E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFaturada KDV’ye 3 ay kış molası---

Faturada KDV’ye 3 ay kış molası

Faturada KDV’ye 3 ay kış molası
25 Ocak 2020 - 09:44 borsagundem.com

Yüksek gelen elektrik ve doğal gaz faturalarına karşı ‘KDV indirimi’ çağrısı yapan sivil toplum kuruluşları, KDV ve kesintilerin tamamen kaldırılamaması durumunda ise kış boyunca 3 ay KDV alınmamasını talep ediyor

Kış aylarının gelmesiyle tüketicinin gündemi yüksek gelen elektrik ve doğal gaz faturaları oldu. Tüketici önlem almaya, tasarruf etmeye çalışsa da faturalar önemli bir harcama kalemi oluyor. Sivil toplum kuruluşları, bu faturaların ‘temel ihtiyaçlar’ içinde olduğunu hatırlatırken, bunların bir kamu hizmeti olarak sunulmasının esas olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda elektrik ve doğal gaz tüketiminde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi öneriliyor. Bu indirim uygulamasının sürekli yapılamaması durumunda ise en azından kış aylarında 3 ay boyunca faturaların KDV’den arındırılması talep ediliyor.
Elektrik ve doğal gazda KDV yüzde 18, su için ise yüzde 8 olarak uygulanıyor.

5’te 1’i vergiye

Daha önce tüketici dernekleri tarafından da sunulan öneriyi bu kez Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken gündeme taşıdı. Zorunlu ihtiyaç olan elektrik, su ve doğalgazda tüm vergi ve kesintilerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüketicinin kışı çok zor geçirdiğini dile getirdi. Palandöken, “Ankara’da kış ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama doğalgaz faturasının 500 lira, elektrik faturasının 200 lira, su faturasının ise 100 lira geldiğini düşündüğümüzde, en temel yani zorunlu ihtiyaçların fatura bedeli 800 lira ediyor. Bu 800 liranın ise yaklaşık 140 lirası yani 5’te 1’i vergilere gidiyor. KDV, ÖTV, enerji fonu, TRT payı, atık su bedeli, Çevre Temizlik Vergisi gibi bu 3 temel faturada birçok kalemdeki vergi ve kesintiler kaldırılmalı. Bunların kaldırılması, vatandaşa derin bir nefes aldıracaktır. Hiçbir şey yapılamıyorsa en azından kış aylarında bu vergiler, kesintiler kaldırılmalı” dedi.

Temel ihtiyaç

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal ise bu öneriyi yıllardır dile getirdiklerini belirtirken, “Tüketim vergisi dediğimiz KDV’lerin temel ihtiyaçlarda indirimli olması gerekiyor. Ekmekte yüzde 1 olduğu gibi. Temel ihtiyaçlar, evrensel tüketici haklarının başında gelir. Türkiye’nin de bunun altında imzası var. Temel ihtiyaçların karşılanması devlet sorumluluğunda. Kamu, tüketiciyi korumakla yükümlü. Evet burada maliyetler var ama devlet bunu sübvanse edebilir. Tüm kesintilerin eklendiği ‘dip toplam’ üzerinden bir de KDV alınıyor” diye konuştu.

‘Sistem yeniden düzenlenmeli’

Vergi sisteminin yapısının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Aziz Koçal, “Pırlanta temel ihtiyaç mıdır? Altın temel ihtiyaç mıdır? KDV’leri yüzde 0. Tezat bir uygulama var. Vergi geliri olacaksa pırlantadan alınsın. Temel ihtiyaçlarda bu kadar yüksek tutulması tüketiciyi rahatsız ediyor” dedi.

Kayıp/kaçak yükü

 
Faturaların geçen yıl ile oranlandığında ciddi farklar oluştuğunu kaydeden Koçal, faturaların ne kadar ‘sağlıklı geldiği’ tartışmaları yaşanırken, ilgililerin konuya açıklık getirmelerini talep etti.

Kayıp/kaçak bedellerinin ise elektrik faturalarını artıran ciddi bir etken olduğunu hatırlatan Koçal, “Özellikle kış aylarında kaçak kullanımlar artıyor, bunun bedelleri dürüst tüketicinin faturalarına yansıyor, buna çok acil çözüm bulunmalıdır” diye konuştu

‘Faiz düşüyorsa KDV de düşer’

Bendevi Palandöken, vatandaşın ‘rahat bir soluk’ alması için faiz indirimleri konusunda önemli adımlar atıldığına dikkat çekerken, “Nasıl ki krediyi alanı ve yatırım yapanı ilgilendiren faiz düşüyorsa tüm halkı ilgilendiren faturalar için de KDV indirilebilir. Sonuçta faturada yapılan TRT payı, saat bakım vs gibi kesintiler de devlete gitmiyor” dedi. Faturalar konusunda esnafın da zor durumda olduğunu anlatan Palandöken, “Elektrik faturalarında konut, ticaret ve sanayi olarak 3 ayrı tarife bulunuyor. En pahalı tarife ise esnafımıza uygulanıyor. Dolayısıyla tüm faturalardaki vergi ve kesintilerin kaldırılması konutlar kadar iş yerleri için de zaruri bir durum haline geldi” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tugce UZMAN29 Ocak 2020 01:51

    1.111 TL. ELEKTRİK FATURASI Geldi bana geçen yılda SAVCILIK Allahaşkına bir İNCELEMEYE gitsin.BİR AYDA bir EVE bu kadar gelirmi ?İŞLETME yazmışlar birde.!

  • Nikli26 Ocak 2020 19:06

    Arkadaş devlet milletini korur gözetir ama siz milleti söylüyorsunuz hiç Allah korkunuz yokmu

  • Arif26 Ocak 2020 00:51

    Eskiden hükümetler halk için çalışırdı. Artık halk hükümet için çalışıyor yemiyor içmiyor

  • ...25 Ocak 2020 23:54

    doğal gaz... doğalına vergi.. gazına vergi... bakımına vergi.. dağıtıma vergi.. onarıma vergi. kdv. ötv. onca alıp alıp, HARCAMALARI KONTROL EDEMEYEN BİR SİYASET VAR... harcanan kontrol edilmeyince.. sayıştay raporları incelenmeyince..  oluşan tüm açıklar, zam zam kdv ötv vergi alkol sigara gibi zamlarla kapatılmaya çalışıyor 25 yıldır yaptıkları bu. harcama kontrol edilse, zaten para artacak. ankarada 5 kuruşluk işleri 100 lerce tl ye yapmışlar.. ee fark bu zamlarla bizden çıkıyor. sayıştay heryerden yolsuzluk araştırması sonucu yapıyor 1 savcı inleyemıyor korkudan. bu feto siyasi ayak maka diyozya daha koklu bir siyasi ayak oldugunu düşünüyorum. kimse araştırmaya cesaret edemıyor. inceleyemıyor. deniz feneri bir yayın yasağı geldi. ordaki masraflar zamlarla bbizlerin cebinden çıktı. 1 kişide cez almadı. yanı değişen bişe yok.çarçur edillen milletin parası... denetımsızce harcanıyor. oluşan kasa açıkları zamlarla bizden çıkıyor.

  • Mehmet25 Ocak 2020 23:01

    Evet evet KDV sıfirlansin. . Fakirlere yüzde 50 iskonto yapılsın. . Böyle olursa ne olur? Fakir fukaranin Hayır duasını alırsınız. Belki Akdeniz'de doğalgaz damarı bulursunuz. Hayır duası hepinize yeter hem dünyanız hem ahiretiniz icin... gelin canlar bir olalım. Sevelim sevinelim. .

  • yorum25 Ocak 2020 22:42

    bunlarda kendi ceplerini düşünüyorlar anadoluda insanlar kömür yakıyor kömürün tonu kaç para biliyonmu hayır kşın kaç ton kömür yakıyorlar biliyonmu hayır sen üç aylık fatura derdindesin

  • Tuna26 Ocak 2020 09:36

    Kaçak elekritik kullanıp keyif ediyorlar

  • Banane aw25 Ocak 2020 21:23

    Benim hakkım haram olsun. Devlet çalanı cezalandırmak yerine yükünü bize ödetemez. Doğuda kaçak varsa jandarma ile gidin cezayı kesin . Devlet olay çıkarmasın diye kimseye rüşvet vermez, demir tokadını gösterir.

  • EKO25 Ocak 2020 17:38

    KARTLA ALINAN GAZDA FARK ALIYOR O ZAHAN SENDE O PARAYI ÖNCEDENCALIP DEĞERLENDİRİYORSUN BU ADALETSİZLİK SİZİ BİRGÜN CARPAR HARAMZADELER

  • Ahmak group sizi 25 Ocak 2020 16:29

    Al-lah korkusu olmayan dindar görünüp dinsiz olanlar dan böyle bir şey beklenmez...

  • yasin25 Ocak 2020 16:00

    çok komiksiniz. ne indiriminden bahsediyorsunuz dua edin zam yapmasınlar.

  • bence25 Ocak 2020 15:23

    KDVde almıyayaım demiyor. özel sektor kdv li tahsıt edıyor devlet kdv yi özel sektorden alıyor. yuh ulen. almıyorum kdv sıfır olsu. kdv 1 oldu demıyor. alacamm ama 3 ay sonra alcam diyor.. özel sektor tahsıaltları yapamıyor çünku. özel sektor tahsıalt yapsın diye bunlar millet için iyilik olacaksa kdv yı sıfırla

  • mehmet yılmaz25 Ocak 2020 14:19

    Bunlar kdv yi düşürse elektirik fiyatını yükseltir tezgah hükümette hep aynıdır bir el verir iki el geri alır

  • mahir25 Ocak 2020 14:08

    bunların karnı doymaz düşüreceğine özel tüketim vergisi ekler kdv 18 ötv 40 der zammı koyar.

  • Hadi ya!25 Ocak 2020 13:16

    Bir de bakmamiz gereken Suriye'li kardeslerimiz var! 400.000 de kapida bekliyor. .yazik...Esad Ile oturulup konusulsa (tabi Jonny musade ederse!) hic olmazsa bir kismi geri doner ve zam firtinasi belki yagmur a donusur.

  • Ebubekir 25 Ocak 2020 12:18

    Bu ülke insanı bunu hak etmiyor FAKAT bu iktidarda iktidarda kalmayı hak etmiyor AMA insanlar hâlâ DİYORUM

  • Erdi26 Ocak 2020 09:38

    Cahil insan çok. Okumuş bilgililer bunlara oy vermiyor

  • vatandaş25 Ocak 2020 11:53

    bizde yedi %82 zam yap %18 kdv yi indir ,indirim yapıyormuş gibi yap tekrar oy al ne güzel dönme dolap suyumuz akar yalap yalap lan osman ne diye sana uyup bunlara oy verdim bir dahki sefere gendi aklıcağazımı kullenicem

  • Gkmn25 Ocak 2020 11:24

    Sen ve çoluk çocuğun donmuş kimin umurunda bulacaksın parayı ödeyeceksin faturayı sistem böle yazık çok yazık hizmet adı altında ticarethane açmışlar

  • Türkoğlutürk 25 Ocak 2020 11:03

    Aklı olan ülkeyi bu hale getirene oy verirmi

  • aytek25 Ocak 2020 10:57

    ankara da ön ödemeli doğalgaz saati kullanıyorum. şirkete eylül ayında 1000 tl para verdik gazı aldık. sağolsun hükümet başkentgazı korumak için bir kanun çıkarmış. her ay geliyor sayacı okutuyor ve sana bir fatura çıkarıyor ama basılı fatura değil. bir daha gaz almaya gittiğinde bunu tahsil ediyor. suçumuZ gazı neden önce aldın arada yapılan zamları sana takıyor. iyi de zam geldi farkı aldın her ay zammı geliyor ve her ay ekstra fatura kesiyon. sizlerde KDV DÜŞSÜN DİYORSUNUZ. SİZ HİÇ VATANDAŞINI DÜŞÜNEN BİR HÜKÜMET GÖRDÜNÜZ MÜ.

  • emekci25 Ocak 2020 10:45

    içinde Allah korkusu ve insan sevgisi olan şu çağrıya kulak verir. Alman malı makam aracına binmesin şuunlar da halk 1 sene olsun ucuza ısınsın

  • Selim25 Ocak 2020 10:37

    Evet kdv yüzde 1 e inmeli. Halkını düşünem cumhurbaşkanı bunu yapmalı. Yoksa oy alamaz

  • Kaçan Grup25 Ocak 2020 09:51

    bir sarayı çekip çevirmek kaça mal olur, ne kadar mesarifli bir iştir. haberiniz var mı sizin?