E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFED politika faizinde değişikliğe gidecek mi?---

FED politika faizinde değişikliğe gidecek mi?

FED politika faizinde değişikliğe gidecek mi?
18 Haziran 2019 - 10:11 borsagundem.com

FED yarınki toplantısında faiz kararını açıklayacak. Peki FED politika faizinde değişikliğe gidecek mi? Alan Yatırım yanıtladı...

ABD; tahminlerden zayıf bir görünüm sergileyen istihdam, enflasyon ve ticaret savaşı gibi makroekonomik risklerle karşı karşıya. Geçtiğimiz hafta FED başkanı Powell’ın, ticaret savaşının bir sonucu olarak yavaşlayan küresel büyümeye işaret etmesi, finansal piyasalarda olası bir faiz indirimine yönelik sinyal olarak algılandı ve sıkı para politikasının sonu mu geldi sorusunu gündeme getirdi. ABD ekonomisindeki ivme kaybı, FED ’in para politikası konusunda paradigma değişimine neden olabilecek nitelikte gözüküyor. 

FED; para politikası stratejisini belirlerken çekirdek enflasyon, tarım dışı istihdam ve büyüme verilerini takip ediyor. 2012 yılından beri %2 enflasyonu fiyat istikrarının ana göstergesi olarak belirleyen FED, sağlıklı büyüme ve güçlü istihdam için bu oranı hedef olarak görüyor. Mayıs ayında 75 bin ile beklentilerin altında gerçekleşen tarım dışı istihdam verisinden sonra gözler bir sonraki hafta açıklanacak olan enflasyon verisine çevrilmişti. Tüketici fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon %1,8 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarının dâhil edilmediği çekirdek enflasyon verisindeki yıllık artış ise %2’ ye geriledi. Açıklanan istihdam ve enflasyon verilerinin tümünün piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi, ekonomik genişlemenin 10. yılında ABD ekonomisinin yavaşlamaya başlamasının ilk sinyalleri olarak görüldü. 

ABD ekonomisi Temmuz ayında da büyümeye devam ederse, 1991-2001 yılları arasındaki 10 yıllık kesintisiz büyüme dönemi döngüsü rekoru kırılacak. Bunun yanında son büyüme rakamının beklentilerin altında kalması ve enflasyonun da hedef olarak belirlenen %2 seviyesinin altında gerçekleşmesi, faiz artırım planının askıya alınmasına neden oldu. Hisse senedi piyasasının ivme kaybetmesi, global ticaret savaşına bağlı olarak bazı şirketlerin değer kaybetmesi, jeopolitik riskler ve hükümetin kısmi olarak kapanması, resesyon endişesi yaratmaya başladı.

FED Haziran ayı toplantısında politika faizinde… raporun tamamı ve FED’in Haziran ayı toplantısına yönelik öngörü ve beklentilerimiz için tıklayınız.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)