E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaizle maliyet düşerken kur tahribatı dikkat çekiyor---

Faizle maliyet düşerken kur tahribatı dikkat çekiyor

Faizle maliyet düşerken kur tahribatı dikkat çekiyor
19 Kasım 2021 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Merkez Bankası faiz indirimi yorumlanıyor

Bilginiz gibi Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini piyasa beklentisi dahilinde 100bps indirme kararı alarak %15’e çekti. TCMB karara ilişkin metninde faiz indiriminde “sınırlı alanın kullanımının
tamamlanmasını” aralık ayında değerlendireceğini bildirdi. Bunu Aralık ayında da 100 baz indirim olarak okuduk.

Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Bu cümleyi de 2022 ilk yarısında yüksek enflasyon devam edecek ( enf raporundaki patika üst sınır %21 ile %22
arası) bu da kur tarafındaki zayıflamanın devsm etmesi diye okundu ki , 2022 Haziran ayında FED tarafında faiz indirimi piyasalar tarafından fiyatlanmakta.

TCMB verilerine baktığımızda 17/09’da Ticari kredi faizi %22,16 seviyesindeyken 05/11 itibariyle %19,50’de bulunmaktadır. Bu da TCMB’nin faiz indirimlerinin Ticari kredi faizlerine yansıtıldığını göstermektedir. 

TCMB’de dünkü metninde “Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır” diyerek bu noktaya atıfda yapmıştır. Merkez Bankası’nın ana hedefinin şu an için ticari kredileri desteklemek olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Şirketler
tarafına baktığımızda da faizi indiriyoruz maliyet düşüyor ama enflasyon artıyor ve bilançolarda yaşanan kur kaynaklı tahribat dikkat çekiyor. 

Enflasyon yatırımcılar için ön planda ve merkez olmaya devam ediyor ve New York Federal Rezerv Bankası Başkanı John Williams'ın enflasyonun daha geniş tabanlı hale geldiğini ve gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin beklentilerin yükseldiğini söylemesinin ardından borsalar başlangıçta düştü. Ardından’da uzun vadeli enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde artmasını istemeyeceklerini söylemesi ile toparlandı. Tüketici talebi ve parekende satışların beklenenden daha güçlü olması bir bütün olarak ABD ekonomisi için iyi haber çünkü; Daha güçlü bir tüketici, güçlü bir ekonomik sıçramanın yansıması olarak değerlendiriliyor.

Diğer taraftan ise yapılan anketlerde “Kıtlıklar kötüleştikçe stagflasyonun kokusu güçleniyor, bu da fiyatların yükselmesine ve daha zayıf reel GSYİH büyümesine yol açıyor sonucu/beklentisi doğrultusunda ekonomideki büyüme tahminleri 2022 için %4’den %3,9’a , 2023 için %2,6’dan %2,5 ve 2024 içinse %2,3’den %2,2’ye gerilerken, İşsizlik oranının 2023'ün sonuna kadar %3,6 ile %4,3 arasında değişeceği tahmin edildiğini görmekteyiz.

Güne başlarken 07:06 itibariyle ; dolar endeksi %0,11 artışla 95,65, USA 10y %0,01 artışla %1,597’den, usd/try ise 11,13 TL’den işlem görüyor. 

Dolar 11 lirayı geçti, Berat Albayrak Paris'e gitti

Merkez Bankası indirime devam!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)