E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed gelişen piyasalara darbe vuruyor---

Fed gelişen piyasalara darbe vuruyor

Fed gelişen piyasalara darbe vuruyor
06 Şubat 2014 - 08:55 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Fed'in politikalarının gelişen ülke piyasalarını zehirlediği belirtildi

CNBC’ye konuşan bir analist, ABD Merkez Bankası Fed’in yarattığı dalgalanmanın gelişen piyasalara zehir etkisi yarattığını söyledi. Finansal danışmanlık şirketi Merk Investment’ın Başyatırım Danışmanı Axel Merk, “Gelişen piyasaların bu yıl normale döneceği yönündeki beklentiler hayalden başka bir şey değil. Son satış dalgasıyla birlikte zayıflayan piyasalar hâlâ Fed’in para politikalarına karşı savunmasız. Fed’in politikaları dalgalanma yaratmaya devam edecek bu gelişen piyasalar için “zehir” anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi dalgalanmalar çok büyük likiditelerin olmadığı piyasalar için iyi sonuçlar doğurmaz” dedi.

FED’İN KAFASI KARIŞIK

Merk, Fed üyelerinin de karışık açıklamalar yaptıklarını ve büyük sermaye akışlarını etkileyen Fed kararlarının netleşmemesinin bu yıl gelişen piyasalara daha da büyük kayıplar yaşatabileceğine işaret etti. Yatırım danışmanı, “Fed’in parasal genişleme programıyla yaratılan likiditenin küresel borsalara etkisinin farkında değil, kafası karışık hareket ediyor. Ne olup bittiğini anlamıyorlar. Bu yüzden de istedikleri gibi karar alabiliyorlar” dedi.

EN ÇOK GELİŞEN PİYASALAR FAYDALANMIŞTI

Fed’in aylık 85 milyar dolar varlık alımıyla yarattığı bol likiditeden en çok gelişen ülkeler faydalanmıştı. Ancak Fed’in ABD ekonomisinde başlayan iyileşmeyle birlikte para musluklarını kısması da yine en çok bu piyasaları vurdu. Para musluklarının kısılmasıyla likiditenin azalacağından korkan yatırımcılar, riskin azaldığı gelişmiş ülkelere yönelince, gelişen piyasaların borsalarında büyük düşüşler yaşandı. Bu ülkelerin para birimleri dolar karşısında rekor düşük seviyelere geriledi. Fed Aralık ayından bu yana varlık alımlarını 20 milyar Dolar azaltarak 65 milyar dolara çekti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)