E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED küresel finans krizine mi sebep oluyor?---

FED küresel finans krizine mi sebep oluyor?

FED küresel finans krizine mi sebep oluyor?
28 Nisan 2022 - 15:23 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikası söylemleri piyasalarda sert düşüşlere yol açarken doların da aşırı yükselmesine sebep oluyor. Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood’a göre piyasaların bu tepkisi bir finans krizi uyarısı olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü teknoloji fonu şirketi Ark Invest CEO'su Cathie Wood, hisse senetleri ve tahvillerdeki keskin düşüşlerin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını agresif bir şekilde artırarak finansal bir krizi tetikleyebileceğine dair bir uyarı işareti olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları Nisan ayında sert düşüşler gösterdi. ABD tahvil fiyatları ise 2022’nin başından bu yana düşüyor. Yatırımcılarsa bu süreçte FED'in büyümeyi yavaşlatmak ve hızla yükselen enflasyonu kontrol edebilmek için faiz oranları sert bir şekilde artıracağına inanıyor.

S&P 500 Endeksi Salı günkü %2,8’lik düşüşün ardından geçtiğimiz gün sadece %0,21 yükselebildi. Yatırımcılar bilanço sezonunda da ekonomiye ilişkin endişelerini koruyor. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz aya göre yaklaşık %9’luk düşüşle işlem görüyor.

Cathie Wood Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında, “Hisse senetleri ve tahviller FED’i uygulayacakları para politikası önlemlerinin ekonomik veya finansal krize neden olabileceği konusunda uyarıyor: Hisse senetleri kendinden geçmiş durumda ve tahvil eğrisi ise negatif bölgeye yakın” ifadelerine yer verdi.

Wood'un yorumu, Deutsche Bank'ın bir araştırma notunda ABD'de büyük bir resesyon öngördüğünün belirtildiği gün geldi. Alman bankası, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını mevcut %0,25 seviyesinden %5'in üzerine çıkarması gerektiğini söyledi.

Ark Invest CEO'su ayrıca, dolardaki son keskin yükselişin bir uyarı sinyali olduğunu ve küresel ekonomi için bir sorun haline geldiğini söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Doları’nın küresel para birimleri karşısındaki yerini gösteren ICE Dolar Endeksi Perşembe günü itibariyle yıl başından bu yana %7,80 yükselerek 103,67 seviyesine ulaştı.

Wood konuyla ilgili açıklamasında, “Başka bir ölçüt daha FED politikasının halihazırda aşırı kısıtlayıcı olduğunu gösteriyor: Dolar. Beklentilerin aksine, dolar geçen yılki en düşük seviyelerinden %13'ten fazla arttı. Gelişmekte olan piyasalar ve dolar cinsinden borcu olan diğer piyasalar için gerçek bir yük ve güçlü bir deflasyonist güç olarak öne çıkıyor" ifadelerine yer verdi.

Wood'un, merkez bankasının faiz oranlarını artırma planlarının destekleyicisi olmaması oldukça normal. Teknoloji hisseleri ağırlıklı olan Wood’un Ark Invest fonları FED’in sıkılaştırma politikalarıyla birlikte yoğun bir baskı altında. Nisan ayı boyunca ABD hisse senetlerinde görülen düşüşlere teknoloji odaklı hisse senetleri öncülük etmişti.

Ark Invest’in amiral gemisi fonu Ark Innovation teknoloji şirketleri üzerine uzmanlaşan bir borsa yatırım fonu. Fon yıl başından bu yana %50 değer kaybetti. Ark Innovation Çarşamba günü itibariyle Şubat 2021’deki zirvesinden %70 oranında düştü.

FED’in faiz artırımına ilişkin beklentiler ABD Hazinesi tahvillerini yukarı çekiyor. Bu da çok fazla kâr getirmeyen ve gelecekte kâr sağlaması beklenen şirketlerin nispeten daha az cazip görünmesine neden oluyor.

ABD borsalarında teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi yıl başından bu yana %21,12 düşüş gösterdi. Ayı piyasasında olan endeks Çarşamba gününü %0,01 düşüşle kapattı.

Sıfır Kovid stratejisi Çin borsalarını vurdu

 

Milyar dolarlık borsa skandalı: Bill Hwang hakim karşında

 

MB altın rezervini artırmada dünya ikincisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)