E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed beklenenden daha fazla likidite çekecek---

Fed beklenenden daha fazla likidite çekecek

Fed beklenenden daha fazla likidite çekecek
14 Şubat 2020 - 13:58 borsagundem.com

New York Fed Cuma gününden başlayarak repo miktarını azaltarak analistlerin beklediğinden daha fazla likidite çekecek

ABD merkez bankası Fed, Cuma günkü gecelik işlemlerden başlayarak, repo yoluyla piyasadan analistlerin beklediğinden daha fazla likidite çekecek. Bu durum, yetkililerin fonlama piyasalarını rahatsız etmeksizin para çekme konusunda rahat olduklarını işaret ediyor.

Merkez bankası Perşembe günü 12 Mart'a kadar geçerli hem gecelik hem de 14 gün vadeli repo operasyonları için yeni bir program açıkladı. Gelecek haftadan itibaren, 14 gün vadelilerde ihale tutarı 5 milyar dolar indirilerek maksimum 25 milyar dolara ve 3 Mart'tan itibaren tekrar düşürülerek maksimum 20 milyar dolara indirilecek. Bankanın gecelik operasyonları ise 20 milyar dolar düşürülerek 100 milyar dolara indirilecek.

Fed böylelikle üst üste ikinci ayda da likidite enjeksiyonlarını azaltmış oldu. ABD merkez bankası Ocak ayının ortasında, Şubat ayından itibaren 14 gün vadeli operasyonların miktarını 5 milyar dolar düşüreceğini açıklamıştı. Bu operasyonlara bu ay tutarın üzerinde talep geldi, ancak analistler dealerlardan gelen talebin fonlama piyasalarında yeniden ortaya çıkan bir stresi göstermediğini söylüyorlar. Bunun yerine, güçlü talep, bu operasyonlarda ortaya çıkan faizlerin piyasada görülen faizlerden daha düşük olduğunun altını çizdiği şeklinde algılanıyor.

TD Securities kıdemli ABD faiz stratejisti Gennadiy Goldberg, "Bu indirim biraz beklenenden hızlı oldu," dedi ve Para piyasalarının son dönemde işleyişi dikkate alındığında, merkez bankası muhtemelen piyasalarda aksaklık yaratmadan repo desteğini bir miktar azaltmakta bir sakınca olmadığını düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yeni açıklanan program piyasaya 26 Mart'a kadar likidite sağlamayı öngörüyor. Fed, kısa vadeli faizleri kontrol ermek ve banka rezervlerini desteklemek için repo operasyonları ve hazine bonosu alımları yapıyor. Bu çabalar piyasaları, gecelik repo faizlerinin yüzde 10 seviyesine kadar çıktığı ve buna bağlı olarak 2019 yılının sonunda olası bir nakit darlığı endişelerinin arttığı Eylül ayından bu yana piyasaları sakinleştiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)