E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFED faiz kararı neden önemli?---

FED faiz kararı neden önemli?

FED faiz kararı neden önemli?
14 Haziran 2017 - 13:25 borsagundem.com

Fed FOMC Haziran ayı toplantısı öncesi bilinmesi gerekenler

Mart ayında son 11 yılın üçüncü faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 0,75-1,00 bandına taşıyan Fed FOMC bu akşam Haziran ayı toplantı kararını açıklayacak.

Türkiye saatiyle 21:00'da açıklanacak karar öncesi önemli noktalar şöyle:

BEKLENTİLER

Piyasa, Fed Funds'ta bugün 25 baz puan faiz artırımına yüzde 94,8 ihtimal veriyor.

25 baz puan faiz artırımı durumunda fonlama faizi 1,00-1,25 bandına çıkacak.

Fed Funds, bu ölçüde bir faiz artışına kesin gözü ile bakıldığını yansıtırken Yellen'ın konuşmasından çıkacak ipuçları daha çok önemseniyor.

YELLEN NE KONUŞACAK

Mayıs ayı FOMC kararı ardından basın toplantısı düzenlemeyen Yellen, bu ay yeniden piyasaların karşısında olacak. Başkan, 21:30'da konuşmaya başlayacak.

Yellen, para politikasına ilişkin son açıklamalarında Fed'in enflasyon seviyesinin gerisinde kalmak istemediğini vurgulamıştı. Fed'in 2016 sonundan bu yana izlediği politikanın ana fikrini Yellen'ın şu ifadeleri ortaya koyuyor:

"Kademeli faiz artışları büyük ihtimalle izleyeceğimiz yol olarak gözüküyor. Enflasyon eğrisinin gerisinde kalmak istemiyoruz."

ABD ekonomisinin tam istihdama ulaştığını söyleyen Yellen, yüzde 4,5 seviyelerindeki işsizlik oranının da enflasyonu artırabileceği görüşünde.

Piyasa, Başkan'ın bugünkü konuşmasında ekonomiye ilişkin görüşü ve aynı denkelmde para politikasına bakışını izliyor olacak. 2017'de faiz artırımlarının sayısına dair ipucu aranacak. Bu yılın sonunda başlaması beklenen bilanço küçültme süreci de piyasanın hassasiyet gösterdiği bir diğer konu.

FED'İN SON AÇIKLAMALARI NE İFADE EDİYOR

Fed'de bölgesel başkanlar 2017 başında şahinleşen çizgilerini koruyor. 

Tartışmalar ise tam istihdama yönelik. Daha önce güvercin cephedeyken Mart ayı FOMC toplantısından önce sürpriz şekilde en şahin açıklamalardan birine imza atan "eski güvercin" Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard tam istihdamı sorguluyor.

Brainard, "Tam istihdama yaklaşıp yaklaşmadığımız hala soru işareti." diyerek enflasyon görünümüyle ilgili endişelerini istihdamla ilişkilendiriyor. Brainard'a göre işsizlik oranındaki düşüşe rağmen hala belirli grupların zorluk çekmeye devam etmesi, tam istihdam hedefine henüz ulaşılamadığını gösteriyor.

Diğer uçta dikkat çeken ise Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'ın görüşleri. En şahin açıklamalardan birini yapan Rosengren, "Fed bu yıl 3 kez daha faiz artırmalı ve bir sonraki faiz artırımıyla bilanço küçültme başlamalı." demişti. Rosengren'e göre düşük işsizlik enflasyonu artırabilir ve ekonomide ısınmaya yol açabilir. Bu da Fed'in faizi daha hızlı yükseltmesine neden olabilir.

Fed'in geri kalanı ise dot-plot'ta da şekillendiği üzere daha çok 2017'nin tamamında üç faiz artırımından yana. Dallas Fed Bankası Başkanı Robert Kaplan, Haziran dahil olmak üzere "Bu yıl iki faiz artışı daha olacak." demişti.

ABD VERİLERİ NEYİ İŞARET EDİYOR

Fed toplantısı öncesi bugün 15:30'da ABD Mayıs ayı TÜFE verisi açıklanacak, Nisan'da aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 artan TÜFE için beklenti aylıkta yüzde 0, yıllıkta yüze 2,5. Çekirdek TÜFE'de ise beklenti yüzde 0,2 ve yüzde 1,9. Önceki rakamlar yüzde 0,1 ve yüzde 1,9.

Bir gün önce açıklanan Mayıs ÜFE'nin bir önceki aya göre değişim göstermediği görülmüştü; Nisan'da aylık yüzde 0,5 olan artış yüzde sıfıra düştü. ÜFE zayıf bir görünüm çizmişken Fed kararı öncesi açıklanacak TÜFE'de gelecek toplantılara dair piyasa beklentileri açısından yüksek önem taşıyor.

Zira son tarım dışı istihdam verisinde de ücret enflasyonunun zayıf seyrettiği görülmüştü. ABD'de tarım dışı istihdam artışının beklentilerin oldukça altında kalarak, 138 binde gerçekleştiği ve işsizlik oranının yüzde 4,3 olduğu Mayıs'ta ortalama saatlik kazançlar aylık olarak yüzde 0,2, yıllık olarak ise yüzde 2,5 artış kaydetti. 

ABD'de dün açıklanan 3 Haziran'la biten haftaya ait işsizlik başvuruları rakamı 240 bin kişi olan beklentilerin üzerinde 245 bin kişi artışa işaret etti. 4 haftalık ortalama 242 bin kişi ve 118 haftadır üst üste 300 bin kişinin altında, bu da 1970'ten beri en uzun seri.

Mayıs ayı Bej Kitap'ta ise işgücü piyasasının artan eksikliklerle birlikte sıkılaştığı bildirildi. Farklı bölgelerden çoğu firma, işgücü eksikliğinin şiddetli olduğu bölgelerde işçileri çekmek adına maaş artışında bulunmalarına rağmen, son dönemdeki ılımlı maaş artışı trendinde fazla bir değişiklik olmadığını belirtti.

Tam istihdama yakın seviyelerde işsizlik başvurularında yaşanan haftalık bazda sınırlı artışlar makul karşılanıyor ve 300 bin altı ortalama pozitif okunmaya devam ediyor. Basık kalan ücretlerin ise enflasyonun gerisine düşmeme amacıyla tam istihdama inanan Fed tarafından göz ardı bırakılarak faiz artırımı yolunu değiştirmemesi bekleniyor.

TRUMP NE DİYOR?

Trump, faiz artırımlarını büyüme-popülarite denklemi üzerinden politik geleceği açısından risk olarak algılıyor.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ekonomisi 13 kez faiz artırım döngüsüne girdi ve bunların 10'u resesyonla sonuçlandı. Bir başka deyişle Fed ardışık faiz artırımlarına başladığında yüzde 77 olasılıkla resesyon yaşanıyor.

Piyasa ekonomistlerine göre de 1 trilyon dolarlık altyapı harcama paketiyle büyümeyi desteklemek isteyen Trump bu nedenle 2020'deki seçimler için faiz artırımlarını risk olarak görüyor. WSJ'de yer alan bir habere göre Yellen ile görüşmesinde Trump, Fed Başkanı'nın kendisi gibi düşük faiz yanlısı olarak değerlendirdiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)