E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFatih sondaj gemisi Trabzon'da---

Fatih sondaj gemisi Trabzon'da

Fatih sondaj gemisi Trabzon'da
01 Haziran 2020 - 15:11 borsagundem.com

Karadeniz'de ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirmek için İstanbul'dan uğurlanan Fatih sondaj gemisi, Trabzon’a ulaştı

Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'e açılmak için Haydarpaşa Limanı'nda yaklaşık 1.5 ay süren hazırlıkların tamamlanmasının ardından 29 Mayıs'ta İstanbul'dan  uğurlanmıştı.

İlk sondaj faaliyetini gerçekleştirmek için Karadeniz'e ulaşan Fatih sondaj gemisini karşılayan Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

Ermiş, "Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'e demir attı. Yolda olan ve kulenin sökülen parçaları geliyor. Tahmini yarın limanımıza varmış olacak. Fatih gemisi, özelliği olan, dünyada var olan 10 gemiden. Fatih gemisini Karadeniz'de görmenin mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz. Tarihi anlara tanıklık ediyoruz. Burada özel vinç kuruldu. Fatih gemisinin 104 metrelik kulesi sökümü için kullanıldı. Zaman kaybı olmasın, diye bir benzeri de buraya monte edildi. Yaklaşık 3 haftada montajı tamamlandı. Dün bomunu dikledik, geminin yanaşmasını bekliyoruz. Uçakların notam koordinatları var. Biz bu hususu Devlet Hava Meydanları yetkililerine ilettik. Geçici olarak bir notam değişikliği yapacaklar. Ne tesadüftür ki uzun aradan sonra biz Fatih gemisini karşılarken, ilk uçuş da oldu. İki mutluluğu bir arada yaşadık. Montaj işlemi tamamlandıktan sonra gemi; buradan ayrılıp Karadeniz'e açılacak. Ümit ediyoruz ki petrole ulaşırız, bölgenin makus talihini de yenmiş oluruz" dedi. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da Trabzon Limanı'na gelecek Fatih sondaj gemisinin, Karadeniz açıklarında yapacağı petrol arama çalışmalarının, Türkiye'nin gücünün ortaya konması açısından önemli olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“Petrol araştırmaları konusunda Karadeniz'de devletimizin tekrar sondaj araştırmaları ve sondaj yapma konusunda harekete geçmesi, Türkiye'nin geleceği açısından ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Türkiye geçmişte gerek araştırma gerekse teknik yönden sondaj altyapısı da dahil olmak üzere gerekse de bilgi donanımı yönünden bu kadar zengin değildi. Fakat son zamanlarda devletimizde teknik altyapı, sondaj, araştırma ve insan gücü ve teknik eleman olarak ileri seviyelere gitmiştir. Bu bakımdan son zamanlarda Akdeniz'de olduğu gibi Karadeniz'de de Fatih Sondaj Gemisi'nin buraya gelip sondaj yapması konusunda yapacağı çalışmalar Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılık konusundaki sıkıntısını ortadan kaldıracağı aşikardır."

Çıkacak sonucu merak ve heyecanla beklediklerini de dile getiren Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Ümit ediyoruz ki Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de yapacak olduğu çalışmalarda petrolün bulunmasıyla ülkenin dışa bağımlılığı belki de tamamen ortadan kalkacaktır. Bölgesel olarak ekonomiye katkı yönünden baktığımızda, Karadeniz'de petrolün bulunması ve işlenmeye başlanması, sadece sondaj faaliyetlerinin ekonomik açısından değil, petrol ürünlerinin bölgede işlenmesi ve ekonomiye katkısı yönünden de çok önemli olacak.

İnanıyoruz ki sonuç olumlu olacaktır. Çünkü daha önceki verilerde, Karadeniz'de petrolün olduğu ve bir an önce bu petrolün çıkartılıp ekonomiye katılması bizlerin arzusudur, bölgenin ve ülkenin gelişmesi, ülkenin ekonomik yönden ayakta durmasıdır. Merak ve heyecanla çıkacak sonuna bağlı olarak oluşacak ekonomiye katkıyı bir an önce bekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat02 Haziran 2020 17:59

    Bu AKP nin her şeyi hikaye dümen algı.

  • belirsizlik01 Haziran 2020 23:15

    petrol var git ırak suriye sınırına vur sondajı ...onlardan çıkıyorda bizde mi çıkmıyor..akp ömrümüzü yedin be..gider ayak bari köprü yol parası çıksın..

  • yee01 Haziran 2020 22:19

    ingilizin 1 dunya savaşında buldugu soylenen petrol yatakları kapattını soyleyen ilgili zatlar .. ee buyrun nerede o yataklar ??? aynı gemileri chp hukumeti gezdirse, petrol buldular milletten gizliyorlar diye haber yaparlardı :D 

  • istikrar...01 Haziran 2020 22:18

    Bari boş boş gezmesin... rizeye gitsinde 4 ay personeli çay hasadı yapsın... 5 bin personelın masrafı çıkar belki.. marasfını çıkartsın.. kktc sınırlarındada gezdi gezdi boş gezdi.. yunan korktu, akdenizde abd korktu. rusya kortku.. gemi bişe bulamadı karadenize geldi.. şimdi gürcistan korkmaya başladı, ukrayna korkuyor.. rizedehiç olmadı çay hasadına katılsınde yol masrafını çıkartsın

  • Bunların01 Haziran 2020 21:57

    İşine akıl sır ermez.

  • fahri01 Haziran 2020 21:30

    Akdeniz'de petrol bulundu,ağzını tıpayla kapattık.Seçime kadar tıpa yerinden çıkmazsa,yaşadık

  • fafa01 Haziran 2020 21:24

    Ne oldu Akdeniz'i hallettik mi?Biri bitmeden birine mi geçtik,yoksa dostlar alış verişte görsün misali mi ?

  • Uyan01 Haziran 2020 19:24

    Petrol bulunmasabile mutlaka bir petrol bulunacak

  • ezbere01 Haziran 2020 16:18

    Henüz petrol veye doğal gaz bulamadığımıza gör Yakında erken seçim yok böyle biline.

  • Neden01 Haziran 2020 16:13

    Eee hani Doğu Akdenizde faliyet gösterecekti ne oldu da Karadenize çekildi.

  • polho01 Haziran 2020 16:02

    Yaza boyayla girin

  • Pala01 Haziran 2020 15:28

    Geçen seçim öncesi, heryerden petrol, gaz, altın bulundu haberleri geliyordu. Seçimler bitti , haberler unutuldu

  • HATIRLIYORMUSUNUZ?01 Haziran 2020 15:26

    Brezilya petrol şirketi PETROBRAS 2012 yılında TPAO ile petrol aramıştı hem de devasa petrol arama platformuyla. Ne yapmaya çalışıyoruz anlamıyorum, ilk önce Suriye de  Kamışlıda yüz binlerce varil petrol çıkıyor  karşısındaki Nusaybin'i sondajlayıp hazır petrolü çıkarsana (6)