E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed politikaları, piyasalardaki yönü değiştirebilir---

Fed politikaları, piyasalardaki yönü değiştirebilir

Fed politikaları, piyasalardaki yönü değiştirebilir
10 Haziran 2021 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, potansiyel FED kararlarının, Dolar endeksine ve hisse senedi piyasalarına olan etkisi vurgulanıyor

ABD TÜFE ve ECB toplantısı öncesinde dolardaki gerileme devam ederken, ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin verimi 7 Mayıs’tan sonra en düşük seviyeye %1.50’nin altına %1,487 ye geriledi ki küresel tahvil verimleri aynı yönde hareket etti. Tahvil tarafında bu fiyatlama şüphesiz piyasalar adına pozitif. Sermaye piyasalarına baktığımızda ise ABD ve Avrupa endekslerinin karışık seyirle kapandıklarını görüyoruz. Son haftalarda hızlanan enflasyonun kısa ömürlü olacağına inanan yatırımcıların, sıkılaştırmayı garanti edecek kadar ısrarcı olacağına bahse girenlerle çatışması nedeniyle Hazine getirileri gevşedi. Şimdilik Fed'in güvercin duruşu piyasaları sakinleştiriyor.

ABD enflasyon beklentilerine geçmeden önce Çin’den gelen enflasyon verilerine göz atalım. Çin’de Mayıs ayı TÜFE %1.3 artış ile beklentilerin bir miktar altında kaldı. Fakat ÜFE verisinin %9 ile %8.5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 2008 yılı seviyesine yükselmesi asıl dikkat çekici noktaydı. Bu durumu önemli yapan unsur; Çin dünyanın en büyük ihracat yapan ülkesi konumunda olması ki , Doğal olarak üretici maliyetlerinin artması ihraç edilen mal ve hizmet fiyatlarının da yukarı hareket etmesini tetikleyecektir.

Bu doğrultuda gözler bugün açıklanacak olan ABD Mayıs ayı enflasyon üzerinde olacak. Nisan ayında açıklanan veri %4.2 ile 13 yılın zirvesine yükselmişti. Bugün açıklanacak TÜFE verisinde beklenti %4.7’ye yükseleceği yönünde. Yani mevcut durumda piyasalar enflasyonda artışın devam edeceğini beklemekte. Beklentilere paralel gelecek datanın sert oynaklık oluşturmasını beklemeyiz. Sonuçta piyasanın öngörebildiği ve kabul edebileceği bir oran olarak değerlendirilebilir. Yalnız %4.7 üzerinde gerçekleşmesi durumunda enflasyona ilişkin endişeler FED’in mevcut gevşek politikalarının yakın zamanda tersine döneceğini algısını kuvvetlendirecektir. Bu durum da ABD tahvil getirileri ve Dolar endeksinde yükselişi hızlandırabilir. Bu senaryo hisse senedi piyasaları adına şüphesiz negatif olacaktır. Avrupa Merkez Bankası’nın bugün faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Lagarde’ın yapacağı konuşmada ise acil durum varlık alım miktarında yakın vadede azaltıma gidilip gidilmeyeceğine ilişkin sinyaller aranacak.

Öne çıkanlar

Asya bölgesinde hisse senetleri Perşembe günü sabah seansında ABD'nin Mayıs ayı enflasyon verisi öncesinde pozitif bölgede seyrediyor.Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay endeksleri yükseldi, Hong Kong'da ise Hang Seng endeksi artıda.Japonya,'da Topix ve Nikkei 225 yükselirken, Avustralya ve Güney Kore'de de alıcılı bir seyirde.

ABD ve Çin ticaret bakanları dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler ve iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik görüş alışverişinde bulundular.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye ile ilişkilerinin “kolay” olmadığını ancak Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirterek, “Bu ilişkileri inşa etmek, sürdürmek ve Türkiye’yi demokrasisinin gerçek ve güçlü olduğu bir yöne doğru ilerlemeye teşvik etmek için çalışmaya devam etmeliyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında 14 Haziran'da gerçekleşmesi planlanan ikili görüşmeye ilişkin, "Her bakımdan önemli ve kritik bir görüşme olacak. Biz olumlu geçeceğine inanıyoruz" dedi.

ABD basınında yer alan haberlerde, Beyaz Saray’ın Pfizer/BioNTech ile 2 yıl içinde 100 ülkeye 500 milyon doz korona virüs (Kovid-19) aşısı sağlanması yönünde anlaşmaya vardığı ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Perşembe günü anlaşmayı duyurmasının beklendiği öne sürüldü.

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat 10 senatörden oluşan bir grup, vergi artırımı olmadan yollar ve köprülere yatırımların gerçekleştirilmesini hedefleyen bir altyapı yatırım paketi ortaya koymak için harekete geçtiler.

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, fiyat trendlerinin genel olarak kontrol altında olduğunu belirterek bu yılın tamamında ortalama TÜFE artışının yüzde 2'nin altında kalacağını öngördüklerini bildirdi.

ABD'de Senatör Elizabeth Warren, ABD'de politika yapıcıları kriptoparaların kullanımında artışın oluşturduğu tehditler ile doğrudan mücadele etmeye çağırdı. Bununla birlikte Warren, Fed destekli dijital para çalışmalarının oldukça umut verici olduğunu da vurguladı.

Başkent Doğalgaz payları 11 Haziran'dan itibaren Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak. 

Yurt dışı endeksler:

AC Asia ex, Japan % 0,54 alıcılı 

S&P 500 % 0,13 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,15 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 10/06/2021

Borsada hafif alıcılı açılış beklentisi

Piyasaları, enflasyon verileri fiyatlayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)