E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faizi sıfıra çekti! 700 milyar dolarlık parasal genişleme---

Fed faizi sıfıra çekti! 700 milyar dolarlık parasal genişleme

Fed faizi sıfıra çekti! 700 milyar dolarlık parasal genişleme
16 Mart 2020 - 00:41 borsagundem.com

Fed, faiz aralığını 0-0.25 aralığına çekti, 700 milyar dolarlık parasal genişleme kararı aldı


ABD Merkez Bankası (Fed), yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkisini hafifletmek için 17-18 Mart’taki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi ikinci kez faiz indirdi ve politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekti.

Fed'den yapılan açıklamada, korona virüs salgınının ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede topluma zarar verdiği, ekonomik faaliyetlerde aksamalara neden olduğuna ve küresel finansal koşulları önemli ölçüde etkilediğine işaret edildi.

Mevcut ekonomik verilerin ABD ekonomisinin bu zorlu döneme güçlü bir şekilde girdiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, FOMC'nin ocak ayındaki toplantısından bu yana gelen verilerin işgücü piyasasının şubat ayına kadar güçlü kaldığı ve ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir oranda arttığını gösterdiği aktarıldı.

Açıklamada, son zamanlarda enerji sektörünün stres altına girdiğine işaret edilerek, yıllık bazda genel ve gıda ile enerji dışındaki kalemlerdeki enflasyonun yüzde 2'nin altında seyrettiği, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise çok az bir değişim gösterdiği bildirildi.

Korona virüs salgınının etkilerinin yakın dönemde ekonomik faaliyetler üzerinde ağırlık göstereceği ve ekonomik görünüme risk oluşturulacağının vurgulandığı açıklamada, bu gelişmeler ışığında komitenin FOMC'nin politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına indirmeye karar verdiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu faiz indiriminin ekonomik aktiviteyi, güçlü işgücü piyasası koşullarını ve komitenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönmesini desteklenmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Komitenin kamu sağlığı, küresel gelişmeler ve sessiz enflasyon baskıları da dahil olmak üzere ekonomik görünümü etkileyecek gelişmeleri izlemeye devam edeceği ve ekonomiyi desteklemek için uygun araçları kullanacağının vurgulandığı açıklamada, Fed'in hane halkıyla işletmelere kredi akışını ve maksimum istihdamla fiyat istikrarı hedeflerini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğu ifade edildi.

Açıklamada, komitenin, hanehalkı ve işletme kredi akışının merkezinde yer alan hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı tahviller için piyasaların sorunsuz işlemesini desteklemek amacıyla gelecek aylarda hazine tahvillerinin kıymetlerini en az 500 milyar dolar ve ipoteğe dayalı tahvillerin ise en az 200 milyar dolar artıracağı kaydedildi. Böylece, toplam 700 milyar dolarlık parasal genişleme başlatılmış oldu.

Gecelik ve vadeli repo işlemlerinin de genişletildiğinin anımsatıldığı açıklamda, komitenin piyasa koşullarını yakından izlemeye devam edeceğinin altı çizildi.

Fed, korona virüs salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artmasıyla 3 Mart'ta politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmişti.

Fed’in faizleri sıfıra indirmesinin ardından euro/dolar paritesi yüzde 1 artarak 1,12’ye yükseldi, dolar/lira paritesi ise 6,30'nun altına düştü.

TRUMP MEMNUN

Başkan Donald Trump, Fed'in son kararı için “Beni çok mutlu eden iyi haber” değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in faiz kararının ardından dolar düşüşe geçti

 

Fed'in faiz kararına rağmen piyasalar paniği atamadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TSCL16 Mart 2020 09:36

    Kriz finans kaynaklı değil o yüzden istediğin kadar para ver piyasaya, faizlerle istediğin kadar oyna, virüs e aşı bulunmadığı sürece hiçbir işe yaramayacak.

  • Tamam 16 Mart 2020 09:21

    Trump neden seviniyor?

  • Tufan 16 Mart 2020 08:09

    700 milyar dolar abd borsasında bir günde eridi geçen haftalarda. 700 milyar dolar para vermesi çok az bu piyasa için.

  • Sakin borsacı16 Mart 2020 02:12

    Saat 02 civarında future piyasalar yaklaşık % 4-5 aşağıda. Bu haberin ilk etkisi negatif olmuşa benziyor. Bu karar bence panik bir karar. Zaten pşaysalar ayı olmuş ne gerek vardı panikle faizleri aceleyle sıfırlamak. Ben bile acaba ekonomiler buhranın  eşiğine mi geliyor diye düşünmeye başladım.

  • Sakin borsacı16 Mart 2020 02:07

    ABD barutu erkenden kullanıyor. Oysaki kriz daha başlamadı. umarım olmaz ancak bu koronavirüsün etkileri büyük bir ekonomik krizi tetikleyecek gibi görünüyor. Krizin yaşanması sonrası tedbir alsalardı daha iyi olurdu. Şimdi ''demek ki durum çok çok kötüymüş'' diyerek piyasalara satış gelmesi daha olası.

  • Vahşi kapitalizm sorgulanır inşallah16 Mart 2020 08:10

    Krizzzzz artık daha nolsun...bunun başladı diye bir başka işareti mi olur

  • Tam komedi16 Mart 2020 01:24

    Fed kendi pisliklerini yeni pisliklerle örtme çabasında ! Bu olaydan ülkeye dolar gelecek sananlar ancak kendini kandıracak !!! Fed neden para basıyor ???  Yarattıkları sanal piyasa TÜREV çökmesin diye ! Başta Abd sonra Çin sonra avrupa da o kadar batık şirket var ki tahmin bile edemezsiniz !!! Ha bizde yok mu o şirketlerden ? Çoook sürüsüne bereket , başta enerji ve inşaat sonra aklınıza gelecek tüm sektörlerde bu batıklar mevcut ! İşin riski şurada ; Borcu  öz sermayesini  aşmış her şirket batık adayı dır , patronun canı sıkılırsa ceketini alır gider ! Buradan tekrar söyüyorum 2020 ve sonrası KAMULAŞTIRMA yılları olacak !!!! 

  • Dr Bilal Ertekin 16 Mart 2020 01:23

    Avrupalı firmaların %50 si bu krizden çıkamaz!dünya kadar borçları var! Özelikle hizmet ve havacılık turizm otel zincirleri teker teker Avrupa da gümleyecek malesef biz TÜrkiye olarak şanslıyız çok uluslu firma sayısı az

  • Seyfo16 Mart 2020 01:09

    Bas paraları bas,olmayanı ver piyasaya

  • Vatan sever 16 Mart 2020 00:52

    Dolar altın hızla düşer borsalar çoşar

  • xmsm16 Mart 2020 01:18

    Sen öyle san kara cahil içinde bulunduğun küresel krizi bilemeyecek kadar basiretsizsin senin gibiler yatırımcı olamaz ancak çulsuz olur😂