E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED açıklamalarının ardındaki büyük resim---

FED açıklamalarının ardındaki büyük resim

FED açıklamalarının ardındaki büyük resim
17 Haziran 2021 - 11:36 borsagundem.com

FED’in 2023’te 2 kez faiz artıracağına ilişkin açıklamalar geçtiğimiz gün sona eren FED toplantısına damga vurdu. Yatırımcılarsa FED’in piyasalarla daha az uzlaşmacı bir yöne geçiş yaptığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) aylardır pandemi nedeniyle uygulanan kolay para politikasına ilişkin dikkatli davranıyordu. FED’in bakış açısına göre virüs hala pusuda bekliyordu, ABD’deki ekonomik toparlanma çok kırılgandı ve belirsizlik ekonomide kendini hissettiriyordu.

Çarşamba günkü FED Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı açıklamalarsa daha farklı bir FED’in sahneye çıktığını gösteriyor. Financial Times’ın haberine göre Powell’ın açıklamaları FED’in desteğinin azalmaya başlayacağını belirtiyor. Powell ve diğer FED yetkilileri ABD’nin ekonomik geri dönüşüne ilişkin daha iyimse konuştular ve daha sıkı para politikasına dönüş için alan oluşturdular.

FED, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programının hızını azaltma müzakerelerine başlamakla kalmadı, aynı zamanda merkez bankası yetkililerini faiz artırımı tahminlerini de geri çekti. FED yetkilileri 2023'e kadar iki kez faiz artırabileceklerini açıkladı ki bu tarih üç ay öncesinde verilenin 1 yıl öncesinde.

Makro yatırım danışmanlığı firması SGH Macro Advisors’ın Ekonomisti ve Oregon Üniversitesi Profesörü Tim Duy, "FED’in ekonomideki toparlanmayı yönetme yaklaşımında oldukça keskin bir değişim var. Ekonominin beklenenden daha hızlı toparlandığına dair kanıtların ağırlığı, beklenenden daha fazla gelen enflasyon baskısıyla, sonunda FED’in piyasalarla uyumlu pozisyonunu kırdı" ifadelerine yer verdi.

Basın toplantısı sırasında Powell, meslektaşları arasındaki değişen görüşleri açıklamaya çalıştı. Powell, "Pek çok katılımcı, komitenin ileriye dönük rehberliğindeki ekonomik koşulların önceden tahmin edilenden biraz daha erken karşılanacağı konusunda daha rahat. Ve bu hoş bir gelişme olur" dedi.

Orta vadeli tahminlere göre, FED yetkilileri, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 7, 2022'de ise yüzde 3,3 büyüyeceğini ve mayıs ayında yüzde 5,8 olan işsizlik oranının gelecek yılın sonunda yüzde 3,8'e düşeceğini öngörüyor. Ancak FED yine de ekonominin enflasyon açısından fazla ısınmayacağı görüşünü koruyor. FED’in ABD’deki tam toparlanmaya ilişkin senaryosunda çekirdek enflasyon bu yıl yüzde 3’e sıçrayacak. Ancak 2022 ve 2023’te bu oran %2,1’e gerileyecek.

Wall Street'in FED'e güveni kırıldı

Beyaz Saray’dan FED açıklamalarını destekleyen yönde görüşler paylaşılsa da Wall Street’teki bazı yatırımcılar huzursuzluklarını paylaşıyor.

PGIM Sabit Gelir Kolu Kıdemli Portföy Yöneticisi Michael Collins konuyla ilgili açıklamasında, “Buradaki büyük resim, gerçekte uzlaşmacı para politikasından daha az uzlaşmacı bir para politikasına geçiş aşamasının başlangıcı olmasıdır. Piyasa desteklerinin azalmaya başlayacak ve daha sonra faiz artışları gelecek ve bana kalırsa piyasa buna uyum sağlamakta zorlanacak. Bu durum volatilitenin biraz daha yükselmesine yol açacaktır” ifadelerine yer verdi.

FED'in faiz oranı tahminlerinin noktasal grafiğindeki değişim 21 trilyon dolarlık ABD tahvil piyasasını sarstı.

Tüm vadelerdeki hazine tahvilleri, açıklamaların ardından keskin bir şekilde satış dalgasına uğradı ve getiriler yükseldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,08 puan artarak %1,575’e yükselirken 5 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,12 yükselerek %0,895 seviyesinden işlem gördü. FED’in faiz açıklamalarına karşı daha hassas olan ve bu yıl çok az hareket eden 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,04 yükselerek %0,2’ye ulaştı.

Varlık yönetimi şirketi BMO Wealth Management Baş Yatırım Yöneticisi Michael Stritch'e göre, piyasalar bazı FED önlemlerine ilişkin kaymaları halihazırda satın almıştı. Ancak Strich 2023’te iki kez faiz artırımı yapılabileceğini açıklamasının “şaşırtıcı” olduğunu belirtiyor.

Yatırım uzmanı açıklamasında, “Bir faiz artırımı yeterli olurdu. İkinci ise uyarı işaretini anlamına geliyor” dedi. Strich gelecek yılın başlarında hamle yapılmasını isteyen FED yetkililerinin sayısınının hala azınlıkta olduğuna ancak mart ayındaki toplantıya göre bu sayının yükseldiğine dikkat çekiyor. Yatırım uzmanı, “Bu durum zaman çizelgesinin oldukça dramatik bir şekilde kısaldığını gösteriyor. 2022’de faiz artırımı yapılacağı ihtimali imkansız değil” ifadelerine yer verdi.

Cornerstone Macro'dan Roberto Perli de FED’in sadece net ekonomik iyileştirmelere dayalı politika değiştirme sözüne sırtını döndüğünü belirtiyor. Perli konuyla ilgili, “Tek bir faiz artırımını çok büyük bir sürpriz olarak karşılamazdık. Ancak iki faiz artırımı şimdiye kadar yeni politika çerçevesine bağlı kalmakta kararlı olan ve projeksiyonlardaki değişikliklere ani tepki vermek istemeyen bir komite için gerçekten büyük bir hamledir” açıklamasında bulundu

Basın toplantısı sırasında Powell, noktasal grafiğin çok önemsenmemesi gerektiğini, virüsün neden olduğu risklerin hala olduğunu ve herhangi bir politika değişikliğinin adım adım gerçekleşeceğini söyleyerek, parasal sıkılaştırmaya doğru hızla hızlanan bir zaman çizelgesinin kavramlarını açıklamaya çalıştı.

FED, daha kapsayıcı bir toparlanma hedefine doğru "önemli ölçüde daha fazla ilerleme" görene kadar tahvil ve mortgage destekli menkul kıymetler alımlarına ayda 120 milyar dolarlık mevcut hızda devam edeceklerinin sözünü verdi. Ancak daha sonraki süreçte önemli ekonomik göstergelerde hedeflere ulaşılmasıyla faiz oranlarının artırılacağını belirtti.

Fed Başkanı Powell: Varlık alımları sürecek

 

Fed kararının ardından dolar yükselişe geçti

 

Powell'ın enflasyon uyarısı hisselerde satış baskısı yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)