yer alan bir analiz haberde de ABD Türkiye ilişkileri piyasalarda yön belirleyici olarak yakından takip edildiği belirtilirken, iki ülke liderinin Haziran sonunda G20 zirvesi kapsamında Japonya'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma istekliliği oldukça azalmış durumda.

TL'deki iyimserlik tahvil/bono piyasasına da yansıdı. Dün %17.83 seviyesindeki 10 yıllık gösterge tahvilde son işlem bugün %16.52, gösterge 2 yıllıkta dün son işlemdeki %21.84 seviyesi ise bugün %20.33 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)