E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed kaç puan faiz artıracak? İşte olasılıklar...---

Fed kaç puan faiz artıracak? İşte olasılıklar...

Fed kaç puan faiz artıracak? İşte olasılıklar...
20 Mart 2023 - 16:16 borsagundem.com

Fed, üç bankanın iflasının ardından ilk faiz kararını açıklama üzere. İşte uzmanların gözünden Fed’in faiz kararına ilişkin olasılıklar…

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’yi sarsan bankacılık krizi, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin kısa bir süreliğine de olsa rafa kalkmasına neden olmuştu. Şimdi ise Fed, üç bankanın iflasının ardından çok kritik bir kararın eşiğinde bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar ve uzmanlar, Fed’in, üç bankanın iflasıyla sonuçlanan ve kısa vadede yankıları sürecek gibi gözüken bankacılık krizini nasıl değerlendireceğini merak ediyor.

Faizleri artırmak ya da artırmamak

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, Fed’in faiz kararında nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyor. Faiz oranlarını yükseltmek ya da yükseltmemek: Fed'in bu hafta yapacağı politika toplantısında karşı karşıya olacağı sorunun bu olacağı düşünülüyor.

Faiz oranlarında sırada ne olduğuna dair piyasa görüşleri son zamanlarda epey dalgalı seyrediyor.. Bu ayın başlarında Fed, yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde oturan enflasyonla mücadele kapsamında, art arda dokuzuncu faiz artışı olan 25 veya 50 baz puanlık bir artışa gitme noktasında kararlı görünüyordu.

Ancak Silicon Valley Bank'ın iflası ve ele geçirilmesinin bankacılık sektöründe daha geniş bir krize dair korkuları körüklemesinin ardından yatırımcılar Mart ayı için olası bir duraklamayı da fiyatlandırmaya başladı. Çarşamba günü verilecek karar yaklaşırken, tahminler, ağırlıklı olarak 25 baz puanlık artışla faizlerin yüzde 4,75-5 aralığına doğru yakınsadığını gösteriyor. İşte bazı üst düzey yorumcuların ve analistlerin Fed'in bir sonraki hamlesi için öngörüleri…

Carlyle Group Eş Başkanı David Rubenstein:

Milyarder yatırımcı, Mart ayı için en olası kararın çeyrek puanlık bir artış olduğunu söylüyor. Rubenstein’a göre, artışlarda olası bir duraklama, insanların Fed'in enflasyonla mücadeleye olan ilgisini kaybettiğini düşünmesine neden olabilir. Öte yandan Rubenstein, 50 baz puanlık bir artışı da bazı bankaların bu noktada kaldıramayacağını düşünüyor. Rubenstein, “Bu yüzden 25 baz puanlık bir artışın tarafların hepsine memnun etme amacı taşıyacağını düşünüyorum” diyor.

"Big Short" yatırımcısı Steve Eisman:

Eisman, “Elli baz puan masadan kalktı. Yani ya 25 baz puan yapacaklar ya da hiçbir şey yapmayacaklar” diyor.

Eisman, yatırımcılara, bölgesel bankacılık krizi faiz artırımlarını duraklatırsa bundan endişelenmeye başlamaları gerektiğini söylüyor. Eisman, “Fed faiz oranlarını yükseltmezse belki birkaç saat veya birkaç hafta olumlu olur. Fakat Fed korktuğu için faiz artırmamazlık etmeyecektir” şeklinde konuşuyor.

DoubleLine Capital'dan Jeffrey Gundlach:

Gundlach, “Gelinen bu noktada Fed'in 50 baz puanlık bir artışa gitmeyeceğini düşünüyorum. 25 baz puan için ideal diyebilirim. Güvenilirlik adına, muhtemelen oranları 25 baz puan yükseltecekler. Bu gerçekleşirse, bunun son faiz artışı olacağını düşünürüm” şeklinde konuşuyor.

Ekonomist Mohamed El-Erian:

Üst düzey ekonomist El-Erian, “SVB’nin erimesi, politika yapıcıları agresif para politikasından vazgeçmeye zorlayacak” diyor. Allianz Baş Ekonomi Danışmanı, ABD tahvil getirilerindeki düşüşün, Fed'in faiz artışlarını eninde sonunda durduracağının önemli bir işareti olduğuna işaret ediyor.

El-Erian, paylaştığı bir tweet'te “ABD’nin SVB ile ilgili kurtarma paketi birçok kişinin beklediğinin ötesine geçerken, piyasalar bunu mevduatları ve küçük teknolojiyi korumaktan daha fazlası olarak görüyor” diyor.

Goldman Sachs:

Yatırım bankası, Fed'in daha fazla oran artışına ara verdiğini düşünüyor. Goldman Sachs analistleri, “Bankacılık sistemindeki son krizin ışığında, FOMC'nin 22 Mart toplantısında faiz artırımı yapmasını beklemiyoruz. Bunda Mart'tan sonraki yola ilişkin önemli belirsizliklerin etkisi bulunuyor” diyor.

Goldman, Mayıs, Haziran ve Temmuz toplantılarında hala 25 baz puanlık artışlar bekliyor ve nihai faiz oranının yüzde 5,25-5,5 aralığında olacağının altını çiziyor.

Küresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Goldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek

 

Fed'in bilançosu bir haftada 300 milyar dolar arttı

 

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir

 

JPMorgan: Fed'in acil kredi programı likidite krizini hafifletebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)