E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz kararını açıkladı---

Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı
28 Nisan 2021 - 20:58 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini ve tahvil alım programında değişikliğe gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programının da devamına karar verdi.

ABD ekonomisinin güçlenmeye devam ettiğini teyit eden Fed iyileşmeye olan desteği azaltmaya ilişkin hiçbir sinyal vermedi.

Yapılan yazılı açıklamada “İyileşme ve aşılama kampanyaları ve güçlü politika desteği devam ederken, ekonomik faliyet ve istihdama ilişkin göstergeler de güçlendi” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

“Ancak iyileşmenin izleyeceği patika hala büyük ölçüde virüsün seyri ve aşılamada görülecek iyileşmelere bağlı olmaya devam edecek.”

Fed’in virüse ilişkin ifadelerinde mart toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre hafif bir yumuşama olduğu görüldü. Marttaki açıklamada “sağlık krizinin ekonomik görünüme kaydadeğer riskler yarattığı” söylenmişti.

Fed aralıktan bu yana pandemi nedeniyle devreye soktuğu acil durum desteklerinin geri çekilmesi için hangi koşulların oluşması gerektiğine dair söylemlerinde değişikliğe gitmedi: “Aylık tahvil alımlarında enflasyon ve istihdam hedeflerine doğru kayda değer oranda bir ilerleme olmadan azaltma olmayacak.”

Tam istihdam hedefine yaklaşılması için ABD’de hala 8 milyondan fazla istihdam yaratılması gerekiyor. Yüzde 2 enflasyon hedefi ise Powell’in daha önceki açıklamalarında da ifade ettiği gibi bir süre aşılmasına izin verilebilecek bir seviye.

Fed ancak enflasyon hedefinin uzun bir süre üzerinde devreye girerse alımları azaltıp faizi tekrar yükseltmeye başlayabilir. Ancak Fed bugünkü açıklamasında da bunun için acelesi olmadığının sinyalini yineledi. 

ABD’de iki hafta önce açıklanan mart ayı yıllık enflasyonu beklenti yüzde 2,5’in de üzerine çıkarak yüzde 2,6 olmuştu. Aylık enflasyon ise 0,5 beklentiye karşılık yüzde 0,6 olarak açıklanmıştı. Mart yıllık enflasyonu Ağustos 2018’den bu yana en yüksek düzeye yükselmişti. Şubat ayında ise ABD'de tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişti. Ancak Fed 2020 baz etkisinin de bu enflasyonda etkili olduğu ve kalıcı bir enflasyon artışı olmadığı görüşünü destekleyen söylemler kullanıyor.

BİST duyurdu: 6 hisse brüt takasa alındı

Vakıf GYO'dan yüzde 100 oranında bedelli kararı

Avrupa borsaları Fed öncesi İtalya hariç yükseldi

Borsa İstanbul'da yön arayışı negatif tamamlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yazık28 Nisan 2021 23:38

    Borsada hiç bir şeyi değiştirmez bu açıklama ne olacaksa aynen devam eder,gerçek olan şu ki,bu zamana kadar yerliler olarak bütün para çıkışlarını karşıladık,ama pıtırak gibi artan halka arzlar aynı zamanda çıkışın devamı bir noktada tıkanmaya yol açtı,büyük bir kesim yukarıdan mallandı zaten portföyü zararda ve satamaz,ee hergün milyon tl si olan 8-10 bin kişimi gelecek borsaya yook,demek ki tıkanma noktasına geldik borsada hacim olmayışı bunu teyit ediyor,yukarı hareketleri satış fırsatı olarak görüyorlar ve satıyorlarda,yabancı ağırlıklı hisseler bir kaçı hariç daha ciddi tehlikede zira satmaya başlarlarsa bu sefer karşılayacak kimse kalmadı,yeni arzlarda milleti resmen kazıkladılar amaç patronların ceplerine para koyma işine döndü...

  • acemi borsacı28 Nisan 2021 21:11

    bu karar borsada satış getirir.

  • badddal28 Nisan 2021 22:01

    alış getirir