E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz sinyali ile 1 milyar dolar geldi ---

Faiz sinyali ile 1 milyar dolar geldi

Faiz sinyali ile 1 milyar dolar geldi
19 Temmuz 2013 - 11:56 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moskova ziyareti öncesi Ankara'da açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından Türkiye'ye dört günde 1 milyar dolar döviz girişi olduğunu söyledi.
G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Moskova’ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankasının, günlük polemiklere girmeyeceğini çünkü kurum olarak ekonomi yönetiminde bir ağırlığının, özel bir yerinin olduğunu belirterek, "Kendisi izler, dinler, herkesin söylediğini dikkate alır ama karar noktasına geldiği zaman da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de ekonominin gereği neyse, onu yerine getirecektir" dedi.
Ticari kredi kartları üzerindeki faizlere de limit getirilebilecek
Tüketici kredileri ile ticari krediler konularına nasıl yaklaşılması gerektiği yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Babacan, özellikle esnafın sık kullandığı ticari kredi kartlarındaki yüksek faizlere işaret ederek, "Bununla ilgili de en son çıkan Torba Kanun'da Merkez Bankasına bir yetki verdik. Merkez Bankası, ticari kredi kartları üzerindeki faizlere de limit getirme yetkisine sahip oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından hemen sonra Merkez Bankamız, bu yetkiyi almış olacak ve bu yetki çerçevesinde gerekeni yapacak" diye konuştu.
Kredi kartıyla borçlanmak en pahalı borçlanma cinsi
Kredi kartının borçlanma aracı olmadığını belirten Babacan, şöyle konuştu:
"Bizim vatandaşlarımıza şiddetle tavsiyemiz en pahalı borçlanma aracı olan kredi kartını borçlanmada kullanmamak ama olur da (Ben fazla nakit taşımayım, üzerimde nakit taşımak riskli, hani kredi kartı ödeme açısından daha kolaydır) bir ödeme aracı olarak gerekirse kullanmaları. Onun için kredi kartı kullanımında çok çok dikkatli olalım ve kredi kartını borçlanmak için değil, ödeme için kullanalım."
4 günde 1 milyar dolarlık giriş oldu
Bir başka soru üzerine Merkez Bankası karar aldıktan sonra piyasa etkilerinin değerlendirilebileceğini ve masaya yatırılabileceğini ifade eden Babacan, şöyle konuştu:
"Pazartesi sabahı Merkez Bankamız o açıklamayı yaptıktan sonra, son 4 gün içerisinde 1 milyar doları aşkın bir giriş oldu döviz piyasalarımıza. Sadece pazartesi ve salı 720 milyon dolar tutarında bir giriş var. Yani Bernanke'nin açıklamalarına gelmeden önce bir giriş var. Demek ki Merkez Bankamızın o açıklamaları olumlu bulundu. Salı günü geldiğinde ve Para Politikası Kurulu toplandığında ne karar vereceği yine Merkez Bankasının bileceği bir iştir. Onunla ilgili onları önden bağlayacak, onlara önden yön verecek türden açıklamalar sorumlu bir hükümet üyesi tarafından yapılmaz. Kural da şimdiye kadar yaptığımız da budur."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)