E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFaiz ve enflasyonla topyekün savaş---

Faiz ve enflasyonla topyekün savaş

Faiz ve enflasyonla topyekün savaş
06 Nisan 2018 - 03:59 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla faizi düşürecek paket hazırlığı tüm hızıyla sürüyor. 40 milyar lira olması beklenen ‘Tek Hazine Hesabı’nın bu kapsamda etkin kullanılacağı, vergi indirimlerinin de gündeme geleceği kulislerde konuşuluyor

Hükümetin yeni bir paket üzerinde çalıştığını açıklaması kulisleri hareketlendirdi. Ankara’da konuşulan senaryolar arasında ‘Tek Hazine Hesabı’nın etkin bir şekilde kullanılması çalışmalarının hızlanması da yer alıyor, enflasyonu durdurmak için makro ihtiyati tedbirler paketinin gündeme gelmesi de. Faiz ve enflasyon hedefli olarak hazırlanan paket için Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), geçen hafta fazla mesai yaptı. Kurulun geçen hafta üst üste yaptığı toplantılarda, bundan sonra atılacak adımlar tartışıldı. Kurul, 2 Nisan tarihinde de saatler süren bir toplantı yaptı. EKK, faiz ve enflasyon merkezli olarak çalışırken, yatırımları teşvik için bir paketin hazırlandığı da önceki hafta Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Bir süre önce de idari bir düzenlemeyle faizlerin düşürülmesinin sağlanacağı ve EKK’da bu ezber bozan modelin görüşüldüğü yönünde haberler basına yansıdı. Tüm bu gelişmeler, gözleri, bu alanda atılacak adımlara çevirdi. EKK dün de Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

FAİZE ETKİ EDER

Kulislerde, faizleri düşürmesi için açıklanacak olan modelle, Hazine’nin daha az borçlanmasının sağlanacağı belirtiliyor. Bu konuda, kısa zaman önce yasalaşan “tek hesaba” dikkat çekiliyor. Bakanlar Kurulu, önümüzdeki günlerde tek hazine hesabına dahil olacak kurum ve kuruluşları belirleyecek. Yaklaşık 40 milyar TL olması beklenen tek hazine hesabında, kurumlara nema da ödenecek. Ancak bu noktada Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı yönetmelik esas olacak. Kısa bir süre içinde 40 milyar TL’lik bir kaynağın oluşacağına dikkat çekilirken, bunun da borçlanmada Hazine’nin elini rahatlatacağı ve faizlere olumlu etki yapabileceği belirtiliyor. Yetkililer de tek hazine hesabıyla ilgili çalışmaların şu anda Hazine’de devam ettiği bilgisini vermekle yetiniyorlar.

VERGİ İNDİRİMLERİ

Başkentte konuşulan bir diğer senaryoya göre ise ekonomi yönetiminin son dönemde fazla mesai yapmasına neden olan gelişme, enflasyonda çifte hane. Bu nedenle, makro ihtiyati tedbir paketi gündemde.

Enflasyonda hızlı bir gerileme olması için atılacak adımların başında hızlı fiyat artışlarının engellenmesi geliyor. Bu nedenle fiyat artışı olabilecek kalemler, birer birer incelenirken, fiyat artışlarının yapılmaması veya minimum düzeyde yapılması için de olasılıklara bakılıyor. Ayrıca enflasyon artışında kilit rolde olan ürünlerle ilgili vergi indirimlerinin de gündeme gelebileceği kaydediliyor. Ekonomi yönetimi yetkilileri ise Hürriyet’in bu konuda sorularına net bir yanıt vermedi.

GIDA KOMİTESİ TOPLANACAK

ENFLASYONUN önemli kalemlerinden biri olan gıdada ise bugün Gıda Komitesi’nin toplanacak. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda da kırmızı et ve süt fiyatlarındaki artışa dikkat çekilmişti. Yetkililer, bu konularda sürekli olarak değerlendirme yapıldığını belirtirken, alınabilecek tedbirlerde süreklilik ilkesine dikkat ettiklerini kaydediyorlar. Süt fiyatlarının normal süreçte Haziran ayında tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Ondan önce atılacak bir adım ise sürpriz olarak görülüyor. Kırmızı ette ise gündeme gelen ilk seçenek, ithalat miktarının artırılması.

Hükümetin hazırladığı paketle ilgili tahminler yapılıyor. Ancak hükümete yakın kaynaklar, modelin KGF’nin içinde olacağı bir modele dayanmadığını söylediler. Kamu bankalarının da hazırladığı önerilerin de tartışıldığı belirtiliyor. (Hürriyet / Neşe Karanfil - Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • V.Şahin06 Nisan 2018 12:41

    Kanaatsiz,aç gözlü bir esnaf kitlemiz var ne enflasyonu düşürebilir,nede faizleri..siz çalışana, emekliye yüzde 3,4 gibi zam yaparsınız esnaf daha duyar duymaz yüzde 10,20 yapar...bu kısır döngü böyle devam eder gider...

  • HASAN TOSUN06 Nisan 2018 11:42

    BOŞ PAKET,ŞİŞİRİLMİŞ KESE KAĞIDI,BİR POHDA PATLAR,TEŞHİS YANLIŞ TEDAVİDE YANLIŞ,HER HASTALIĞIN SEBEBİ KUR DOLARI 1 TL YEİNDİRİN,FAİZSİZ KAR GETİRİSİ SİSTEMİNE GEÇİN BORSAYI KAPATIN HERŞEY DÜZELİR

  • ekgyo düşer06 Nisan 2018 11:22

    ben onu bunu bilmem . emlak konut düşer

  • Okie Dokie06 Nisan 2018 10:47

    Allah'tan tüm paramı dövize geçirmiştim. Hükümetimize tam destek faizler sıfırlanmalı. Hatta eksi faiz uygulanmalı. Oh oh oh. Ver mehteri ver mehteri.

  • Gorele06 Nisan 2018 10:21

    Yuksek butce acigi ve cari acik olan turkiye gibi devletlerde bu aciklar ancak yuksek faiz havucu gosterilerek sicak para ile kapatilabilir. Faizi baskilama calismalariy bu aciklari patlatir, bir daha dikis tutmaz.

  • civciv gibi kaldik06 Nisan 2018 10:13

    Doları ülkemizden at. Görsen nasıl herşey iyileşiyor

  • Koala06 Nisan 2018 10:08

    Savas ile sorunlar cozulmez. Ekonomi ile baris yapilmasi lazim, ticaret ortaklarimiz ile baris yapilmasi lazim, ciftci ile isci ile sanayici ile...

  • Türkoğlutürk06 Nisan 2018 08:26

    Enflasyona neden olan enflasyona çare olamaz. 2006 dan itibaren artmaya başlayan enflasyon yapısal reformlar yapılmadan iktidar kemer sıkmadan düşmez. Kaldıki yaptıkları yapacaklarının garantisidir. KAPTANIN HADI DALGALI DENİZDE BELLİ OLUR. SİZLER O FAİZDE ENFLASYONU İNDİREMEDİN FAİZLER ARTINCAMI İNDİRECEKSİNİZ.

  • Latif06 Nisan 2018 08:15

    Emlak bankası ne zaman açılacak

  • Eyy halk kendine gel06 Nisan 2018 07:20

    Ulan laz ofli o dediklerinin hepsi aklını fetö ile bozmuş. Sabah akşam demeden birçok masum insana fetöcü deyip terörist ilan edeceklerine ülke ekonomisi için çalışsalar şuanki içler acısı duruma gelmezdik.

  • Ofli06 Nisan 2018 06:46

    Ne yazikki ekonomi bakanları cumhur başkanımızın verdiği emegin10/1 verseler zaten düşer tek cumhurbaşkanımız çalışıyor

  • Bika06 Nisan 2018 06:37

    Et ithalatıyla enflasyon düşmez, yerli ve milli sığır yemek istiyoruz.

  • yyy06 Nisan 2018 08:43

    Hayvancılıkla uğraşıp zarar ediyorum diyene rastlamadım hepsi fazla fazla kazanıyor merak etme adamlar bize yedirmiyor sen yiyesin diye devlet et ithal ediyor ama nankör olduğunuz için farkında değilsiniz sığır üreticileri seni düşünmüyor sen onları kendinden fazla düşünüyorsun fazla düşünme kendine zarar veriyorsun