E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFED hamlesinin ardından küresel yatırımcılar dolar biriktiriyor---

FED hamlesinin ardından küresel yatırımcılar dolar biriktiriyor

FED hamlesinin ardından küresel yatırımcılar dolar biriktiriyor
18 Haziran 2021 - 11:53 borsagundem.com

FED’in Çarşamba günü repo piyasasına yaptığı ayarlamanın ardından yatırımcılar nakit biriktirmeye akın etti. Perşembe günü yaklaşık 70 piyasa katılımcısı FED’e 756 milyar dolar yatırdı.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın politika toplantısında FED yetkilileri piyasaların bazı bölümlerinin negatif faiz oranlarında tutunmasını önlemek için faiz ödemeye başlayacağını açıklamasının ardından küresel dolar piyasası hareketlendi. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar FED açıklamasının ardından rekor miktarda dolar stokladılar.

FED’in New York şubesinden alınan verilere göre, yaklaşık 70 piyasa katılımcısı ters geri alım programıyla FED’e 756 milyar dolar yatırdı. Bu rakam, hafta başındaki bir önceki rekordan yaklaşık 172 milyar dolar daha fazla.

Menkul kıymetler şirketi TD Securities'den Gennadiy Goldberg, "Para kullanımındaki ciddi artış, yatırımcıların kısa vadeli borçlara ne kadar iştahlı olduklarını gösteriyor" dedi.

FED’in Çarşamba günü yaptığı iki teknik düzenlemeden biri olarak "kısa vadeli fonlama piyasalarının sorunsuz işleyişini" desteklemek için gecelik ters repo oranını sıfırdan yüzde 0,05'e yükselttiği belirtilmişti. FED ayrıca bankalar tarafından FED’e yatırılan fazla rezervlere ödediği faizi de yüzde 0,1'den yüzde 0,15'e yükseltti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ekonomisi için parasal ve mali teşviklerin bir sonucu olarak, kısa vadeli devlet tahvillerine yatırım yapan yatırımcılarla para piyasası fonlarına nakit akışı gerçekleşiyor. Tahvillere olan talepteki artış, bu yıl zaman zaman getirileri sıfırın altına itti ve 4 trilyon dolarlık endüstrinin geleceğini tehdit etti.

Çarşamba günkü FED müdahalesi, bu oranların olağanüstü düşük seviyelerden yukarı çekilmesine yardımcı oldu. FED’in kullandığı ana politika faizi oranı olan federal fon oranı da yüzde 0,08'e yükselerek merkez bankasının yüzde 0 ila 0,25 hedef aralığının ortasına yaklaştı. Bu oran bu yılın başlarında yüzde 0,04'e kadar gerilemişti.

FED Başkanı Jay Powell, toplantı sonrası basın toplantısında gecelik ters repo oranı (RRP) tesisinin artan kullanımından endişe duyduğunu ve müdahalenin bunun düzenlenmesini amaçladığı belirtti. Powell, "Ters repo düzenlemesinin yapması gerekeni yaptığını düşünüyoruz, bu da para piyasası oranlarının altında bir alan oluşturmak ve federal fon oranını kendi aralığında tutmaktır" dedi.

Curvature Menkul Kıymetler’in Repo Taciri Scott Skyrm, Çarşamba günü yapılan oran düzeltmesinin marjinlere yardım ettiğini ancak RRP talebinin yüksekte kalmaya devam ettiğini açıkladı. Skyrm, FED’in ekonomiyi canlandırmak için her ay 120 milyar dolarlık devlet tahvili satın alma taahhüdünün piyasalardaki uyumsuzluğu kötüleştirmeye devam ettiğini söyledi. Borsa uzmanına göre depolanabilecek yer arayan aşırı nakitle satın almaya uygun menkul kıymetlerin sayısı arasındaki uyumsuzluk devam ediyor.

Oxford Economics analistlerinden John Canavan, Perşembe günü RRP kullanım oranlarındaki artışın sürpriz olduğunu söyledi.

Canavan, "Bu, artışın sonu olmayacaktır ve başlangıç aşamasındaki nakit selinin RRP talebini bir noktada 1 trilyon doların üzerine itme olasılığı yüksek" ifadelerine yer verdi.

Borsalardaki satış dalgasının gerçek nedeni

 

Borsa, döviz ve enflasyon baskısında

 

Borsalarda yönü enflasyon belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU18 Haziran 2021 15:09

    ne olacak yani abd trilyonlarca dolar basacak sonra tutup kendi tuzğına kendi düşüp kuyruğunu arayacaktır.