E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed bilanço küçültmeye başladı---

Fed bilanço küçültmeye başladı

Fed bilanço küçültmeye başladı
04 Haziran 2022 - 12:45 borsagundem.com

Fed, para politikasında sıkılaşmaya gideceğini açıklamasının ardından faizleri artırmış ve haziran ile birlikte de bilanço küçültülmesine başlanacağını açıklamıştı. Peki bu durum piyasaları nasıl etkileyecek?

Fed, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından Mart 2020'de politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekerek salgın nedeniyle artan işsizliği kontrol etmek amacıyla parasal genişleme başlatmıştı.

Söz konusu dönemde banka, piyasaların sorunsuz işleyişini sağlamak ve uygun finansal koşullar oluşturarak hanehalkı ve işletmelere kredi akışını desteklemek için Hazine tahvili ile ipoteğe dayalı menkul kıymetleri satın almaya başlamıştı.

Küresel ekonomiyi sert bir şekilde vuran Kovid-19 şokuna yanıt olarak gerçekleştirilen bu satın almalar, finansal piyasadaki bir dizi gerilimin giderilmesine yardımcı olmuştu.

Yükselen enflasyon parasal sıkılaşmayı getirdi

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı aldığı destekleyici önlemleri peyderpey sonlandıran Fed, varlık alımlarını azaltmasının ve faiz oranlarını artırmasının ardından para politikası normalleşmesinde bilanço küçültme evresine geçti.

Salgın döneminde başlatılan parasal gevşeme sonucu büyüyen bilançosunun boyutunda daralmaya gidecek Fed, vadesi gelen tahvil ve kağıtları, bunları çıkaran kurumlara iade ederek parasını piyasadan toplayacak.

Fed, elinde tuttuğu vadesi gelen tahvil ve kağıtların bankanın bilançosunu terk etmesine izin verecek. Banka sadece para politikasının etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını sağlamak için yeterli miktarda tahvil ve kağıdı elinde tutacak. Böylece, piyasadaki fazla parayı çekecek banka, para arzının azalmasıyla enflasyonun kontrolsüz hızlanışının önünü kesecek.

Bilanço küçülmesinin 2-3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor

Fed'in bilanço boyutunu küçültme planına göre, ilk etapta hazine tahvillerinde aylık 30 milyar dolar ve ipoteğe (mortgage) dayalı menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar azalmaya gidilecek. Böylece bankanın bilanço büyüklüğü toplamda aylık 47,5 milyar Dolar azaltılacak.

Fed, ilk 3 ayın ardından ise eylül itibarıyla bilanço küçültmede aylık miktarı hazine tahvilleri için 60 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 35 milyar dolar olmak üzere toplam 95 milyar dolara çıkaracak.

Sürecin ne kadar süreceği bilinmezken, Fed'in bilançosundaki küçülmenin 2-3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Ekonomik görünüme yönelik belirsizlik endişeye neden oluyor

Salgınla ilgili mali teşviklerin etkilerinin azalması, yurt dışındaki zayıf büyüme veya Ukrayna'daki savaşla ilgili belirsizlik nedeniyle finansal koşulların kötüleşebileceği kaydediliyor.

Bilanço normalleşmesinin finansal piyasalar ve ekonomi üzerinde aşırı etkileri olması halinde ise Fed'in buna faiz oranlarını kademeli olarak yükselterek yanıt verebileceği belirtiliyor.

Fed, ekonomik veya finansal koşulların değişmesi durumunda normalleşme planlarını değiştirebileceğini vurguluyor. Ancak bu tür ayarlamalar Fed'in bilançosu hakkında iletişim kurmak için önemli ölçüde zaman ve çaba harcaması gerekeceği anlamına geliyor.

Ekonomik görünüm ve finansal piyasaların dayanıklılığı konusundaki büyük belirsizlik normalleşmenin sorunsuz gitmeyebileceğine yönelik endişeleri doğuruyor.

Bilanço küçülmesi piyasalar için kötü mü?

Fed, finansal piyasalardan bağımsız olacak şekilde yapılandırıldı.

Borsa, Fed'in politikayı yürürlüğe koyma kararından önce hareket etme eğiliminde ve politika eylemleri piyasaların beklentilerinden farklıysa, Fed politikayı yürürlüğe koyduktan sonra tepki vermeye devam edebilir.

Genel olarak, daralma ekonomiyi soğutmak için tasarlandığından pay piyasaları olumsuz etkilenme eğilimindedir ancak diğer birçok makroekonomik güç piyasaların toparlanmasını etkileyebilir.

Asgari ücret enflasyon ile birlikte buhar oldu

 

Bitcoin'de bu seviyelere dikkat

 

BİST hisseleri haftalık bazda ortalama yüzde 6,66 değer kazandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • uğur05 Haziran 2022 10:51

    Fedi n politikaları Türkiyeyi etkilemez,vız gelir trıs gider.Türkiye AB ve Ortadoğu için çok kritik,stratejik bir yerde,,Rusyaya ambargodan sonra,AB,Türkiyeye bağımlı hale geldi,Orta doğu ve İsrailin petrol, gazını,Türkiyeyi düşünmeden alamazlar.Dolayısı ile Türkiyeye para akmaya devam edecektir.Bugüne kadar yurt dışı borsalarından ayrıştığımız gibi.

  • Savaş ve enflasyon04 Haziran 2022 16:58

    Fed in fazla bir seçeneği yok bence. Basılan paralari geri getirin diyor vatandaşına, bu normal bir şey. Ancak Rusya Ukrayna savaşı tüm dunyayi giderek daha çok etkiliyor. Bu kadarını kimse beklemiyordu. Uzun sürdü ve ne zaman sona erecek kimse bilmiyor. Pandemi bitti derken şimdi savaşın sonucu olan yakıt enerji ve gida, emtia gibi ürünlerin fiyatlarinin yükselmesi sonucu enflasyon baş gösterdi. Fedin politikasi bunu durduramaz bence. Savaş bitmedigi sürece tum dunya enflasyon ile boğuşmaya devam edecektir bence