E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed enflasyonu yüksek faiz artışıyla frenleyecek---

Fed enflasyonu yüksek faiz artışıyla frenleyecek

Fed enflasyonu yüksek faiz artışıyla frenleyecek
17 Nisan 2022 - 11:25 borsagundem.com

Piyasalarda tüm gözler Fed Başkanı'nın vereceği faiz artışı sinyallerine odaklandı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın önümüzdeki hafta perşembe günü bir IMF etkinliğine katılması planlanıyor. Tüm gözler Powell’ın şahin bir mesaj verip vermeyeceğinde olacak.

ABD’de tüketici enflasyonunun yüzde 8,5’le son 40 yılın zirvesinde seyretmesi politika yapıcıları harekete geçirdi. Fed son olarak martta politika faizini 25 baz puan artırarak oranı 2018’den bu yana ilk kez yüzde 0,25-yüzde 0,5’e yükseltmiş ancak yüksek enflasyon karşısında bu hamlenin etkisiz kalabileceği konuşulmuştu.

FED ŞAHİNLEŞECEK Mİ?

Sonrasında ise pek çok uzman faiz artışlarının hangi sertlikte devam edeceğini tartışmaya başladı. Uzmanlar enflasyonla mücadele amacıyla faiz artışına devam etmeye hazırlanan Fed’in sıkılaştırmayı hızlandırma konusunu gündemine alabileceği görüşünde.

Bu şahinleşme öngörüsünün altında ise Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaşanan sert fiyat artışları karşısında politika faizlerinin etkisiz kalması yatıyor.

50 BAZ PUANLIK ARTIŞA AÇIK KAPI BIRAKMIŞTI

Powell daha önceki konuşmasında, gelecek toplantıda 50 baz puanlık faiz artışının ihtimal dahilinde olduğu mesajı vermişti.

Powell geçtiğimiz ay düzenlenen konferansta “Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlamak” başlıklı bir konuşma yapmış, orada “Bir veya birden fazla toplantıda federal fonlama oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğuna karar verirsek, bunu yaparız” ifadelerini kullanmıştı.

Bu nedenle Powell’ın bu hafta yapacağı konuşmada vereceği sinyaller piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

50 BAZ PUAN ARTIŞ İSTEYENLER ÇOĞALDI

Öte yandan enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyretmesi nedeniyle Fed yetkilileri arasında da daha hızlı faiz artışı olabileceği söylemleri artmaya devam etti.

New York Fed Başkanı John Williams bu hafta içinde yaptığı açıklamada 50 baz puanlık artışın makul bir seçenek olduğunu önceki artışın etkisiz kaldığını belirtti. Williams ayrıca temel enflasyon eğiliminin yakında zirve yapacağını söyledi.

Aynı şekilde Chicago Fed Başkanı Charles Evans da önceki hafta yaptığı konuşmada 50 baz puanlık artırımın önümüzdeki toplantılarda tartışılmayı hak ettiğini söyledi.

Yüksek fiyatların kalıcı olacağını düşünmediğini ancak bu yüksek fiyatların önceden düşündüğünden daha kalıcı olacağını belirten Evans, Fed'in kendisini buna göre yeniden konumlandırması gerektiğini ifade etti.

TOPLANTI MAYIS BAŞINDA

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı mayıs ayında yapılacak. Yıllık takvime göre, FED faiz kararı toplantısı 3-4 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılacak.

Fed'in 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşen toplantısının tutanakları, yetkililer arasında enflasyonun ekonomi için tehlike oluşturacak seviyelere yükseldiğine dair endişelerin kuvvetlendiğini gösterdi.

Tutanaklara göre “çoğu” Fed yetkilisi, Ukrayna savaşına bağlı riskler nedeniyle Mart ayında 25 baz puan ile sıradan bir faiz artırımı gerçekleştirilmiş olsa da, gelecek tolantılarda fiyat artışlarını kontrol altına almak için 50 baz puan artış gerçekleştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ışın Özdemir17 Nisan 2022 22:38

    bu adamlar ekonomiden anlamıyor FAİZ SEBEB ENFLASYON SONUÇTUR.ne faizi yükseltip enflasyonu düşüreceklermiş.haaaa ha gülelim bari :D  :D  :D 

  • Kuresel kriz17 Nisan 2022 20:24

    Dunyadaki enflasyonun sebebi savaş şu anda. Bunu anlamalari lazım. Dunyada gıda, emtia, çip krizi, petrol, doğalgaz ve krizi, savaş nedeniyle bazı urunlerin azlığı gibi birçok neden var dunya piyasalarında.

  • Hasan tonbul 17 Nisan 2022 18:44

    Dolar mayısta en az 18 olur dikkatli olun enflasyon yüzde yüz

  • E g.17 Nisan 2022 17:13

    0.50 ARTIŞ ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YETMEZ 1.00 PUAN ARTIŞ DA YETMEZ 2.00 PUAN ARTIŞ YAPMAZLAR İSE AYLIK TÜFE ENFLASYONLARI %3 NİN ÜZERİNDE OLMAYA BAŞLAR ARTIK UZUN ZAMAN ÇİN'DEN UCUZ MALZEME/ÜRÜN DE TEMİN EDEMEYECEKLER HER DETAYI HESABA KATMALILAR

  • Mehmet 17 Nisan 2022 12:24

    Abd de enflasyon 8.5 faiz 0.5 bizim faiz enflasyonun ustunde olmali diyen ekonomi prof lari bu durumu bir izah etsede dinlesek yada direk amerikalilara anlatsinlar

  • Mucise Reis ;)17 Nisan 2022 15:42

    Yahu sen maden Türkiyesin keriz efendi, sen İktisada ters hareket neden yapıyorsun ? Faiz düşer, enflasyon düşmüyor ? :D maden bir ABd değilsin kimi etki altına alıp algı yapıp yapancıları ülkeye gelecek diye para basıp basıp enflasyon yapıyorsun, yabancı usd getirecek bana inanacak bastıgım tl leri alacak usd bollaşacakl, merkez bankası kasasını dolduracak diyorsun ? ABd ile kıyaslama ulkenı ve programını o zaman ayakların yere bassın :D 

  • Uyanik keriz17 Nisan 2022 13:17

    Yarim akilli kiyasladigin ülke amerika dünyanın en gelişmiş ülkesi sermaye yeterliliği olan teknoloji ihrac eden bi ülke.. yani senin yaptığın elmayla armutu kıyaslamak osmanlida bile %12 oranında faiz vardi algi yapmaya çalışıyorsun aklınca uyanik

  • Bik17 Nisan 2022 13:07

    ABD, ithalat ve ihracatını yerli ve milli parası dolarla yapıyor. Açık verirse, kağıt ve mürekkep maliyeti var. Türkiye, ithalatını ₺ olarak yapabiliyor mu ki!

  • Enflasyon balonunun patlamasına ramak kaldı17 Nisan 2022 11:53

    Fed bizim gibi değilki, abd ve avrupa da enflasyon tırmanıyor, tabi ki faizi artıracakki enflasyonla başedebilsinler, o zaman görürüz evlere arabalara fahiş fiyat isteyenleri, hem fiyatlar düşecek hem resesyon olacak hemde satacak müşteri bulamayacaksınız, beter olun milleti ev araba almayı imkansız hale getiren sizlerdiniz şimdide satamayında görün, balonun patlamadına az kaldı

  • Mucise Reis ;)17 Nisan 2022 15:11

    Ciddi mi yazdım ? orada otomobil bin usd 2 bin usd. 1 saat çalışıp 2 kg et alıyorsun. Almanyada 12 euro 1 saat çalış 12 litre süt al.  2,5 litre mazot. Bizim ülke borçları usd ve euro yani değerlenen paralarkarşısında bizim ithal ettiğimiz enerji maliyet artacak. bizler TL eridiği için alım gücümüz iç etkenden düştüğü için içeride üretmediğimiz sürece 2 kat falz hissedecez fakirleşerek. Ekonomi programları kitapları okuyabilirsin. Geliştirmen lazım kendini. ABD de ev fiyatları bizdeki istanbu kl fiyatlarından ucuz :D ABD, Almanya vb yabancılar ülkemizden ev alırken, fiyatları daha ucuz buluyorlar alıyorlar. ortadoğu ulkeleri ise TC vatandaşlık için alıyor ev. 

  • fed17 Nisan 2022 11:39

    Hani faiz neden enflasyon sonuçtu