E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Başkanı Powell faiz indiriminin nedenini açıkladı---

Fed Başkanı Powell faiz indiriminin nedenini açıkladı

Fed Başkanı Powell faiz indiriminin nedenini açıkladı
18 Eylül 2019 - 21:41 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell, "Fed risklere karşı sigorta sağlamak için faiz indirdi" diye konuştu

Fed Başkanı Jerome Powell, Eylül toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Powell, "Fed risklere karşı sigorta sağlamak için faiz indirdi." dedi. ABD ekonomisini güçlü tutmak için faiz indirimi kararı aldıklarını belirten Fed Başkanı, ticari belirsizliklerin büyümedeki yavaşlamaya neden olduğunu belirtti.

ABD ekonomisinin ılımlı büyümesini sürdürmesini beklediklerini belirten Powell, işgücüne katılım ve özellikle düşük getirili işlerde ücretlerin arttığına dikkat çekti.

Küresel büyüme görünümünün geçen yıldan bu yana zayıfladığını ifade eden Powell, son toplantıdan bu yana yurt dışında ek zayıflıklar gördüklerini belirtti.

Enflasyonun yüzde 2 etrafındaki simetrik hedefin altında kaldığını söyledi ve enflasyonist baskıların yetersiz kaldığını vurguladı. Beklentinin altındaki enflasyonun beklentileri olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

"Para politikamızı iyi bir rezerv rejimiyle sürdüreceğiz." diyen Powell, sözlerini "Faizlerde ılımlı bir uyarlama ile hedeflerimizi gerçekletirebiliriz." diye sürdürdü.

"Para piyasalarında fonlama baskısı bu hafta yükseldi"

Powell, ABD'de kısa vadeli faizlerde likidite sıkışıklığından kaynaklı bu hafta yaşanan sert yükselişe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Para piyasalarındaki fonlama baskılarının bu hafta arttığını belirten Powell, bu baskıların para politikasına herhangi bir etkisi olmadığını ifade etti. Fed Başkanı daha fazla repo operasyonu gerçekleştirmeyi değerlendirebileceklerini söyledi.

"Politika uyarlamasında proaktif olmak iyidir." diyen Fed Başkanı, ticaret gelişmelerinin "oldukça oynak" seyrettiğine dikkat çekti ve Fed'in risk görünümündeki gelişmelere göre hareket edeceğini belirtti. Jeopolitik gelişmelerin son 90 gün içinde belirsizlikleri artırdığını ifade eden Powell ticaret belirsizliğinin ekonomi üzerinde etkisi olduğunu, Avrupa ve Çin ekonomilerinin de zayıfladığını belirtti.

"Fed resesyon öngörmüyor"

Fed Başkanı "Bilançonun genişletilmesi konusu yeniden tartışılabilir." dedi.

Karşı rüzgara rağmen görünümün olumlu olduğunu söyleyen Powell, uygun olursa agresif hareket edebileceklerini dile getirdi. "Negatif faiz kullanacağımız düşünmüyorum." diyen Fed Başkanı, mevcut durumda faizlerin ılımlı ayarlama gerektirdiğini ifade ederek "Yeteri kadar faiz indirdiğimizi düşündüğümüzde faiz indirmeyi bırakacağız." diye ekledi.

Powell, "Fed resesyon öngörmüyor." dedi ve getiri eğrisini izlediklerini belirtti.

Powell, maliye politikasının uzun vadede para politikasından daha etkili olabileceğini söyledi.

Fed 11 yıl sonra art arda ikinci kez faiz indirdi

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Eylül toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine gitti. Böylece Fed fonlama faizi yüzde 1.75 – 2.00 aralığına indi.

Rezerv fazlasına uygulanan faiz oranı (OIER) yüzde 2.10'dan oy birliğiyle yüzde 1.80'e indirildi. Beklenti yüzde 1.80 idi. Gecelik ters repo faizi 30 bp indirilerek yüzde 1.70'e çekildi.

Fed beklentilere paralel olarak faiz indirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Al sana güçlü dolar18 Eylül 2019 22:31

    Amaç doların değerini düşürmek, ama dolara rağbet olmadığı için bir türlü değer kaybetmeyen dolar ABD nin rekabet gücünü azaltıyor tabi. FED in eksi faiz uygulaması gerekiyor galiba :) 

  • oğuz19 Eylül 2019 11:17

    Ya dur ne diyorsun sen oki doki kalpten gidecek adamı kaçıracaksın memleketi almanyaya (6)  (6) 

  • BORSACI 18 Eylül 2019 22:17

    FED NE YAPACAGIMI ŞAŞIRDIM DİYOR BORSALRDA COŞKU YENİDEN BAŞLAR ÇÜNKÜ DÜNYA GENELİNDE FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK BORSALARA PARA GİRECEK.

  • Mehmet Şahin 18 Eylül 2019 21:52

    Bu durumda yarın borsa ne yapar.

  • Kamil19 Eylül 2019 00:34

    Bence pek beğenmedim havası estirelim deyip önce aşağı salar gibi yapar, sonra aslında ortam iyi, ılık bir seyir var, faizler düşük, para bol piyasada,. o zaman bir ralli iyi olur deyip ay sonuna kadar güzel bir ralli yaptırabilir ler. 1 ay sonra zaten(Kasım gibi) FED in öbür toplantısı yaklaşıyor olacak, sonra tekrar piyasalar için baskılar başlar. Powell in bu söylemi bence iyi ve çok olumlu şu anda"""&&Eğer ekonomi terse dönerse daha geniş çaplı bir faiz indirim dizisi uygun olabilir.” dedi.&&""""

  • Broker18 Eylül 2019 22:32

    DOW endeksinden bahsediyorsun galiba.