E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFakıbaba'dan et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama---

Fakıbaba'dan et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama

Fakıbaba'dan et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama
22 Mayıs 2018 - 16:00 borsagundem.com

Bakan Fakıbaba gıda fiyatlarıyla ilgili ''1 lira tarlada olan, bir bakıyorsunuz sofraya gelinceye kadar 3-4 mislinin üzerinde fiyat artışıyla geliyor. 1 liraysa, 5 liraya sofranıza geliyor. Bu doğru bir olay değil'' dedi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba önemli açıklamalarda bulundu.
İşte CNN Türk ekranlarında konuşan Fakıbaba’nın açıklamalarından satır başları:

ET FİYATLARINDA ETİ KAÇ LİRAYA ALABİLİRLER?

İsim falan vermemiştim, demiştim ki inşallah biz ucuz fiyatta dar gelirli kardeşlerimize et vereceğiz demiştim. Ve hemen sormasında 29 lira kıyma, 31 lira kuşbaşı olarak iki büyük zincir markette satışlarımız başlamıştı. Ve Ramazan ayı nedeniyle de çok önemli bir zincir marketimizde üçüncü bir market olarak bu sayıyı 15 binin üzerine çıkarttık. Şu an üç önemli zincir markette, 15 bin şubenin üzerinde bizim satışlarımız 29 ve 31 lira. Ama bunu yanlış anlamamak lazım. Biz 29-31'e satıyoruz, kasap esnaflarımız kardeşlerimiz ya da diğer marketler, çok para kazanıyor anlamında hiçbir zaman söylemedim, şimdi de söylemiyorum.

Bazen söylediğim zaman yanlış anlaşılıyor. Daha fiyatlı etleri insanlar yiyebilirler, özgürlükleri vardır. 29 liraya satmış olduğumuz, 31 liraya satmış olduğumuz et normal bizim etimizdir. Ama farz edelim, kıymadaki yağ oranı yüzde 20'ye kadar doğaldır ve vardır. Ama yüzde 5 yağlı oranda alan çok farklı fiyatta alabilir. Buna da saygı duyarız. Yüzde 20 yağı geçmemek kaydıyla bunu biz doğal olarak karşılıyoruz. Ama derse ki başka bir vatandaşımız, 'ben tamamen yağsız kıyma alacağım' Tabi serbest bir piyasadır, 60'a alır 70'e alır.

1 lira tarlada olan, bir bakıyorsunuz sofraya gelinceye kadar 3-4 mislinin üzerinde fiyat artışıyla geliyor. 1 liraysa, 5 liraya sofranıza geliyor. Bu doğru bir olay değil. Hükümetimiz bu noktada çalışması var.

MUHARREM İNCE'NİN MAZOTU 3-3,5 LİRADAN VERECEĞİ VAADİ

Sayın Başbakanımız şunu söyledi, "Mazotun yarısı sizden yarısı bizden" dedi. İnşallah daha büyük müjdeler gelecektir. Bizim normalde bu yıl 14,5 milyar lira Türk lirası desteğimiz var. ramazanın sonuna kadar tahminen bunun 10 milyarını vermiş olacağız. Buradaki amacımız üretici kardeşlerimizi tefecilere muhtaç etmemek.

Bizim 2017 yılında, Ocak ayından başladık Aralık ayına kadar mazotun ortalamasını aldık, bu 4,69 kuruş 4 lira 70 kuruş. Bunun yarısı 2 lira 35. Yani Muharrem Beyin şimdi vaat ettiği mazotu biz şu anda 2 lira 35 kuruşa üretici çiftçi kardeşlerimize veriyoruz.

2017'nin birinci ayı ile 12'nci ayının ortalamasını aldık. 4 lira 70 kuruşun yarısını biz ödüyoruz, 1,8 milyar ödemeye başladık. Ve bu 2 lira 35 kuruşa geliyor. Yani Muharrem beyin dediğinin çok altında fiyatla mazotu veriyoruz.

10 MİLYON TON SAMAN ÜRETİYORUZ

Alın teriyle bir tüccar para kazanmak istiyorsa onun en doğal hakkıdır. Ancak spekülatif amaçlı olarak eğer bir gıda maddesini alıp, depolayıp piyasada kalmadığında, piyasaya sürmeye çalıştığında bu hangi ürün olursa olsun, bizim regülasyon yapan et süt kurumumuz var, TMO var… Ben bunları söylemek istemiyorum ama mecbur bazen söylüyorum. Biz 10 milyon ton saman üretiyoruz ve bize yetiyor.

Ama bakıyorsunuz ki Türkiye’de sadece 10 kişi, belirli bir kısım samanı depoluyor. Ve samanı farz edelim bir kuruştan, iki kuruşa çıkartmaya kalkışıyor. O zaman hemen saman ithal ettiğinizde bir bakıyorsunuz ki fiyat yerine oturmuş…

ANTEP FISTIĞI FİYATLARI

İki tarafla görüştüm tatlıya bağladılar. Baklavacı arkadaşlarımız geldi dediler ki “nisan sonunda 135 lira olan fıstık 215 – 220 liraya çıktı” Dediler ki, bakın sanayici, bu iş ile iştigal eden üretici kardeşlerime saygı duyuyorum. Aman yanlış anlamasınlar. Farz edelim, ben doktorum param var. Ne para kazanır? Fıstık. Diyorum ben fıstık alacağım 10 ton. Tam ramazan geldi, insanlar tatlı alacaklar, o zaman fıstığın fiyatı artacak doktor olarak o 10 tonumu piyasaya sürüyorum. Ben o zaman diyorum ki sen doktorluğunu yapacaksınız.

İki tarafla da görüştüm, makul seviyeye düşürün dedim. Şu anda tahmin ederim 160 liraya düştü. Baklavacı arkadaşlara şunu söyledim, madem 220 liraya alıyordunuz şimdi 160’a düştü. Siz de baklava fiyatını düşürün.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • recep23 Mayıs 2018 01:11

    seçim öncesi gaz almak için ithalat yapıp, marketlerde zararına satış yapıyorlar. seçim sonrası 50 tlye çıkacak et

  • vforv22 Mayıs 2018 21:40

    Bi çekin gidin artık da bu millettte sizin palavralaralarınızdan kurtulsun...Gidin kendi hayal dünyanızda ne yaşarsanız yaşayın...Mahvettiniz ülkeyi...

  • :)22 Mayıs 2018 20:50

    esnaf ne etsin. benzin 50 +köprü 20 +günlük asgari ücret bir gunluk 50 , yemek 15, çay+sigara vb. 15 .... çarşı esnafı kaç kg mal satabilir ki ? bir gunde çarşıda ? eee mecbur bu masrafları çıkartacak ki, çocuna evina bakacak.... 1 tl yede alsa, 5 tl ye de alsa bu masraflar çıktıkdan sonrası adamın asıl kar durumudur. oda evine ekmek parasıdır. KOSKOCA DEVLET HALA 1 TL NASIL 4 TL OLDU DİYORSA SEBEBİDE BUDUR. ADAM SEVABINAMI BEDAVA MAL SATACAK ÇARŞIDA ??? DEVLETİN HERBİŞEYİ VERGİ ALGI MASRAF, HALK NEYLESİN ?

  • İşçi emeklisi22 Mayıs 2018 20:48

    Her gün TÜRK LİRASI %1,5 %2 oranında eriyor... Kazançlı tarafı ne şimdi bunun?... Atılan altı sıfırı bir bir geri kazanmak mı?

  • ??22 Mayıs 2018 20:45

    Sayın bakan. hesap : tarladan kg 1 tl alıyon... amma, 1+1 işçi gunluk yovmiye (asgari ücret 50+50) .. bunlar benzinle malı taşıyor60 tl . gunluk yemek masraf 10+10 ... çarşıya gidiyor. çarşıda tezgah açıyor +20 derken satış masraf, poşet vb. malı kendın yukle+indir masraf olmaz, köpru geçisi oluyor 20 .. yani KG 1 TL OLSADA sana 2 yle kımse satamaz... işçi para istiyor, bedava çalışmıyor, eee ben mal taşıyorum bedavamı taşıcam, satıcam ? çaycıda garson olsam 50 tl en az yevmiye olur. yani özetle ben 10 gk satsam masraf aynı, 50 kg satsamda masraf aynı.. 2 gunde çalışıyom en az, yani gunluk yevmiye kazanmalıyım ki masraf çıksın. bakan hala oturuyor ANKARADA in sahayada gör bakim. millete işkembeden sallama olmaz. yanlış anlatıyorunuz.

  • Misafir22 Mayıs 2018 20:38

    sn.Bakan yukarıda dar gelirli kardeşlerimize ucuz et vereceğiz demiştim sözümü tutum. Diye açıklamalarda bulunuyor... HEY GİDİ CANIM TÜRKİYEM 16 YILDA NEREDEN NEREYE GELDİK... HAYVANCILIĞI BİTİRDİK YURT DIŞINDAN İTHAL ET GETİRMEYE BAŞLADIK... VALLA NE DİYEM BRAVO... TARIMI BİTİRDİK YURT DIŞINDAN FASULYE PİRİNÇ NOHUT MERCİMEK İTHAL EDER HALE GELDİK... VALLA NE DİYEM BRAVO... TÜRK LİRASINDAN 6 SIFIR ATTIK LAKİN SIFIRLARI BİRER BİRER GERİ KAZANMAYA BAŞLADIK... VALLA NE DİYEM BRAVO... İNŞALLAH MAŞALLAH 25 HAZİRAN SABAHINDA AK PARTİ EKONOMİYİ DÜZE ÇIKARACAK... "FAKİRİN EKMEĞİ UMUT YE MEHMET YE"

  • Oley22 Mayıs 2018 20:02

    Fakıbaba geldin geleli sadece konuşuyorsun, et ithal edenler muhtemelen yandaş. Tıpkı gdo lu gıdaları başımıza bela edenler gibi. Bence siz sadece kendi cebinizi düşünerek kanun yapıyorsunuz

  • Kerim22 Mayıs 2018 18:51

    Bunlari bu bakan engelleyemez yalniz vatandas engeller o da soyle olur ithal yabanci urune yuz vermex bir sey satin alirken fiyati begenmeyip bu mali bu paraya alanin ALlAH belasini versin deyip almaz....millet pbezlokten kiriliyor....

  • ONUR22 Mayıs 2018 17:55

    ülkeyi bu hale getirenler utansın 16 yılda üretici yok edildi. köylü köyünden kaçtı istanbula geldi. tarım yapacak kimse kalmadı hayvan güdecek kimse kalmadı. bin yılın gelemiş geçmiş en büyük adamı köyü ülkenin efendisidir sözünü boşuna söylemedi. şimdikiler gelmiş ne var ne yok satıyor. aracılar parayı vuruyor. böyle gitmez.

  • demirkan 22 Mayıs 2018 18:47

    İNSANLAR LÜX YAŞAMAK İSTİYOR. DAĞ DA HAYVANI KİM GÜDER.. BAKAN NE YAPSIN. SUÇU BAKANA YÜKLEME YİN. BİZ DE YAPTIK HAYVANCILIK DEVLETTEN ZIRNIK GÖRMEDİK. YİNEDE ETE YİYEN İÇEN YOKTU. DEVLET YARDIM EDİYOR. ARABA ALIYORLAR DAİRE ALIYORLAR. ALTIN ALIYORLAR.

  • torku22 Mayıs 2018 17:01

    bahaneleri sıralamış sadece. domates tarlada 1 tl, markette 5 tl diyor. domatesi nakliyeci bedavaya mı taşıyor? mazot, mtv, otoyolü, lisans ücreti, kendi yevmiyesi yok mu? Halde devlet yol kesip vergi almıyor mu? Ee markette insan çalışmıyor mu, devlete vergi vermiyor mu marketçi? SGK primi yatmıyor mu çalışanların? devlet çok vergi alıyor, vergi oranlarının düşürülmesi lazım

  • ramo22 Mayıs 2018 18:11

    koyunların havasını almak hesabında. koyun ne anlar aklı çalışmaz ne dese inanır. dış güçler bize biz kötü olursak zarar verir. bizim durumumuz kötü olduğundan dolar uçuyor faiz uçuyor.

  • Hurdacı 22 Mayıs 2018 16:38

    1,5 _ 2 lira maliyeti olan benzin ötv kdv ile depoya 6 liraya giriyor. Bu hiç doğru bir olay değil sayın bakan

  • yiğit22 Mayıs 2018 16:27

    seni sevsinler köy tarım okuları yok kooperatif yok soğuk hava depoları yok üretim planı yok miras hukuku işletilemiyor ürün takibi yok ithal rantı var borsa yok yabancılar piytasayı ele geçirmiş bedava ürün alıyorlar dur diyen yok

  • amanin amanin22 Mayıs 2018 16:22

    eeee, bunu engelleyecek olan kim? vatandaş değil herhalde...bakanlık ve ilgili birimleri...

  • Bika22 Mayıs 2018 16:11

    Samanı depolayan 10 kişiye devletin gücü yetmiyor da baklava çalan çocuklara mı yetiyor !