E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa Fed Bej Kitap raporu yayınlandı---

Fed Bej Kitap raporu yayınlandı

 Fed Bej Kitap raporu yayınlandı
31 Mayıs 2017 - 21:58 borsagundem.com

Fed'in Bej Kitap raporunda, ABD'nin çoğu bölgesinde ılımlı ve ölçülü bir ekonomik büyüme kaydedildi

ABD Merkez Bankası (Fed), ülke ekonomisinin bahar aylarında ılımlı büyümeyi sürdürdüğünü ve iş gücü piyasasında arz eksikliği yaşandığını bildirdi.

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun Mayıs 2017 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan rapora göre, ekonomik faaliyetler ülkenin birçok bölgesinde nisan ortasından mayıs sonuna kadar ılımlı veya sınırlı düzeyde arttı. Raporda, Fed'in Boston ve Chicago şubelerinin görev alanlarında büyümenin kısmen yavaşladığı, New York Fed'in ise bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin yatay seyrettiği bildirildi.

Tüketici harcamaları zayıfladı

Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının ülkenin birçok bölgesinde zayıfladığına dikkat çekilen raporda, inşaat, sanayi ve enerji faaliyetlerinin ise güçlenmeye devam ettiği vurgulandı.

Raporun hazırlanması için iş yerleriyle gerçekleştirilen anketin sonuçları, birçok bölgedeki şirketlerin kısa vadeli beklentilerinin olumlu olduğu kaydedildi.

İş gücü piyasalarında arz eksikliği yaşanıyor

Bej Kitap, ayrıca istihdamın nisan-mayıs döneminde ülke genelinde artmaya devam ettiğine işaret etti. 

Artan istihdamla sıkılaşan iş gücü piyasasında eleman bulmanın giderek zorlaştığına vurgu yapılan raporda, "Birçok Fed şubesi, iş gücü piyasasının sıkılaşmaya devam etmesiyle birlikte daha çok mesleği ve bölgeyi kapsayan arz eksikliğini rapor etti." ifadesine yer verildi.

Öte yandan, ücret artışlarının ülke genelinde sınırlı olduğu kaydedilen raporda, istihdamda arz eksikliği yaşanan bölgelerdeki bazı işletmelerin ise daha iyi çalışanları çekmek için ücretleri yüzde 10 civarında artırmak zorunda kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Bej Kitap'ta yer alan analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor.

Analistler, raporda istihdamda arz eksikliği yaşandığına yönelik değerlendirmelerin yer almasının FOMC'nin 13-14 Haziran'da düzenlenecek bir sonraki toplantısında faiz artırılmasının ihtimalini güçlendirdiğini belirtiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)