E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘FED hız kesecek’ beklentisi bile yetti---

‘FED hız kesecek’ beklentisi bile yetti

‘FED hız kesecek’ beklentisi bile yetti
24 Ocak 2023 - 13:37 borsagundem.com

FED’in gelecek hafta faizleri 50 değil 25 baz puan artıracağına ilişkin işaretler borsalara ralli havası getirdi. Endeksler geçen hafta gelen moral bozucu ekonomik göstergelere rağmen yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısında faiz artışı ivmesinin yavaşlatacağına emin olan Wall Street yatırımcıları pazartesi gününü ralli havasında geçirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan borsalarında S&P 500 Endeksi geçtiğimiz yüzde 1,2 yükselişle bitirirken enerji hariç tüm sektörler pozitif bölgede kapandı. Barclays’in çip şirketleri için fiyat hedeflerini yükseltmesinin ardından Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm ve Nvidia hisseleri sırasıyla %9,2, %6,6 ve %7,6 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükselişse %2’ydi.

Financial Times’ın haberine göre Premier Miton Baş Yatırım Sorumlusu Neil Birrell, piyasalara ilişkin açıklamasında, “Piyasa şu anda riske yanlısı bir yaklaşım benimsiyor. Yatırımcılar yumuşak bir iniş yapacağımızı, faizler ve enflasyon konusunda daha olumlu bir görünüme sahip olacağımızı düşünüyor. Barclays'in notu piyasalarda oldukça büyük bir etki yarattı. Büyük bir ayı piyasası destekçisi olan bankanın pozitife dönmesi önemli bir değişimdir” ifadelerine yer verdi.

Piyasalardaki pozitif yönlü hareket FED Başkanı Christopher Waller’ın geçen hafta yaptığı açıklamaların değerlendirilmesiyle mümkün oldu. Waller şubat ayı FED toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı öngördüğünü ancak enflasyonun %2 hedefine düşürülmesi için ciddi bir yolun kat edilmesi gerektiğini söyledi. FED aralık ayında politika faizlerini 50 baz puan artırmıştı.

Waller'ın yorumları, S&P 500'ün cuma günü yüzde 1,9 yükselmesine yardımcı oldu. Ancak endeks, aralık ayında ABD perakende satışlarında yavaşladığını ve haftalık işsizlik başvurularının dört haftanın en düşük seviyesine ulaştığını gösteren verilerin ardından geçen hafta boyunca düştü. Zira verilerden ilki ekonomik büyümenin yavaşladığını ikinci ise istihdam piyasasının gücünü koruduğunu gösteriyordu.

Dallas FED Başkanı Lorie Logan, geçen hafta yaptığı açıklamada enflasyondaki düşüşün "büyük ölçüde, sürekli sıkı işgücü piyasasının ne büyüklükte ve ne kadar hızlı yavaşladığına bağlı olduğunu" söylemişti.

ABD borsaları dördüncü çeyrek bilançolarındaki karmaşık tabloya rağmen 2023’e güçlü bir şekilde başladı. Geçen yılın son üç ayı için S&P 500 şirketlerine dair analistlerin bilanço tahminleri istikrarlı bir şekilde düşüyor. Konsensüs tahminler bilançolarda yıllık bazda %2,8’lik bir düşüşü öngörüyor. Generali Investments’ın Kıdemli Analisti Vladimir Oleinikov temmuz ayında bilanço beklentilerinin %10,6 oranında yükselmesi beklendiğini hatırlatıyor.

Oleinikov, “Daha zayıf bir dolar şirketlerin kârlılığı için destekleyici. Ancak zayıflayan ekonominin etkilerini örtebilecek büyüklükte olması beklenmiyor” ifadelerine yer verdi. ABD’de hafta içerisinde Johnson & Johnson, Microsoft ve Tesla bilançolarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

ABD Doları rakibi altı para birimine karşısında son üç ayda %8,2 değer kaybetti. Dolardaki düşüşte Çin’in sıkı ‘Kovid Sıfır’ politikasından geri dönmesi etkili oldu. Zira Çin’in geri dönüşüne ilişkin beklentiler küresel büyüme beklentilerini artırdı ve doların cazibesini olumsuz etkiliyor.

AB metal endüstrisinden yardım çağrısı

 

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

 

Moody's'ten yatırımcılara uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Golda Mayer24 Ocak 2023 18:55

    Fed dağıttığı paralardan 1 ons bile altın alımını yasakladı bu şartla wall street dolandırıcılarına para veriyordu. Para altına kayarsa doların rezerv özelliği kaybolur. Basılan para çöp ABD tarih olur. Ordusunu ve uzay projelerini finanse edemez.

  • Federov24 Ocak 2023 14:05

    Fed bastığı 8 trilyon doları piyasada ve çöp tahvilleri karşılığı dağıtıp geri almadığı bankalarda oyun oynamaları için bıraktı. Onlara yeni para vermiyor verdiklerini de geri almıyor sadece faiz artırıyor. Herkes elindeki mevcut paralarla dolar düşmanı altın piyasasını yükseltmek hariç istediği yerde oynasın diyor.

  • Gkmn24 Ocak 2023 14:36

    Çok haklısın ama altını eni sonu kaçıracaklar ellerinde değil aklı başında olan bence altına yatar ve birileride bunu görüyordur.