E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed, faiz silahını çekti---

Fed, faiz silahını çekti

Fed, faiz silahını çekti
04 Mart 2020 - 08:55 borsagundem.com

Fed tarafından 2008 yılından beri kullanılmayan "acil durum freni" dün kullanıldı. BIST kapanışından gelen faiz indirimi küresel ve yurt içi piyasaları hareketlendirirken korkuttu da. Piyasa uzmanları kararı yorumladı.

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Tuğberk Çitilci "Fed faiz silahını çekti" derken, "ABD Merkez Bankası (Fed) 2008 yılından sonra ilk kez acil toplantı ile 50 baz puanlık faiz indirimine gitmiştir. Planlı 17 – 18 Mart toplantısı öncesinde corona virüsü kaynaklı böyle bir aksiyon alınması şok etkisi yaratırken, Fed’in 17 – 18 Mart toplantısı yapılacaktır" diye ekledi. 

Çitilci değerlendirmesine "Mart toplantısında faiz indirimi olması beklentisi güçlü olarak ihtimallere dâhil olmaktadır. Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi zamanlama tartışmalarını devreye sokarak Fed neden 2 hafta sonraki toplantıyı beklemedi sorusu gündeme almıştır. Piyasa katılımcıları bu noktada corona virüsü kaynaklı ekonomik hasarın düşünüldüğünden daha kötü olduğu Fed tarafından teyit edildi şeklinde bir fiyatlama davranışını devreye almıştır. Fabrikaların kapandığı, şirketlerin tedarik zincirinin sekteye uğraması, turizm sektöründe kan kaybı, şirket karlılıklarının ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratacağı gibi faktörler devreye girince Fed’in pozitif indirim hamlesi endeksler tarafında negatif yansımıştır. S&P500 endeksi için 200 günlük basit hareketli ortalaması (3060) üzerinde kalıcı olup olmayacağı fiyatlama davranışları açısından kritik olabilir" diye devam etti.

"Fed kararı en çok ABD tahvil dinamiklerini etkilemiştir. Karar öncesinde %1,0283 düşük seviyesinden %1,15 seviyesine kadar toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizi tarihinden ilk defa %1 altına geçmiştir.
Virüs kaynaklı korku faktörü 10 yıllık faiz için daha kötü senaryoda sıfır olur mu beklentilerini kuvvetlendirmiştir. Yeni normal olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1 altında kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Virüs kaynaklı korku faktöründe en karlı Trump’ın çıktığını söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Fed’i faiz indirim masasına çekerken, güçlü Dolar’ın değer kaybetmesi ile seçim öncesinde eli rahatlamıştır. ABD genelinde corona virüsü vakalarının görülmesi ve ölümlerin yaşanması gündemin sıcak olacağını ve Trump’ın bu gündemi "zayıf Dolar" teması için seveceği dikkate alınmalıdır" dedi.

2008'den beri ilk

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek tarafından hazırlanan analizde de, "Ekim 2008 sonrası ilk ‘ara dönem’ faiz kararı" olmasına dikkat çekildi. “Zamanlama açısından sürpriz” şekilde alınan faiz kararının ardından TSİ 19.00’da basın toplantısı gerçekleştiren Fed Başkanı Powell’ın mesajları piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edildi. Toplantı öncesinde gösterge tahvil faizlerinin gerilediği, Amerikan dolarının tüm grup üyeleri nezdinde (gelişmiş & gelişmekte olan) değer kaybettiği ve hisse senedi endekslerinin yükseldiği bir ortam söz konusu iken devam eden süreçte riskli varlıklardan çıkış isteğinin hisse senetleri önderliğinde gerçekleştiği görüldü. Başkan Powell ekonomik görünümdeki yeni risklere karşı diğer katılımcılar ile birlikte ekonomiyi güçlü tutmak adına bu tarz bir adım attıklarını belirtti. Covid-19 kaynaklı risklerin görünümü değiştirdiği açıklanırken, ekonomik temellerin hali hazırda güçlü olduğunun altı çizildi. Ayrıca, ekonomiyi güçlü tutmak adına her türlü adımın atılmaya devam edileceği mesajı paylaşılırken, virüs etkilerinin son dönem içerisinde hızlandığı ve bu nedenle adım atma ihtiyacı duyulduğu söylendi. Gün içerisinde takip edilen G-7 telekonferansı ve devamında paylaşılan metnin yüksek koordinasyonu gösterdiği belirtilirken, daha fazla koordine hamlenin olasılık dahilinde olduğunun altı çizildi. Basın toplantısının öne çıkan dört mesaj ise şu şekilde özetlenebilir:

1. Fed, gelişmelere göre araçlarını kullanmaya hazır ancak şu anda böyle bir ihtiyaç yok.
2. Faiz indirimi ile birlikte hane halkı ve iş dünyası güveni desteklenecek.
3. Faiz indirimi ile finansal koşullardaki sıkılaşma engellenebilir.
4. Covid-19 kaynaklı etkilerin görülmesi açısından henüz ilk aşamada bulunuluyor ve geniş data setini görmeden konuşmak kolay değil. Ancak, otel ve turizm sektörlerinde sıkıntılar olduğuna dair geri dönüşler söz konusu."

"Fed’in bugün aldığı faiz kararı yakın zamanda sırasıyla Nisan 1994, Ekim 1998, Nisan 2001, Eylül 2001, Ağustos 2007, Ocak 2008 ve Ekim 2008 dönemlerinde tercih edilmiş, ekonomiye doğrudan pozitif etkileşim açısından bakıldığında ise 2001 öncesi dönemdeki iki hamle dışındakilerin efektif olduğu görülmemişti."

Son olarak, "Buna göre, Fed’in faiz indirim süreci içerisinde olmasına rağmen bozulan/bozulması muhtemel algı kaynaklı ve sistemin doğal gereksinimi çıkışlı Amerikan doları talebi devam edebilir. Tahvil piyasalarında düşük faiz sürecinin korunacağını değerlendirirken, primli EUR temasının ECB açısından para politikası etkinliğini azaltma riski taşıması nedeniyle arzu edilen en son durum olduğuna inanıyoruz. Fiyatlamalar açısından EURUSD paritesinde haftalık bazda 1.1190-1.1200 düzeylerinin üzerinde kapanış takip edilmedikçe uzun vadeli düşünmeyi tercih etmezken, olası senaryoda ise 1.11450-1.1700 aralığı gündeme gelebilir. Türk lirası cinsinden varlıklarda jeopolitik haber akışının 5 Mart Moskova sürecinin ardından azalması-dengelenmesi halinde USDTRY paritesinde 6.00-6.10 aralığında işlem yoğunlaşması yüksek olasılığa sahip" denildi.

"Fed'in son aksiyonu durgunluğun gerçekleşeceğinin işareti olabilir"

Nordea Markets Baş Analisti Juha Vainikainen de, "Yeni bir parasal genişleme, ortaya çıkan yeni riskleri yatıştırmak için gerekli olabilir. Bol miktarda likidite içeren bir ortam, risklerin güvenli bir şekilde karşılanması için gerekli. Para politikası tüm sorunları çözemese de Fed'in son aksiyonu, küresel ekonomide daha ciddi bir şeyin gerçekleşeceğinin işareti olabilir. Durgunluk gibi... Böyle bir ortamda merkez bankaları enflasyon hedeflerini de kaçırabilir." değerlendirmelerini yaptı.

Ara toplantı kapsamında yapılan faiz indirimi sonrası New York borsalarının negatif kapanış gerçekleştirdiğini, bunun yatırımcıların Fed'in kararından endişe duyduğunu gösterdiğini aktaran Vainikainen, şunları kaydetti:

"ABD hazineleri daha önce hiç olmadığı gibi satın alındı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1'in altına düştü. FOMC gecelik endeks swapları, 18 Mart'ta yapılacak bir sonraki toplantıda 35 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlıyor.Öte yandan İngiltere Merkez Bankası'nın da en az 25 baz puan olmak üzere faiz oranını düşürmesi bekleniyor. Avustralya Merkez Bankası dün faiz oranlarını zaten düşürdü.

Kanada Merkez Bankası'nın bugün daha düşük oranlarda olması bekleniyor. Bu eylemler, bant genişliğine katılma konusunda ECB'ye yönelik baskıyı artıracaktır. ECB'den 10 baz puanlık bir indirim, gelecek hafta için neredeyse tamamen fiyatlandırılıyor. Ancak, ECB'nin faizleri düşürme kapasitesi ve istekliliği belirsizliğini koruyor. Öte yandan Fed'in ara toplantıdaki faiz indirimi ABD bankacılık hisselerine negatif etkiledi. ECB'nin faiz oranında indirime gitmesinin de Avro bölgesinde aynı şeyi yapması bekleniyor."

"Fed, amiral gemisi olarak rolünün gereğini yaptı"

Commerzbank Ekonomisti Bernd Weidensteiner ise Fed'in cuma günü yaptığı açıklamanın ardından bankanın 50 baz puanlık bir indirime gitmesinin fiyatlandığını, ancak zamanlama açısından bir sürpriz yaşandığını söyledi.

Bu kapsamda Fed'in aksiyonunun aslında şaşırtıcı olmadığını vurgulayan Weidensteiner, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fed, küresel merkez bankaları konvoyunda bir amiral gemisi olarak her zamanki gibi rolünün gereğini yerine getirdi. FOMC artık bekleyecek ve son faiz indiriminin gerçekten piyasaları stabilize edip etmediğini görecek. Bununla birlikte, ABD'de cornoavirüs salgınından etkilenenlerin sayısı da artıyor. Salgının olumsuz etkilerinin hızlı bir şekilde sona ermesi beklenmiyor. Bu kapsamda Fed gerekirse daha fazla faiz indirimiyle devam edecektir. Fed gerekirse, agresif bir şekilde 'mühimmatını', yani faiz indirimleri için kalan marjını kullanacaktır. Komite, erken bir şekilde aksiyon almanın, çok uzun süre beklemekten daha büyük bir başarı vadettiğini düşünmektedir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)