E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED ‘dur’ diyene kadar boğa piyasası devam edecek---

FED ‘dur’ diyene kadar boğa piyasası devam edecek

FED ‘dur’ diyene kadar boğa piyasası devam edecek
09 Nisan 2021 - 11:27 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel küresel borsalarda boğa piyasasının 2021 yılı boyunca devam edeceğini öngörüyor. Siegel FED’in piyasa dostu politikalarını değiştirmesi ihtimalinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Boğa piyasası yorumlarıyla bilinen Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel küresel borsalardaki rallinin en azından bu yıl boyunca devam etmesini beklediğini açıkladı. Bununla birlikte, ünlü yatırım uzmanı CNBC'ye verdiği demeçte, ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasalarla uzlaşmacı olan para politikalarını yeniden sıkılaştırmasının ardından yatırımcıların temkinli olmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Siegel konuyla ilgili açıklamasında, “FED çok sert bir değişiklik yapana kadar endişelenecek bir durum yok. Yani, borsalar %20 düşüş göstermeden önce %30 ya da %40 yükselebilir” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı henüz piyasaların düşüş evresine girmediğinin altını çizdi.

Siegel, ABD’de Kovid sürecindeki ekonomik kısıtlamalarının kaldırılması ve aşılanmayla birlikte seyahat ve diğer faaliyetlerin tekrar hızlanmasına sayesinde bu yıl ekonomide bir patlama görmeyi beklediğini söyledi. Ancak borsa uzmanı, bunun enflasyonist baskılara neden olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Tecrübeli boğa piyasası uzmanı, “Bana kalırsa faizler ve enflasyon FED’in öngördüğünün çok üzerine çıkacak. Güçlü bir enflasyon yılı geçireceğiz. %4'e %5 kadar ulaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Siegel, bu nitelikteki ekonomik koşulların merkez bankasını şu anda tahmin edilenden daha erken hareket etmeye zorlayacağını iddia etti. Borsa uzmanı "Ancak bu arada, bu yolculuğun tadını çıkarmak gerekiyor. Ralli yıl sonuna kadar devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Mart ayı sonlarında 14 ayın en yüksek seviyelerine çıkan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri şu sıralarda %1,7’seviyesinin altında değerleniyor. Borsagundem.com’un dış kaynaklardan derlediği bilgilere göre tahvil faizlerindeki hızlı artış, daha yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle özellikle büyük teknoloji hisselerindeki gelecek kârların değerlerini aşındırıyor. Söz konusu durum şirketlerin değerlemeleri sıkıştırıyor ve bu nedenle çoğu teknoloji şirketi ve büyüme odaklı hisse senedi son dönemdeki borsa rallisinden olumsuz etkilendi.

Tahvil piyasası bu yıl FED’in beklentileriyle ters bir konuma yerleşti. Yatırımcılar, daha güçlü ekonomik büyümenin ve enflasyonun FED’in sıfıra yakın kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmeye ve büyük varlık alımlarını tahminden daha erken durdurmaya zorlayacağı inancıyla tahvil getirilerini yükseltiyor.

FED Mart ayındaki toplantısında büyüme beklentilerini sert bir şekilde artırdı, ancak iyileşen bir görünüme ve bu yıl daha yüksek enflasyona yönelmesine rağmen 2023'e kadar kur artışı olmayacağını belirtti.

FED Başkanı Jerome Powell Perşembe günü yaptığı açıklamada varlık alımlarının "hedeflerde daha fazla ilerleme kaydedene kadar mevcut hızda devam edeceğini" söyleyerek merkez bankasının politika duruşunu yineledi. Powell açıklamasında, Ekonomik tahminlere bu amaçla bakmıyoruz. Hedeflerimize doğru gerçek bir ilerleme üzerinden tahminleri inceliyoruz ki bu sayede doğru ölçüm yapabileceğiz” ifadelerine yer verdi.

Powell, şu ana kadar ekonomik toparlanmanın "düzensiz ve eksik" olduğunu ve düşük gelirli Amerikalıların daha az istihdam getirisi gördüğünü de sözlerine ekledi.

Powell'ın sözlerine yanıt veren Siegel, "Hiç bu kadar güvercin bir FED Başkanı görmedim" açıklamasına yer verdi.

Hisse senetleri neden cazip?

Siegel, enflasyondaki toparlanmaya rağmen hisse senetlerinin hala ralli yapabilmesinin önemli nedenlerinden birinin hisse senedi sahibi olmanın hala tahvil veya nakit tutmaktan daha avantajlı olması olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı, "Yatırımcılar, 'Tamam, daha fazla enflasyon var ve 10 yıllık tahvil faizleri artıyor mu? Peki paramla ne yapacağım? Şirketler muhtemelen yirmi yıl veya daha uzun süredir sahip olduklarından daha fazla fiyatlandırma gücüne sahipken bu durum borsadan çıkmak istediğim anlamına mı geliyor?' diyecekler” görüşlerine yer verdi.

Ancak Siegel bir noktadan sonra yatırımcıların hesaplarının değişeceğini de ifadelerine ekledi. Siegel, “Önünde sonunda FED devreye girip, ‘Vay canına. Sanki biraz fala enflasyon görüyoruz’ diyecek. Dikkat etmemiz gereken zaman işte tam burası. Şu an için endişeye gerek yok. Ben hala boğa piyasasının 2021 boyunca devam edeceğini düşünüyorum dedi.

FED’i en çok pandemi endişelendiriyor

 

SPAC patlaması tehdit altında

 

Robinhood platformundaki kriptopara yatırımcısı 6 kat arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)