E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed bu akşam toplantı tutanaklarını açıklıyor---

Fed bu akşam toplantı tutanaklarını açıklıyor

Fed bu akşam toplantı tutanaklarını açıklıyor
19 Şubat 2020 - 17:29 borsagundem.com

Yatırımcılar, Fed'in bu akşam açıklanacak toplantı tutanaklarında bilanço genişlemesinin sonlandırılmasına ilişkin planlara bakacaklar.

Yatırımcılar ve analistler, yurt içinde bugün gelen TCMB kararının ardından akşam da ABD'den Fed kararını bekliyorlar. Açıklanacak olan 28-29 Ocak tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarında, ABD merkez bankasının bilanço genişlemesini ve bununla ilgili kısa vadeli borç verme programını sonlandırmasına ilişkin planlara bakacaklar.

Amherst Pierpont Securities baş ekonomisti Stephen Stanley, "Fed'in Hazine bono alımlarını nasıl ve ne zaman azaltacağı en önemli soru olacak" dedi.

Stanley, "Fed yetkilileri kendilerini hassas bir rotaya bağlamak istemiyorlar, ancak belki nasıl sonlandırılacağı ve bunun uzun vadede nasıl bir şekil alacağı konusunda biraz bilgiye sahip olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Bilanço dışında, Fed gözlemcilerinin, tutanakların Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgını konusunda anlamlı bir tartışma içerebileceğine ilişkin beklentileri oldukça düşük. Virüs konusundaki endişeler toplantının gerçekleştirilmesin ardından yoğunlaştı, ancak politika yapıcılar para politikasının "iyi bir yerde" olduğunu söylemeye devam ettiler.

State Street Corp.'un Kuzey Amerika için makro stratejiden sorumlu müdürü Lee Ferridge, "Faizleri ayarlama konusunda çıtayı gerçekten oldukça yükseğe çektiler," dedi ve "Bunun bu tutanaklarda değişeceğini düşünmüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkilileri, Ocak ayındaki toplantıda gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 1.50-1.75 aralığında bıraktı ve Başkan Jerome Powell, karar sonrası yaptığı açıklamada, faizlerin muhtemelen ekonomik büyümeye yönelik görünümde "somut bir yeniden değerlendirme" olana dek değiştirilmeyeceğini söyledi. Yetkililerin büyük kısmı ABD büyümesinin bu yıl yüzde 2 civarında gerçekleşmesini bekliyor.

Bilançoya ilişkin sorular, gecelik faizlerin Eylül ayında aniden sıçrayarak Fed'in gösterge faizini kısa bir süreliğine hedef aralığın dışına çıkarması sonrası Fed'in verdiği tepkinin ardından arttı.

Fed gecelik faizlerdeki bu ani sıçramaya hemen kısa vadeli borç verme programını uygulamaya koyarak tepki verdi ve piyasaya repo işlemleri ile para enjekte etti. Fed ayrıca bankaların rezervlerinde güçlü artışa neden olan aylık 60 milyar dolar tutarında Hazine bonosu almaya da başladı. Bu adım, fazla rezervlerin sık sık repo piyasasında borç verilmesi ile birlikte, kademeli bir şekilde Fed'in kendi doğrudan repo borç verme imkanını gereksiz hale getirdi.

New York Fed, 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, repo işlemlerini analistlerin beklediğinden daha büyük miktarda azaltacağını duyurdu. Powell, repo işlemlerinin "kademeli" bir şekilde sonlandırılacağını söyledi.

Bu konudaki detaylar gerçekten çok önemli, zira Fed'in müdahalesi, bankalar ve aracılardan para piyasası yatırım fonları ve özel sektör mali işler sorumlularına kadar birkaç trilyon dolar büyüklüğündeki kısa vadeli fonlama piyasalarında yer alan diğer borç alan ve verenleri etkiliyor.

State Street’ten Ferridge, Hazine bono alımlarının azaltılmasına ilişkin işaretlerin önemli olabileceğini söyledi.

Ekonomistler ayrıca FOMC üyelerinin işsizlik ve enflasyon görünümlerine ilişkin görüşlerine de bakacak. Enflasyon durgun seyretmeye devam ediyor. İşsizlik oranının yüzde 3.5 ile 50 yılın en düşük seviyesinde seyrettiği bir ortamda, Fed'in enflasyon için izlediği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2019'da sadece yüzde 1.6 yükseldi.

Tutanaklar öte yandan FOMC'nin toplantı sonrası yaptığı açıklamanın diline ilişkin de ipuçları verebilir. Ocak ayında, FOMC enflasyonun er ya da geç yüzde 2 hedefine düşeceğini öngörüyordu. Aralık ayında ise, politika yapıcılar enflasyonun hedefin "yakınına" düşmesini beklediklerini söylemişlerdi.

Powell açıklamanın dilindeki bu değişikliğin, politika yapıcıların enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam etmesi konusunda rahat olduklarına ilişkin bir işaret vermekten kaçınmaları anlamına geldiğini söyledi. Ancak bazı ekonomistler, bu değişikliği, enflasyonun birkaç yıl hedef seviyenin oldukça altında seyrettikten sonra bu hedefe ulaşmasını sağlamak amacıyla daha güvercin bir söyleme yönelmenin bir işareti olarak algıladılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)