E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED enflasyonu dizginlemek için borsaları çökertebilir---

FED enflasyonu dizginlemek için borsaları çökertebilir

FED enflasyonu dizginlemek için borsaları çökertebilir
07 Nisan 2022 - 10:52 borsagundem.com

Eski New York FED Başkanı Bill Dudley, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için hisse senetlerini düşürmeye zorlayabileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Mart ayı toplantısı tutanakları küresel piyasalarda şok etkisi yarattı. FED’in bilançosunu her ay 95 milyar dolar civarında düşürebileceğine ilişkin sinyaller hisse senedi yatırımcılarının satışa geçmesine sebep oldu.

Ancak eski FED yöneticilerinden Bill Dudley’e göre FED’in ABD’de yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmesi için tam da bunu yapması gerekiyor. Dudley Bloomberg Opinion’daki yazısında FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu dizginlemek için yatırımcıları şoke etmesi ve borsalara zarar vermesi gerektiğini söyledi.

Dudley, “Kesin olan bir şey var: FED’in etkili olması için hisse senedi ve tahvil yatırımcılarında şu ana kadar olandan çok daha fazla kayba sebep olması gerekiyor” dedi.

Küresel borsalarda ise yatırımcılar halihazırda FED’in 2018 yılından bu yana ilk kez verdiği faiz artışı kararını değerlendirmiş durumda. Yatırımcılar yıl boyunca FED’in 8 defa faiz artışı yapmasını bekliyor. Mart ayı para politikası toplantısında FED sıfıra yakın olan federal faiz oranlarını %0,25 oranında yükseltmişti.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in bazı teşvik önlemlerini sonlandırması, faiz oranlarını yükseltmesi ve piyasalara daha fazla faiz artışının yolda olduğu mesajını göndermesi borsalarda çok sınırlı miktarda düşüşlere sebep oldu. S&P 500 Endeksi Ocak ayındaki zirvesinden bu yana %5 oranında düştü ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %2,63’e yükseldi. Tahvil getirilerindeki yükseliş bir yıl öncesine göre sadece %0,75 civarındaydı ve bu oran halen enflasyon oranının altında.

Dudley piyasalardaki bu düşük tepkiye ilişkin, “Bu tablonun nedeni, piyasa katılımcılarının daha yüksek kısa vadeli tahvil faiz oranlarının ekonomik büyümeyi baltalamasını ve FED'in 2024 ve 2025'te rotasını tersi yöne çevirmeye zorlamasını beklemesidir. Ancak tam da bu beklentiler, finansal koşulların böyle bir sonucu daha olası hale getirecek derecede sıkılaştırılmasını önlemektedir” açıklamasında bulundu.

FED’in nihai hedefi, tüketicilerden gelen talebi dizginlemeye yardımcı olmak için finansal koşulları sıkılaştırmak yönünde. Zira ABD Merkez Bankası bu sayede geçtiğimiz ay 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyonu düşürmeye çalışıyor.

Dudley, finansal koşulları kendi başına sıkılaştırılamaması durumunda, "FED’in istenen yanıtı elde etmek için piyasaları şoke etmesi” gerekebileceğini söyledi.

2009 ile 2018 yılları arasında New York FED’in başkanlığını yürüten Dudley piyasaların FED politikalarına olan tepkisinin zayıf kalması karşısında alınabilecek tedbirlere ilişkin, “Bu, federal faiz oranının şu anda beklenenden çok daha yüksek olması anlamına gelecektir. Öyle ya da böyle, enflasyonu kontrol altına almak için FED’in tahvil getirilerini yükseltmesi ve hisse senedi fiyatlarını düşürmesi gerekecek” dedi.

Fed’den sıkılaşma beklentileri fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürüyor

 

Fed kaynaklı realizasyon

 

Fed tutanakları piyasaları olumsuz etkiledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran07 Nisan 2022 22:45

    Kripto jetonlar en fazla dolar arzını hortumlamış durumda!  Borsalar değil.  Yoksa doların şu anda değeri bir hayli aşağıda idi. Elon Musk denen dangal  boşuna mı kripto jeton reklamı yapıyor sanıyorsunuz!  Kendi iradesi ile değil  elbette. Tabi diğerleri de!

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ07 Nisan 2022 11:52

    borsalar zaten çökecek rusya tahvil ödemelirini yapmayınca.

  • Hade07 Nisan 2022 11:31

    Len modası eskimiş borsan dursun diye enflasyonumu uzaya çıkaracak salak salak konuşma sende çok iyi biliyorsun ki mayısda arttırmaya başlayacak ve usd zıplayacak sen o zamana kadar zaten satarsın hisselerini dingil.