E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizde erken adım atmak TL'yi baskılar---

Faizde erken adım atmak TL'yi baskılar

Faizde erken adım atmak TL'yi baskılar
12 Haziran 2019 - 09:43 borsagundem.com

"Enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanmadan faiz konusunda erken adım atmak, TL cinsinden varlıklardaki istikrarı negatif biçimde baskılayacaktır"

"BIST100…Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklanacak… Küresel piyasalarda risk iştahındaki toparlanma eğilimi ve TL varlıklarındaki değer kazanımlarıyla yükselen endeksde Merkez Bankası faiz kararı öncesi kar realizasyonlarıyla düşüş görüldü. Dün günü -%1.36 düşüşle 92.825 seviyesinden kapatan endeks de bugün TCMB para politikası toplantısı takip edilecek. Enflasyonda bir süredir gözlenen toparlanma eğilimi ve FED’in önümüzdeki dönemde faiz indirimine gitme ihtimali TCMB’nin de para politikasını gevşetebileceğine yönelik beklentileri yükseltmişti. Ancak enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanmadan faiz konusunda erken adım atmak, TL cinsinden varlıklardaki istikrarı negatif biçimde baskılayacaktır. Bu sebeple Haziran ayı toplantısı ve gelen ekonomik verilerle para politikasında gevşemeye gitmek için erken olabilir. Toplantı karar metninin içeriği ve daha sonra açıklanacak olan toplantı özeti piyasa tarafından yakından takip edilecek olup, Merkez Bankasının geleceğe yönelik vereceği sinyaller ve mesajlar piyasa tarafından dikkatle izlenecek.

USDTRY… Yurtiçinde PPK, ABD’de Enflasyon Bekleniyor… Küresel piyasalarda FED’in faiz indirme ihtimalinin fiyatlanmasıyla zayıflayan Dolar endeksinde dün ABD ÜFE verisinin aylık bazda beklentilere paralel olarak açıklanmasıyla bir miktar tepki yükselişi görülse de 96.6 seviyesinden yatay seyrine devam etmekte. TL tarafında ise TCMB PPK toplantısı öncesi TL varlıklarında negatif fiyatlamalar görülürken USDTRY paritesi yeniden 5.80 üzerinde seyretmekte. Bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısında, enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanmadan faiz konusunda erken adım atmak TL varlıklardaki istikrarı negatif biçimde baskılayacaktır. Bu sebeple TCMB’nin bu toplantısı için faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği beklentilerinin ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. ABD tarafında ise bugün enflasyon rakamı açıklanacak olup, FED’in faiz indirme beklentilerinin fiyatlandığı ortamda verinin görünümü önem arz etmektedir. Yoğun makro veri akışıyla bugün parite üzerinde yüksek volatilite gözlemlenebilir.

EURTRY… Merkez Bankası Faiz Kararı Öncesi Yukarı Yönlü Seyretmekte… Merkez Bankası PPK toplantısı öncesi TL’de bir miktar değer kaybı görülürken EURTRY paritesi 6.60 seviyesinde bir miktar yükseliş eğilimi gözlemlenmekte.

EURUSD… Euro Lehine İşlemler Öne Çıkmakta… Ticaret geriliminin ABD ekonomisi olumsuz etkileyebileceği beklentileri, resesyon senaryolarının gündemde olması ve FED’in faiz indirimi olasılığıyla Dolar global bazda zayıf görünümünü sürdürürken, parite üzerinde Euro lehine işlemler öne çıkmakta. 1.13 seviyesi üzerinde dalgalı seyreden paritede bugün ABD enflasyon verisi ve ECB Başkanı Draghi’nin konuşmaları takip edilecek.

XAUUSD… ABD-Çin Anlaşmasının Belirsizliği Devam Etmekte… FED faiz indirimi beklentilerindeki artış ile yükselen Ons Altın ABD ve Çin liderlerin G20 zirvesinde bir araya gelebileceği beklentileri ile bir miktar gerilese de ticaret gerilimindeki belirsizliğin devam etmesi ve Dolar’ın zayıf görünümüyle yukarı yönlü seyri desteklenmekte. 28-29 Haziran’da gerçekleşecek G-20 zirvesine yönelik ABD Başkanı Trump Çin Devlet Başkanı ile yürüteceği ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmezse Çin ithalatına yönelik 300 milyar dolar değerinde ürüne gümrük vergisi getirmeye hazır olduğunu açıklaması piyasalarda negatif fiyatlanırken, ABD-Çin anlaşmasının şimdilik uzak ihtimal olarak öngörülmesi paritenin yükseliş eğilimini öne çıkarmakta.

GLDGR…249 Seviyesinden İşlem Görmekte… TL varlıklardaki negatif fiyatlanma sonrası fırsat olarak görülen gram altın 249 seviyesinden işlem görmekte.

BRENT… ABD Ham Petrol Stokları Arttı… ABD Petrol Enstitüsü haftalık ham petrol stoklarında 4.850M artış yaşanmasının ardından Brent petrol varil başına 61$ seviyesine kadar geriledi. Diğer taraftan ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının devam etmesi ve anlaşmaya yönelik belirsizlik ortamı küresel petrol talebinin düşeceği beklentisiyle düşüş eğilimi ağırlık kazanmakta.

S&P 500…Ticaret Görüşmelerinde Belirsizlik Sürmekte… FED’in faiz indirebileceği beklentilerinin artması hisse senetlerinin yükselişini desteklerken G-20 zirvesinde iki ülke liderinin bir ara gelip gelmeyeceğinin henüz net olmaması ticaret görüşmelerindeki belirsizliği sürdürmekte. Belirsizliğin devam etmesi küresel büyüme endişeleri halihazırda riskli varlıklardan kaçış eğilimini beraberinde getirmesi durumunda endekse negatif yansımalarını görebiliriz."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)