E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED piyasaların hızını nasıl kesecek?---

FED piyasaların hızını nasıl kesecek?

FED piyasaların hızını nasıl kesecek?
01 Şubat 2023 - 15:47 borsagundem.com

ABD borsalarının ocak ayında gerçekleştirdiği ralli FED yönetiminin enflasyonla mücadelesini tehlikeye sokuyor. Uzmanlara göre FED Başkanı Powell piyasalardaki ralliyi durdurmak için 4 yönteme başvurabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasalar, Amerika’daki enflasyonun geçici hale geleceği, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ilkbaharda faiz artışlarını duraklatabileceği ve Şükran Günü'nden önce faiz oranlarını düşürebileceği beklentileriyle ocak ayında baş döndürücü bir ralli gerçekleştirdi.

Bazı ekonomistlerse, FED Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının para politikasını değiştirmek üzere olduğu fikrini geri itmek isteyeceğini düşünüyor. Ekonomistlere göre tahvil getirilerinin düşmesi ve finansal koşulların yavaşlaması enflasyon baskılarını yeniden artırabilir.

MarketWatch’un haberine göre CIBC World Markets Baş Ekonomisti Avery Shenfeld, “Tahvil piyasalarındaki hareket FED’in daha fazla faiz artırması gerektiği anlamına geliyor” diyor.

Bu görüşteki ekonomistler FED’in en azından mayıs ayına kadar faiz artırması gerektiğini savunuyor.

Ancak habere göre farklı bir görüş de mevcut.

Karşıt görüşteki ekonomistler, resesyonla flört etmeye devam eden bir ABD ekonomisinde serbestleşen finansal koşulların en kötü senaryo olmadığını savunuyor. Bu görüşe göre enflasyondaki düşüş eğilimi FED’e mart ayına kadar faiz artışlarında duraklama imkanı sağlıyor.

Bu iki görüş de TSİ 22:00’da açıklanacak faiz artırımının 25 baz puan olacağı konusunda hemfikir. Söz konusu faiz artırımıyla ABD’de politika faizleri %4,5 ila %4,75 aralığına taşınmış olacak.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre piyasaların pür dikkat kesileceği kader anı ise FED toplantısına ilişkin açıklamalardaki tonlamayla ve FED Başkanı Jerome Powell’ın TSİ 22:30’da kameraların karşısına geçmesiyle başlayacak. Toplantı sonuçları arasında güncellenmiş ekonomi tahminleri veya faiz artışı beklentileri olmayacak. Bu beklentilerse mart ayında açıklanacak.

Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha, politika açıklamasındaki değişikliklerin, Powell'ın basın toplantısında söylediklerinden daha fazla etki yaratmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ekonomistler Powell’ın piyasalara şahin bir görüşte olduğunu düşündürebilmesi için 4 farklı yolu izleyebileceğini belirtiyor:

‘Faiz artışları devam edecek’

Aralık ayında yapılan açıklamada, FED yetkilileri "hedef aralıkta devam eden artışların uygun olacağını" öngördüklerini belirtmişti.

Faiz artışı kelimesine çoğul eki getirmek yapılacak en kolay şahin hamle olarak görülebilir. JPMorgan Chase ABD Baş Ekonomisti Michael Feroli bu tür bir ifadenin ciddi bir piyasa etkisi ortaya çıkarabileceğine dikkat çekiyor.

Feroli FED’in tonunu değiştirerek devam eden artışların “muhtemelen uygun olabileceği” ifadelerini kullanacağını düşünüyor.

Evercore'dan Guha, "artışlar” ifadesini kullanmaması durumunda Powell'ın mart ayından sonra faiz artışlarında duraklama sinyali olarak algılanacağından endişe duyacağını söyledi:

"Bu yüzden kelimeyle güvenli bir şekilde oynamaya karar verebilir ve basın toplantısındaki mesajında ince ayar yaparken açıklama formülünü yalnız bırakabilir veya 'ek artışlar' teriminde uzlaşma sağlayabilir. Böylece birden fazla ama mutlaka devam etmek zorunda olmayan bir faiz artışı politikası izlenimi yaratabilir."

 

Finansal koşulların serbestleşmesini hedef göstermek

Aralık para politikası toplantısının tutanaklarında, FED yetkilileri finansal koşulların gevşemesinden endişe duyuyorlardı. Yetkililer kamuoyunun FED’in tepkilerinin yanlış algılanmasından korkuyor ve böyle bir durumun fiyat istikrarını yeniden sağlama çabalarını zorlaştıracağı konusunda uyarıyordu.

Capital Economics Kuzey Amerika Baş Ekonomisti Paul Ashworth, “FED, Çarşamba günkü açıklamasında şahin bir politikaya dönüş sağlamak isterse, FED’in ekonomik projeksiyonlarını güçlendiren ve oranların 2024'e kadar tekrar düşmeye başlamayacağını öne süren ileriye dönük rehberlik dili kullanabilir” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl faiz indirimi beklenmediğini vurgulamak

FED’in Aralık toplantısının tutanaklarında, merkez bankasının en üst düzey 19 yetkilisinin tamamı "2023'te federal fon hedefini düşürmeye başlamanın uygun olacağını tahmin etmediğinin" altını çizdi.

KPMG'nin Baş Ekonomisti Diane Swonk, Powell'ın basın toplantısında bu düşünceyi tekrarlayabileceğini düşünüyor. Swonk, “Powell’ın kararlı görülmesi gerekiyor” dedi.

 

Noktasal verilerde değişim sinyali

FED yetkilileri her üç ayda bir ‘noktasal veriler’ olarak bilinen raporda faiz politikasına ilişkin beklentilerini yayınlar.

Aralık ayında, Fed yetkililerinin medyan tahmini, FED’in nihai faiz artışının bu yıl %5 ila %5,25 aralığına yükselmesi yönündeydi. Faiz artışları çeyrek puanlık bir hızda devam ederse bu durum artış döngüsünün mayıs ayında sona ereceği anlamına geliyor.

Geçen yıl noktasal veriler yayınlanmadan önce Powell eylül ayındaki para politikası toplantısında FED’in planlanandan daha yüksek bir faiz seviyesine çıkmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti.

Scotiabank'ta Sermaye Piyasaları Ekonomisi Başkanı Derek Holt, bunun tekrar yaşanabileceğini düşünüyor. Holt açıklamasında, “Powell'ın mart ayında noktasal grafiklerin tekrar yükselebileceğine dair repliğini tekrarlayabileceğini düşünüyorum” dedi.

 

Powell’ın endişesi enflasyon

 

Fed kararı öncesi ons altında yatay seyir

 

Faiz kararından çok Powell’ın açıklamaları daha kritik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • wers01 Şubat 2023 17:25

    olay fed in faiz arttırışı mı allahınızı severseniz 1 haftadır hisseler %20-25 değer kaybetti onuda geçtim takaslara bakıyorum citi nin 3-4 milyon satışı var onun dışında net satış da alış da yok yani şunu söyleyeceğim bizim bist bu kadar yabancı uşağı ise spk ne iş yapar

  • Ahmet kal01 Şubat 2023 17:25

    Olaya bak adamın konuşmasındaki tonlamaya bakacaklarmış

  • Mucise Reis ;)01 Şubat 2023 16:56

     Fed Başkanı Jerome Powell beklentileri azaltacak mı ? Enflasyonla mücadelede hala gidilecek bir yol olduğunu tekrar mı edecek hatırlatacak ? Veya  Fed faiz artırımlarını hafifletmeye hazır olduğuna dair açık ve net görüş sinyalimi verecek ? ...Yaşanan bu gelişmeler ABd ekonomileridi yakip eden Avrupa, kademli olarak çin e asya ülkelerinin zincire dahil olmasına sebebiyet verecektir. Bizlerde bu değişimi görmeli, ipek böceğinin kozadan çıkmasını izler gibi. FED in adımlarını tek tek bekleyip, izlemeliyiz... good day trader

  • Hesapsız01 Şubat 2023 16:29

    FED boş ver. Bist halka arza tam gaz devam. Sekiz aracı kurumun önerdiği akbank çakılıyorsa gerisini değerlendirmeye gerek yok.

  • Bik01 Şubat 2023 16:22

    FED, sürpriz yapmıyor. 25 baz puanlık  faiz artışını 22:00 'de açıklar.

  • Mucise Reis ;)01 Şubat 2023 16:57

    Söylem ve mesajlarda önemli. Sadece faiz kararı rakamsal oranda değil. Geleceğe nasıl bakıyorlar, değişim oldu mu;? iyimi gitti plan program, kötü mü gitti, vb. yapılacak değişimin hane halkını ve işlemeleri nasıl etkilediği yada etkilerin beklenene göre çok sert olması /olmaması ... baya izlicez yani.