E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizlerde duraklama 'son durak' anlamına mı geliyor?---

Faizlerde duraklama 'son durak' anlamına mı geliyor?

Faizlerde duraklama 'son durak' anlamına mı geliyor?
14 Haziran 2023 - 13:25 borsagundem.com

Enflasyon verileri, Fed’in faizlerde duraklamaya gitme ihtimalinin ötesine geçebileceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faiz kararının ne olacağı merak konusu. Dünkü enflasyon verileri ise Fed’in hamlesine dair önemli ipuçları barındırıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD enflasyon raporu, Fed faiz duraklamasının ‘son durak’ olmasını öneriyor.

Fed’in faiz artırım politikasında sona mı gelindi?

Bloomberg’den Molly Smith’in haberine göre, ABD enflasyonu soğumaya devam ediyor ve Fed'e bugünkü faiz oranı hamlesinde biraz nefes alması için yer açıyor. Enflasyon raporunun detayları, Fed’in olası duraklama hamlesinin ‘son durak’ olabileceğine yani Fed’in bu yıl bir daha faiz artırımına gitmeyeceğine dair işaretler sunuyor.

Tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak Mart 2021'den bu yana en küçük ilerlemeyi gösterdi. Birçok tahmincinin görünümün anahtarı olarak gördüğü bir kategori olan konut hariç temel hizmetler enflasyonu, 15 ayın en yavaş hızına geriledi.

Fed için yetkililer, Salı günkü verilerin beklendiği gibi gelmesinin ardından iki günlük bir politika toplantısının başlangıcında rahat bir nefes alabilecek konumdalar. Enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kaldığını kabul edecek olsalar da, ABD Merkez Bankası, bugün art arda 10 faiz artışının ardından yeni bir oran artışını atlama yolunda ilerliyor. Bu kararın aynı zamanda çok başarılı şekilde 'uzatılmış bir duraklama'ya dönüşmesi de muhtemel gözüküyor.

Her kategoride düşüş

Harris Financial Group'un yönetici ortağı Jamie Cox, paylaştığı notta, “Bu TÜFE raporu, Fed'in duraklaması gereken her şeyi içeriyor. Her kategoride deflasyon ve/veya enflasyonda düşüş var” diyor ve ekliyor: “Haziran ayında bu gidişat devam ederse, daha fazla sıkılaştırma ihtiyacı geride kalır.”

Yatırımcılar, raporun ve hisse senetlerinin yükselmesinin ardından bu hafta faiz artırımı ihtimalini düşürdü. Ancak gecelik endeks takas fiyatlarına göre Temmuz ayında başka bir artış olasılığı yüzde 50'nin biraz üzerinde seyrediyor.

Fed'in temel fiyat baskılarının daha iyi bir göstergesi olarak gördüğü gıda ve enerji kalemlerini hariç tutan çekirdek enflasyon ise inatçı kalmaya devam ediyor ve yükseliyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre, bu fiyatlar üst üste üçüncü ayda da yüzde 0,4 oranında arttı ve bu, pandemi öncesi hızın kabaca iki katına karşılık geliyor.

Ancak bu sayının altındaki ayrıntılar cesaret verici. İkinci el araba fiyatlarının artması, çekirdek enflasyonun Mayıs ayında yavaşlamasını engelleyen önemli bir faktördü ve özel sektör tarafından derlenen öncü göstergeler, ileriye dönük olarak bu fiyatların düşmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Endeksin ağırlık olarak en büyük bölümünü oluşturan kiralar da aylık bazda geçen yılın çoğuna göre daha düşük artışlar kaydetti. Wells Fargo ekonomistleri Sarah House ve Michael Pugliese, paylaştıkları raporda, “Önümüzdeki aylarda çekirdek enflasyonda daha belirgin bir yavaşlama bekliyoruz. Bununla birlikte, yön bakımından ilerleme, tamamlanmış bir görevle karıştırılmamalıdır” diyor.

Faiz indirimi ihtimali de düşüyor

Fed yetkilileri, en katı fiyat baskılarının gidişatını değerlendirmek için daha da dar bir çekirdek enflasyon kategorisine, konut hariç hizmetlere bakmayı tercih ediyor. Pandemi öncesi eğilimlerle uyumlu olan Bloomberg hesaplamalarına göre, bu metrik bir ay öncesine göre yüzde 0,2 oranında artmış gözüküyor. Bir yıl öncesine göre artış yüzde 4,6’da seyrediyor. Bu yumuşama, geçen yılın sonlarında zirve yaptıktan sonra devam eden bir ılımlılığı temsil ediyor.

Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere birçok Fed yetkilisi, 13-14 Haziran politika toplantısında faiz artırımını atlamayı tercih ederken, gerekirse gelecekteki sıkılaştırmaya kapıyı açık bırakmanın sinyalini veriyor.

Fed’in işi bitti mi?

Fed tekrar zam yapsa da yapmasa da, yakın zamanda faiz indirimlerine direnmesi ise muhtemel. Takas piyasasına göre ise yatırımcılar yıl sonuna kadar faiz indirimi ihtimalini de giderek düşürüyor.

Şimdilik ekonomistler genel olarak Fed’in bugün oranları değiştirmeyeceği konusunda hemfikir, ancak Temmuz ayında açıklanacak bir sonraki TÜFE raporu, Fed'in birkaç hafta sonraki toplantısında ne yapacağını belirlemede kilit rol oynayacak.

Pantheon Macro Economics'in baş ekonomisti Ian Shepherdson, “Enflasyondaki bu hızlı düşüş, Fed'in faiz oranlarını yeniden artırmasını haklı çıkarmasını zorlaştıracak, ancak Temmuz ayında bir zammı henüz göz ardı edemeyiz. Temel senaryomuz, Fed'in işinin bittiği yönünde” diyor.

Faizde duraklama ralli habercisi mi?

 

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı

 

Yatırımcılara göre Fed faizleri yüksek tutacak

 

FED faiz kararı, dolara yön verecek

 

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarının faiz kararında

 

Fed, Haziran’da faiz artışına gidebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)