E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFED faizleri düşürürse para AB'ye gelecek---

FED faizleri düşürürse para AB'ye gelecek

FED faizleri düşürürse para AB'ye gelecek
22 Ocak 2020 - 10:02 borsagundem.com

Donald Trump'ın FED'in faiz indirimiyle ilgili yaptığı açıklama ekonomi dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bazı ekonomistler düşük faiz oranlarının Amerikan ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğuracağını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Davos'taki konuşmasında Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını çok hızlı yükseltip çok yavaş düşürdüğünden dem vurmuştu. Peki FED'in faizleri düşürmesi Amerikan ekonomisi için gerçekten iyi haber mi? Birçok ekonomist faiz oranlarının düşmesiyle likiditenin Avrupa'ya kayacağı eleştirisinde bulunuyor.

ABD Başkanı Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, düşük faiz oranlarını "çok çabuk alışabileceğim bir şey" olarak tanımladı ve "Buna bayıldım!" diye ekledi. Sonra, devlet rezervlerinin hala pozitif olan oranlarından şikâyet etti. 

Ama Trump’la aynı fikirde olmayanlar da var. Avrupa bankaları zaten negatif kurlara çok alışkınlar ve negatif kurlar olmadan da devam edebilirler. Amerikan başkanının ekonomi danışmanı Larry Kudlow da Fed'in düşük oranlarının iyi bir fikir olmadığını düşünüyor: "Negatif oranlar iyi bir fikir değil. Bankalar için de tasarruf edenler için de çok kötü ve yatırımcılar için de hiç iyi değil."

Düşük faizin en büyük sorun Alman merkezli kredi bankalarında aksediyor. Avrupa Merkez Bankası’ndaki aşırı likidite nedeniyle Avrupalı alacaklılar negatif faiz oranları üzerinden fiyatlandırılıyor. Bu da Avrupa’da halihazırda 28 milyar dolar gibi büyük bir miktardaki likiditenin Avrupa Birliği’nde kalmasını sağlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)